Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta drożdżowe

Ciasto drożdżowe-matcha

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 16 mar, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Zielone ciasto drożdżowe-matcha! Herbata matcha używana jest nie tylko do przygotowania smacznego napoju, znalazła również zastosowanie w różnego rodzaju drinkach mlecznych, koktajlach owocowych i oczywiście deserach. Sernik matcha już był i oczywiście zapraszam po przepis na ten pyszny aksamitny deser. Natomiast dziś zapraszam na rewelacyjne ciasto drożdżowe z dodatkiem właśnie zielonego proszku herbaty matcha i skórki cytrynowej. Oczywiście dodatek zielonej herbaty to nie wszystko dla kontrastu wymyśliłam czarną pastę. Pastę przygotowaną z czarnego sezamu, prażonych migdałów, masła i ciemnego cukru muscovado. Pasta jest naprawdę bardzo smaczna i w połączeniu z ciastem stanowi udany duet! Zapraszam serdecznie, koniecznie spróbujcie, ciasto pięknie będzie wyglądało na Wielkanocnym stole.

Ciasto drożdżowe z dodatkiem herbaty matcha i pastą z czarnego sezamu, piękne zielone jeszcze surowe w keksówce.
Ciasto drożdżowe-matcha
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 285 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych*
  • 60 g wody letniej
  • 75 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha

Masa sezamowa

  • 8 łyżek czarnego sezamu
  • 30 g cukru damamera ciemnego
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 50 g migdałów

Dodatkowo

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ¾ szklanki cukru pudru lub tyle ile wchłonie sok z cytryny

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta drożdżowego

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól, skórkę z cytryny oraz cukier, wymieszać.
  • *W przypadku użycia świeżych drożdży dodajcie je do wody wraz z herbatą Matcha i jajkami, a po wymieszaniu ich do składników suchych, zacząć wyrabianie ciasta (końcówka typu hak) przez około 3 minuty na średnich obrotach.
  • Następnie dodajemy pokrojone masło i dalej wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie pasty sezamowej

  • Migdały bardzo drobno posiekać, a następnie podprażyć na suchej patelni, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Czarny sezam zmielić w młynku do kawy lub malakserze na pył.
  • W miseczce umieścić miękkie masło dodać do niego zmielony sezam i prażone rozdrobnione migdały, skórkę z cytryny i cukier, całość dokładnie utrzeć.
  • Keksówkę o wymiarach 23x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm na całej powierzchni rozsmarować przygotowaną masę sezamową, ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół-wzdłuż, jeden koniec pozostawcie w całości i od tego końca należy zacząć skręcanie świderka przekładając jedną część nad drugą, zlepić koniec świderka podwinąć pod spód, ciasto przenieść do przygotowanej foremki, formę przykryć mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 170 st C z opcją termoobiegu, wyrośnięte ciasto wystawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut do *tak zwanego  suchego patyczka.
  • Jeśli ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno z wierzchu to należy przykryć je folią aluminiową.
  • Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

📖 Przepis

ciasto drozdzowe-matcha
Print Pin
5 z 2 głosów

Drożdżowe ciasto-Matcha

Puszyste i delikatne drożdżowe ciasto z fantastyczną czarną pastą z czarnego sezamu.
Autor Anna
Kuchnia Fusion
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 21 minuty minuty
Całkowity czas 51 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 285 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych*)
  • 60 g wody (letniej)
  • 75 g masła (pokrojonego w kostkę)
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki herbaty Matcha

Masa sezamowa

  • 8 łyżek czarnego sezamu
  • 30 g cukru damamera (ciemnego)
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 50 g migdałów

Dodatkowo

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub tyle ile wchłonie sok z cytryny)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta drożdżowego

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól, skórkę z cytryny oraz cukier, wymieszać.
  • *W przypadku użycia świeżych drożdży dodajcie je do wody wraz z herbatą Matcha i jajkami, a po wymieszaniu ich do składników suchych, zacząć wyrabianie ciasta (końcówka typu hak) przez około 3 minuty na średnich obrotach.
  • Następnie dodajemy pokrojone masło i dalej wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie pasty sezamowej

  • Migdały bardzo drobno posiekać, a następnie podprażyć na suchej patelni, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Czarny sezam zmielić w młynku do kawy lub malakserze na pył.
  • W miseczce umieścić miękkie masło dodać do niego zmielony sezam i prażone rozdrobnione migdały, skórkę z cytryny i cukier, całość dokładnie utrzeć.
  • Keksówkę o wymiarach 23x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm na całej powierzchni rozsmarować przygotowaną masę sezamową, ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem przeciąć rulon na pół-wzdłuż, jeden koniec pozostawcie w całości i od tego końca należy zacząć skręcanie świderka przekładając jedną część nad drugą, zlepić koniec świderka podwinąć pod spód, ciasto przenieść do przygotowanej foremki, formę przykryć mokrą ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub do 170 st C z opcją termoobiegu, wyrośnięte ciasto wystawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 25-30 minut do *tak zwanego  suchego patyczka.
  • Jeśli ciasto zacznie się przypiekać zbyt mocno z wierzchu to należy przykryć je folią aluminiową.
  • Do miseczki wsypać cukier puder dodać sok z cytryny około 3 łyżek, utrzeć na gęsty lukier, cukru dodajemy tyle ile wchłonie sok z cytryny
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy chwytając za papier i przekładamy na kratkę i odrazu jeszcze gorące malujemy lukrem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

📋 Notatki

*Metoda tak zwanego suchego patyczka to sposób sprawdzania, czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka od np. szaszłyków. Patyczek wbijamy w ciasto i szybko wyjmujemy, sprawdzamy, czy na jego powierzchni jest surowe ciasto, jeśli tak to znaczy, że ciasto powinno spędzić jeszcze trochę czasu w piekarniku. Natomiast suchy patyczek oznacza, że ciasto jest już gotowe. 
ciasto drozdzowe-matcha
Ciasto drożdżowe-matcha
ciasto drozdzowe-matcha
Ciasto drożdżowe-matcha

Więcej Przepisy na ciasta drożdżowe

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Patera z pączkami widziana z góry na tle czarnego obrusa w kolorowe kwiaty obok fioletowa chusta.
    Pączki z dżemem malinowym
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • wieniec drozdzowy z marcepanem
    Wieniec drożdżowy z marcepanem

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.