Chrupiące ciasteczka z aromatyczną wodą z kwiatów pomarańczy i chrupiącymi prażonymi migdałami. To proste ciastka, ale jakie smaczne! Do ciastek użyłam blanszowanych migdałów, ale jeśli ich nie macie, to nic nie szkodzi. Spokojnie możecie użyć ciemnych migdałów. Ważnym dodatkiem w tym przepisie jest woda z kwiatu pomarańczy, daje ona niesamowity aromat ciastkom. Ciastka po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można przechowywać w puszce czy słoiku około tygodnia. Spróbujcie, ciastka są wspaniałe!
📖 Przepis
Ciastka z woda pomarańczową i migdałami
Pyszne ciasteczka z migdałami.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 100 g blanszowanych migdałów
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 średnie jajko
- 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Migdały wysypać na blaszkę i wstawić na 10 - 12 minut do piekarnika.
- Uprażone migdały ostudzić i drobno posiekać. Wszystkie składniki wraz z migdałami umieścić w misce, zagnieść ciasto.
- Rozwałkować placek o grubości około 4 mm, wyciąć ciastka i ułożyć je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 10 - 12 minut, następnie wyjąć ciastka i wystudzić na kratce.
Inspirowane smakiem napisał
Nie spotkałam się nigdy z wodą pomarańczową. 🙂 Do kupienia w sklepie czy zrobienia samemu?
Anna napisał
Woda pomaranczowa, a właściwie woda z kwiatów pomarańczy jest do kupienia w sklepach z żywnością Indyjską w internecie, widziałam również na stoiskach ze zdrową żywnością:) bardzo aromatyczna:)