Zapraszam na kruche ciasto z bezą i owocami. Oczywiście owocami sezonowymi, a wiosną nie brakuje nam truskawek i rabarbaru więc dziś kolejna propozycja z tym zestawem. W przepisie postanowiłam wykorzystać białka, które zawsze zostają mi po przygotowaniu tiramisu lub ciasta drożdżowego. Białek nigdy nie wyrzucam, po prostu zamrażam. Zamrożone biała wykorzystuję do tortów bezowych albo do ciast kruchych z bezą tak jak dziś. Przepis skomponowałam oczywiście tak, aby osoby, które nie mają "białek z odzysku" również mogły upiec to ciasto. W takim przypadku należy do ciasta kruchego użyć 4 żółtek, a z białek przygotować bezę. Natomiast ci, którzy wykorzystają mrożone białka, muszą do kruchego ciasta dodać śmietanę zamiast żółtek. Pamiętajcie, aby zamrożone białka wyjąć odpowiednio wcześniej, można wyjąć je rano i pozostawić na blacie kuchennym, a po południu zabrać się za przygotowanie ciasta.
Ciasto jest bardzo smaczne, kruchy spód jest bardzo delikatny i tutaj znów przypomnę, jeśli nie macie tak dużej formy do ciasta, to nie upychajcie całej porcji w mniejszą formę, ponieważ będzie ono grube i niesmaczne wystarczy, że ciasto będzie miało około 0,4 mm grubości, a to, co zostanie, wykorzystajcie do upieczenia spodu do tartaletek. Oczywiście surowe kruche ciasto można zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. Poza wspaniałym kruchym ciastem jest jeszcze pyszna warstwa lekko kwaśnych owoców przykryta pyszną pierzynką ze słodkiej bezy! Zapraszam do częstowania się 🙂
📖 Przepis
Ciasto z bezą i owocami
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 100 g mąki pszennej (krupczatka)
- 150 g mąki pszennej (tortowa)
- 200 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 sztuki *żółtek
- w przypadku jeśli mamy do wykorzystania mrożone białka, to do ciasta należy dodać 3-4 łyżki śmietany zamiast żółtek
Składniki na wkład owocowy
- 300 g obranego rabarbaru
- 250 g truskawek
- 1 szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na bezę
- 4 sztuki białek
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek dżemu truskawkowego (malinowego lub z czarnej porzeczki do posmarowania spodu ciasta)
🔪 Instrukcje
Kruche ciasto
- Przesiać mąki, dodać sól, proszek do pieczenia, cukier oraz pokrojone w kostkę masło wymieszać przy pomocy miksera lub ręcznie, kiedy masło połączy się z mąką (powstanie kruszonka) dodać żółtka lub śmietanę, zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, tak przygotowane ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
Przygotowanie wkładu owocowego
- Obrany rabarbar pokroić w 1 cm kawałki, truskawki umyć i odszypułkować, pokroić na cztery części, wymieszać w misce z cukrem, cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.
Przygotowanie bezy
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, kiedy piana jest już dobrze ubita, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru miksujemy bezę przez 3 minuty, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez chwilę do połączenia się składników, beza powinna być błyszcząca i sztywna.
- Piekarnik rozgrzać do 170-180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenie 23x33 cm.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować lub zetrzeć na tartce o grubych oczkach, wylepić/wyłożyć nim spód formy, ponakłuwać spód ciasta widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut do lekkiego przyrumienienia się ciasta.
- Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, posmarować kilkoma łyżkami dżemu, wyłożyć przygotowane owoce równomiernie na całej powierzchni ciasta, na wierzch wyłożyć bezę, rozsmarować łyżką
- Ciasto wstawić do piekarnika (170 st C) piec przez 20 minut, jeśli w tym czasie beza zacznie się mocniej rumienić należy wierzch przykryć folią aluminiową, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 60 st C i dosuszyć bezę przez 15-20, beza z wierzchu powinna mieć cienką chrupiącą skórkę, a pod spodem miękką piankę.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Smacznego!
Comments
No Comments