• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Ciastka z wodą pomarańczową i migdałami

Ciastka z wodą pomarańczową i migdałami

Aktualizacja: 15 kwi, 2021 · Opublikowany: 13 lis, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Chrupiące ciasteczka z aromatyczną wodą z kwiatów pomarańczy i chrupiącymi prażonymi migdałami. To proste ciastka, ale jakie smaczne! Do ciastek użyłam blanszowanych migdałów, ale jeśli ich nie macie, to nic nie szkodzi. Spokojnie możecie użyć ciemnych migdałów. Ważnym dodatkiem w tym przepisie jest woda z kwiatu pomarańczy, daje ona niesamowity aromat ciastkom. Ciastka po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można przechowywać w puszce czy słoiku około tygodnia. Spróbujcie, ciastka są wspaniałe!

Ciastka z wodą pomarańczową i migdałami
Ciastka z wodą pomarańczową i migdałami
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ciastka z woda pomarańczową i migdałami

Pyszne ciasteczka z migdałami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 26
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 12 minutes
Całkowity czas 32 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g blanszowanych migdałów
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • 275 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Migdały wysypać na blaszkę i wstawić na 10 - 12 minut do piekarnika.
  • Uprażone migdały ostudzić i drobno posiekać. Wszystkie składniki wraz z migdałami umieścić w misce, zagnieść ciasto.
  • Rozwałkować placek o grubości około 4 mm, wyciąć ciastka i ułożyć je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec 10 - 12 minut, następnie wyjąć ciastka i wystudzić na kratce.
Ciastka z wodą pomarańczową i migdałami duży stos ciastek
Ciastka z wodą pomarańczową i migdałami
« Chipsy z bakłażana
Sweterki na kubki »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Inspirowane smakiem napisał

    13 listopada, 2012 at 6:34 am

    Nie spotkałam się nigdy z wodą pomarańczową. 🙂 Do kupienia w sklepie czy zrobienia samemu?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 listopada, 2012 at 7:06 am

      Woda pomaranczowa, a właściwie woda z kwiatów pomarańczy jest do kupienia w sklepach z żywnością Indyjską w internecie, widziałam również na stoiskach ze zdrową żywnością:) bardzo aromatyczna:)

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}