• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta ucierane » Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 12 lis, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Ciasto pomarańczowe jestem pewna, że pokochacie je za smak i łatwość wykonania. Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy dobrego dżemu z pomarańczy najlepiej,  gdyby był z dodatkiem skórki. Do tego jeszcze wiórki kokosowe i semolina, czyli mąka gruboziarnista lub inaczej drobna kaszka z pszenicy durum. Smak ciasta jest wspaniały, a to za sprawą połączenia właśnie smaku kokosa i pomarańczy. Po upieczeniu ciasto polewamy syropem cukrowym, który jest charakterystycznym dodatkiem dla smakołyków z Bliskiego Wschodu. Syrop można pominąć, ale zachęcam do spróbowania ciasta nasączonego nim i odrobiną jogurtu naturalnego doprawionego skórką z pomarańczy. Z podanej porcji można przygotować jedną keksówkę o wymiarach 21 x 10 cm, czyli jest to dość mała porcja, ale zawsze możecie upiec więcej 🙂 Smacznego!

ciasto pomaranczowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Ciasto pomarańczowe

Fantastyczne ciasto ze wspaniałą nutą pomarańczy.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 90 g oleju słonecznikowego
  • 80 g dżemu z pomarańczy (najlepiej ze skórką)
  • 120 g soku z pomarańczy
  • 2 średnie jajka
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 35 g drobnego cukru
  • 35 g wiórków kokosowych
  • 45 g mąki pszennej
  • 90 g semoliny
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na syrop

  • 50 ml wody
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (ja dałam 2 łyżki likieru pomarańczowego)

Dodatkowo do podania gęsty jogurt grecki z odrobiną skórki z pomarańczy

    Przelicznik foremek

    🔪 Instrukcje
     

    • Piekarnik rozgrzać do 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub 160 st C z termoobiegem.
    • W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie. W drugiej misce umieścić dżem, sok z pomarańczy i pozostałe składniki płynne, wymieszać. Wymieszać zawartość dwóch misek.
    • Keksówkę o wymiarach 21 cm x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać semoliną.
    • Do przygotowanej formy przelać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika.
    • Ciasto pieczemy 45 do 60 minut, po około 45 minutach pieczenia można sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe za pomocą suchego drewnianego patyczka, należy wbić go w środek ciasta jeśli po wyjęciu będzie suchy i czysty oznacza, że ciasto jest upieczone.
    • Kiedy ciasto jest jeszcze w piekarniku przygotujecie syrop, w rondelku umieścić wszystkie składniki i zagotować, zdjąć z ognia.
    • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu posmarować przygotowanym syropem, syrop najlepiej rozsmarowywać na powierzchni ciasta przy pomocy pędzelka. Ciasto smarujemy w odstępach kilku minut, aby syrop zdążył wsiąknąć w ciasto. Przestudzone ciasto wyjąć z foremki.
    • Wystudzone ciasto podajemy z odrobiną naturalnego gęstego jogurtu greckiego, ale jest to tylko propozycja.
    • Smacznego!
    ciasto pomaranczowe
    ciasto pomaranczowe

    Przepis z cudownej książki "Jerozolima"

    « Ryba w sosie chraimeh
    Serek z jogurtu »

    Reader Interactions

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




    Pierwszy Sidebar

    Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
    Więcej o mnie →

    Zima

    • Uszka z grzybami
    • Pączki
    • Pączki na piwie
    • Piernikowe ciasto do góry nogami

    Więcej przepisów na zima →

    Footer

    ↑ Do góry

    O stronie

    • O mnie
    • Polityka cookie
    • Regulamin i polityka prywatności

    Newsletter

    • Zapisz się! na aktualności

    Kontakt

    • Kontakt
    DMCA.com Protection Status

    Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

    • Podziel się →
    Zarządzaj zgodami plików cookie
    Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
    Funkcjonalne Zawsze aktywne
    Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
    Preferencje
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
    Statystyka
    Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
    Marketing
    Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
    Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
    Preferencje
    {title} {title} {title}