Dziś podaję przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami, które zawsze wychodzi! Jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne, delikatnie wilgotne ze śliwkami i fantastyczną kruszonką migdałową. Ciasto oczywiście można upiec z innymi niż śliwki owocami, mogą to być truskawki, brzoskwinie, lub jabłka. Może być z kruszonką lub tylko posypane grubym cukrem wymieszanym z cynamonem. Do ciasta można podać dżem, miód, masełko lub co tam lubicie.
Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe bardzo lubi ciepło i trzeba zapewnić mu odpowiednie warunki do wyrastania. Składki takie jak mleko i masło mają być w tylko lekko pogrzane, ale nie gorące! Gorące składnik zabiją drożdże i ciasto nie uda się. Drożdżowe bardzo lub długie wyrabianie, a tym samym dobre napowietrzenie.
📖 Przepis
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 4 szklanki +3 łyżki mąki pszennej (najlepiej do ciast drożdżowych)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 200 g masła
- 50 g świeżych drożdży (lub 25 g suchych)
- 4 średnie jajka
- 300 g śliwek
Składniki na kruszonkę
- 30 g płatków migdałowych + 30 g do posypania po wierzchu
- 50 g ciemnego cukru np. Muscovado
- 50 g masła
- 100 g mąki
- kilka kropli zapachu migdałowego
🔪 Instrukcje
- Masło rozgrzać w rondelku, dodać mleko i cukier, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Nie gotować!
- Do przestudzonej mieszaniny dodać jajka, wymieszać. Następnie dodać drożdże, zapach i mąkę, wszystko wyrobić mikserem tak, aby ciasto dobrze się połączyło.
- Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby urosło.
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz dobrze przerobić, najlepiej mikserem przez 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto będzie dość luźne, ale nie dosypujcie więcej mąki.
- Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Forma powinna być dość duża, ciasta jest sporo i pięknie rośnie, ja piekłam w formie o średnicy 27 cm.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Przygotować kruszonkę, w małej misce wsypać mąkę, pokrojone masło, cukier i migdały. Wszystkie składniki wymieszać ręką dobrze ugniatając i ściskając.
- Śliwki umyć i wypestkować, każdą przekroić na 6 części. Umieścić je w misce i posypać 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, możecie pominąć cukier, jeśli śliwki są bardzo słodkie, wymieszać.
- Przerobione ciasto przełożyć do formy, rozprowadzić je równomiernie po całej foremce najlepiej mokrą dłonią. Ułożyć owoce, posypać kruszonką na przemian z płatkami migdałowymi.
- Ciasto drożdżowe wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut przy otwartych drzwiczkach, ciasto przez te 20 minut wspaniale wyrośnie.
- Po tym czasie zamknąć piekarnik i piec przez około 35 minut. Do uzyskania złocistego koloru, jeśli ciasto z góry zacznie się zbyt mocno przypiekać przykryć folią aluminiową. Studzić w formie.
Justyna Siewiera napisał
Robiłam i wyszło naprawdę spore... i smaczne,wiesz tylko pod koniec pieczenia, środek ciasta troszkę mi "upadł",ale nie było zakalca 🙂
Anna napisał
Jeśli bardzo opada to może znaczyć, że było troszkę za "luźne". Jeśli nie zmieniłaś proporcji to powinno być ok! Dobrze jest też ciasto po upieczeniu zostawić na kilka minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Najważniejsze, że nie było zakalca! mam nadzieję, że smakowało 🙂
Justyna Siewiera napisał
:)...tu akurat nie doczytałam, średnica formy podana 🙂 ,a drożdżowiec na pewno będę robić jutro,tylko ze zwiększonymi proporcjami!!!
Anna napisał
Justynko, to naprawdę duża porcja ciasta, bo przy średnicy 27 cm ciasto wyrosło mi na 12 cm wysokości, jest czym dzielić 🙂 Powodzenia Ania
Justyna Siewiera napisał
HEJ, Aniu, jak zwykle przepisy i dania czy ciasta wychodzą "mniamuśne " :),ale jeśli możesz podawaj przy przepisie np. na jaką dużą formę są składniki ,które umieściłaś w przepisie,bo wiesz ja to dopiero "wschodząca gwiazda"kulinarna 🙂 DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM
mareka napisał
Bardzo dobre!!!