Przepisów na kruche ciastka chyba nigdy zbyt wiele! Tym razem domowe ciastka z białą czekoladą, suszoną żurawiną i mnóstwem chrupiących orzechów oraz aromatyczną skórką z pomarańczy. Do ciasta dodane są również płatki owsiane i mieszanka mąki pszennej tortowej i pełnoziarnistej. To dzięki takim składnikom ciastka są bardzo chrupiące i niesamowicie smaczne. W przepisie nie ma jajek.
Ciastka robi się bardzo szybko, trzeba tylko wcześniej uprażyć orzechy, a następnie połączyć wszystkie składniki. W tym przepisie ciasto trzeba rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Z placka wycinamy kółeczka po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu ciastka dekorujemy białą czekoladą. Oczywiście do dekoracji można użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej to zależy od waszych upodobań. Wierzch można dodatkowo posypać siekanymi orzechami lub startą skórkę z pomarańczy. Przepis troszkę zmodyfikowany pochodzi z książki "Słodko" Yotam Ottolenghi i Helen Goh.
📖 Przepis
Ciastka z białą czekoladą
🥘 Składniki
Składniki na ciastka
- 150 g mąki pszennej (może być mąka tortowa + do podsypania)
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 200 g masła (może być olej kokosowy)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 130 g żurawiny suszonej
- 50 ml soku z pomarańczy
- 150 g orzechów (dałam pół na pół laskowe z włoskimi)
- 150 g płatków owsianych (górskich)
Dodatkowo
- 200 g białej czekoaldy
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, opcja góra-dół. Na blaszkę wysypać orzechy, wstawić je do piekarnika i prażyć przez około 8 minut lub do chwili, kiedy orzechy zarumienią się, Wyjąć z piekarnika i przestudzić, następnie otrzeć ze skórek i posiekać dość grubo.
- Żurawinę skropić sokiem z pomarańczy i odstawić na około 10 minut. Do miski wsypać mąki, sól, płatki owsiane, wymieszać i odstawić.
- Do miski miksera włożyć pokrojone w kostkę miękkie masło dodać cukier, skórę z pomarańczy i zacząć ucierać masę jednocześnie dosypywać składniki suche, ciasto wyrobić na średnich obrotach do połączenia. Teraz można dodać żurawinę i orzechy i jeszcze raz zagnieść tym razem krótko, wystarczy tylko chwila, aby wszystko połączyło się.
- Ciasto wyjąć na lekko oprószony mąką blat, zagnieść/uformować kulę, przeciąć na pół, rozwałkować połowę ciasta ma placek o grubości około 0,5 cm, a następnie wyciąć kółka o średnicy 7 cm. Ciastka układać na przygotowane blachy. To samo zrobić z pozostałą częścią ciasta.
- Ciastka pieczemy przez około 18 minut do zarumienienia się wierzchu ciastek. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika. przekładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy ciastka będą już zimne można w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Stopioną czekoladę rozprowadzić na wierzchu ciastek do tego wystarczy łyżka stołowa. Nabrać porcję czekolady wylać ją na wierzch ciastka, a następnie spodem łyżki rozprowadzić czekoladę po całej powierzchni. Ciastka odłożyć do całkowitego zastygnięcia czekolady.
- Smacznego!
Delektujemy napisał
A czy żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem? ; )
Anna napisał
Tak oczywiście, mogą być rodzynki siekane daktyle lub jakieś orzechy 🙂
Kasia napisał
ależ one zachęcająco wyglądają. Ten przepis zdecydowanie mówi do mnie „wypróbuj mnie” ?
Anna napisał
Wspaniałe, trzeba więc wypróbować, zapraszam ?