Święta zbliżają się wielkimi krokami czas zacząć myśleć o menu na świąteczny stół, prezentach i smakołykach, którymi poczęstujemy bliskich. Dzisiejszy przepis na ciastka piernikowe będzie idealny jako słodki upominek! Ciastka są bardzo smaczne o wyraźnym aromacie przypraw, które nieodzownie kojarzą się z zimą, choinką i świętami. Delikatne i lekkie ciasto rozpływa się podczas pieczenia, tworząc olbrzymie ciacha podobne do tych, które można spotkać w dobrych kawiarniach.
Ciasto jest bardzo klejące, warto przed przystąpieniem do formowania wstawić je na chwilę do lodówki, żeby lekko stwardniało. Po odmierzeniu porcji ciasta formujemy w dłoniach kulki. Następnie obtaczamy w cukrze, a na koniec lekko rozpłaszczamy dnem szklanki, w ten sposób będą naprawdę duże i cieniutkie. Po upieczeniu należy delikatnie przenieść na kratkę, aby ostygły, najlepiej przenieść je chwytając za papier, na którym się piekły. Zróbcie to delikatnie, ponieważ ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne i miękki. Dopiero po całkowitym wystudzeniu ich wierzch twardnieje, tworząc chrupiącą skórkę. Teraz możecie pięknie zapakować i prezent gotowy!
📖 Przepis
Ciastka piernikowe
🥘 Składniki
- 170 g masła (miękkiego)
- 150 g cukru
- 1 duże jajko
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 50 g miodu (dałam gryczany ale może być dowolny lub melasa)
- 2 łyżki cukru do obtoczenia ciastek
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 szt C.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę, przyprawy, wymieszać. Do drugiej miski włożyć miękkie masło, dodać cukier całość miksować na najwyższych obrotach przez 2 minuty.
- Następnie dodać jajko, połączyć z masą maślaną dodać miód i ponownie zmiksować. Na koniec dodać składniki suche i dokładnie połączyć.
- Miskę z ciastem można wstawić na chwilę do lodówki lub zamrażalnika, aby lekko stwardniało.
- Przygotwać dwie blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia.
- Do miseczki wsypać 2 łyżki cukru potrzebne do obtoczenia ciastek. Przy pomocy łyżki do nakładania lodów odmierzyć porcje, w dłoniach utoczyć kulki, każdą kulkę obtoczyć w cukrze, położyć na przygotowaną blachę, a następnie każdą kulkę spłaszczyć, najwygodniej zrobić to dnem szklanki lekko docisnąć w ten sposób powstanie równy krążek
- Zachowajcie duże odstępy między ciastkami ponieważ bardzo się powiększą. Blachę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 8-10 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciastka z piekarnika, przełożyć na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia
- Smacznego!
Comments
No Comments