Kolejne ciasto ucierane dziś z truskawkami i płatkami migdałowymi. Ciasto jest bardzo łatwe, choć należy je porządnie "utrzeć", wtedy będzie bardzo puszyste. Ucierane ciasta potrzebują składników w temperaturze pokojowej to druga ważna sprawa udanego ciasta. Sezon na truskawki powoli się zaczyna, więc wykorzystajmy je do przygotowania pysznego dodatku do kawy. Oczywiście, ciasto ze śliwkami czy malinami będzie również pyszne, ale to później. Teraz zaczynamy szaleństwo truskawkowe!!! Ciasto fantastycznie smakuje z lodami, cukrem pudrem, bitą śmietaną. Smacznego!
📖 Przepis
Ciasto z truskawkami
Pyszne ciasto ucierane z truskawkami.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 200 g masła
- 250 g mąki
- 4 średnie jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu migdałowego lub cukier migdałowy 8 g
- 350 g truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- kilka łyżek płatków migdałowych
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę ( około 6 minut ). Następnie dodać do masy po jednym jajku ciągle miksując na wysokich obrotach ( miksować przez 2 minuty po dodaniu każdego jajka ).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać ją porcjami do masy, miksując na średnich obrotach do połączenia się składników.
- Truskawki umyć, pokroić na trzy części.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch. Górę ciasta udekorować truskawkami, posypać płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
- Ciasto piekłam przez 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki ( ciasto przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy w środku jest już upieczone, jeśli patyczek będzie oklejony surowym ciastem, zostawcie je jeszcze w piekarniku, aby się dopiekło ).
- Ciasto świetnie smakuje z lodami, można posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Składniki na ciasto ucierane zawsze powinny być w temperaturze pokojowej !!! Pamiętajcie aby wcześniej wjąć masło i jajka z lodówki, aby się ogrzały 🙂
alicja perka napisał
Cześć ciociu Aniu(: Będę robić z babcią ciasto z twojego przepisu(:
Anna napisał
Alicja, bardzo się cieszę, że zaczynasz pichcić 🙂 Gratuluję i mam nadzieję, że ciasto się udało i smakowało :))) Pozdrawiam!
Monika napisał
Dzisiaj wypróbowałam przepis. Warto było przestrzegać receptury, bo ciasto wyszło rewelacyjne! Jutro robię powtórkę.
Anna napisał
Super! W przypadku ciast ucieranych, procedury są bardzo istotne:) Smacznego! Pozdrawiam:)
Patrycja Słoka napisał
Fajne ciasto, upiekę dzisiaj synkowi do przedszkola na piknik . Mam nadzieję, że mi wyjdzie bo nie mam talentu do ciast a to wydaje mi się i całkiem proste i smaczne. no i żeby pogoda na jutro dopisała!
Anna napisał
Patrycjo, ciasto jest proste:) pamiętaj o tym aby dobrze utrzeć masło z cukrem i pózniej po dodaniu kolejnych jaj:) jesli ma być na piknik, możesz upiec je w kwadratowej lub prostokatnej formie,będzie wygodniejsze do dzielenia:) wymiary formy 20 ~ 25 lub podobne, trzymam kciuki za pogodę:)))
Patrycja Słoka napisał
dzięki za rady! dam znać jak wyszło. Piekę jeszcze ciasteczka owsiane.
Anna napisał
Trzymam kciuki:)
Patrycja Słoka napisał
ciasto REWELACJA! Nawet mi wyszło.
Anna napisał
Super:) to smacznego:)))pozdrawiam
gin napisał
Wygląda na cudownie puszyste i delikatne 🙂
Anna napisał
Pięknie wyrasta jest delikatne i na tyle elastyczne ( mocne ), że można dodać więcej truskawek niż podałam w przepisie, spokojnie uniesie większą ilość owoców.
Justyna napisał
Czy mogę je upiec również w wysokiej formie ceramicznej? czy musi to być blaszana tortownica?
Anna napisał
Oczywiście możesz upiec w ceramicznej formie, pamiętaj o wysmarowaniu i wysypaniu formy bułką tartą lub kaszą manną, aby ciasto się nie przykleiło:) Smacznego!
ladylaurabloq napisał
pyszne,bo truskawkowe.
Anna napisał
Już myślę o przepisie na lody z truskawkami:)))))
Pati252 napisał
Bardzo apetycznie wygląda to ciasto:) jak znalazł na te porę roku..
W ogóle świetne przepisy 😉
Pozdrawiam
Anna napisał
Dziękuje 🙂 staram się by było smacznie:) pozdrawiam
Justyna Siewiera napisał
Wspaniale się prezentuje...chyba się dziś skusze i zrobię ,tylko truskaweczki,gdzieś zakupić muszę...;)
Anna napisał
Ale Ci się pięknie zrymowało:) tylko pamiętaj o dość długim ucieraniu! to ciasto tego potrzebuje:) pozdrawiam
Sylvia napisał
Pięknie wygląda! Aż zapachniało latem, choć pogoda za oknem paskudna i deszczowa 😉
Anna napisał
O tak! Do tego ciasta słońce bardzo pasuje, a u mnie wreszcie pięknie świeci !!! Pozdrawiam i wysyłam piękna pogodę do Ciebie:)
Sylvia napisał
Dziękuję! Przyda się trochę słonka 🙂