Ciasto pomarańczowe jestem pewna, że pokochacie je za smak i łatwość wykonania. Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy dobrego dżemu z pomarańczy najlepiej, gdyby był z dodatkiem skórki. Do tego jeszcze wiórki kokosowe i semolina, czyli mąka gruboziarnista lub inaczej drobna kaszka z pszenicy durum. Smak ciasta jest wspaniały, a to za sprawą połączenia właśnie smaku kokosa i pomarańczy. Po upieczeniu ciasto polewamy syropem cukrowym, który jest charakterystycznym dodatkiem dla smakołyków z Bliskiego Wschodu. Syrop można pominąć, ale zachęcam do spróbowania ciasta nasączonego nim i odrobiną jogurtu naturalnego doprawionego skórką z pomarańczy. Z podanej porcji można przygotować jedną keksówkę o wymiarach 21 x 10 cm, czyli jest to dość mała porcja, ale zawsze możecie upiec więcej 🙂 Smacznego!
📖 Przepis
Ciasto pomarańczowe
🥘 Składniki
- 90 g oleju słonecznikowego
- 80 g dżemu z pomarańczy (najlepiej ze skórką)
- 120 g soku z pomarańczy
- 2 średnie jajka
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 35 g drobnego cukru
- 35 g wiórków kokosowych
- 45 g mąki pszennej
- 90 g semoliny
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na syrop
- 50 ml wody
- 70 g cukru
- 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (ja dałam 2 łyżki likieru pomarańczowego)
Dodatkowo do podania gęsty jogurt grecki z odrobiną skórki z pomarańczy
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub 160 st C z termoobiegem.
- W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie. W drugiej misce umieścić dżem, sok z pomarańczy i pozostałe składniki płynne, wymieszać. Wymieszać zawartość dwóch misek.
- Keksówkę o wymiarach 21 cm x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać semoliną.
- Do przygotowanej formy przelać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Ciasto pieczemy 45 do 60 minut, po około 45 minutach pieczenia można sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe za pomocą suchego drewnianego patyczka, należy wbić go w środek ciasta jeśli po wyjęciu będzie suchy i czysty oznacza, że ciasto jest upieczone.
- Kiedy ciasto jest jeszcze w piekarniku przygotujecie syrop, w rondelku umieścić wszystkie składniki i zagotować, zdjąć z ognia.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu posmarować przygotowanym syropem, syrop najlepiej rozsmarowywać na powierzchni ciasta przy pomocy pędzelka. Ciasto smarujemy w odstępach kilku minut, aby syrop zdążył wsiąknąć w ciasto. Przestudzone ciasto wyjąć z foremki.
- Wystudzone ciasto podajemy z odrobiną naturalnego gęstego jogurtu greckiego, ale jest to tylko propozycja.
- Smacznego!
Przepis z cudownej książki "Jerozolima"
Comments
No Comments