Z ciasta ptysiowego można przygotować wiele smakołyków. Na przykład ptysie z nadzieniem z kremu budyniowego lub bitej śmietany, słomki ptysiowe, groszek, eklerki lub ozdoby do deserów. Najważniejsze jest odpowiednio przygotowanie ciasto, które nie jest trudne. Jeśli nie mamy robota kuchennego, który wyręczy nas w drugim etapie przygotowania tego ciasta, to może być dość męcząca sprawa. Ciasto po ugotowaniu, a właściwie zaparzeniu mąki jest bardzo gęste i połączenie go z jajkami wymaga sporej siły fizycznej. Jeśli dysponujemy pomocnikiem w postaci silnego mężczyzny lub ostateczne robota kuchennego, to praca pójdzie szybko :). Moje ciasto wykorzystałam do najprostszej wersji ptysiów, czyli z cukrem pudrem, a u Was z czym będą?
📖 Przepis
Ciasto ptysiowe
🥘 Składniki
- 50 g masła
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 5 średnich jajek
🔪 Instrukcje
- Do rondelka wlać wodę, mleko dodać masło, całość zagotować.
- Do gotującej się mieszanki dodać przesiane mąki i energicznie wymieszać do połączenia się składników, ale nie trzymać garnka na ogniu dłużej niż 40 sekund, zdejmujemy z ognia i przekładamy ciasto do miski miksera. Po chwili, kiedy ciasto troszkę przestygnie zaczynamy dodawać po jednym jajku cały czas ucierając, masa powinna być jednolita bez grudek.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, a następnie oprószamy mąką.
- Do rękawa cukierniczego wyposażonego w końcówkę gwiazdkę o dużej średnicy przekładamy ciasto.
- Na przygotowaną blachę wyciskamy dowolne kształty, a mogą to być rozetki o średnicy około 3 cm będą idealne na ptysie z kremem lub długie słomki, małe groszki lub podłużne eklerki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C z termoobiegiem przez 25 do 30 minut, czas pieczenia zależy od wielkości naszych przysmaków, należy obserwować ciastka, powinny być dobrze przyrumienione z zewnątrz, a w środku delikatnie wilgotne.
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę, aby ostygły. Oprószamy cukrem pudrem lub jeśli chcemy przełożyć kremem lub bitą śmietaną należy przeciąć na pół, na dolną część nałożyć krem, przykryć górną częścią.
Skomentuj