Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Ciasto z truskawkami

Aktualizacja: 15 lip, 2020 · Opublikowany: 29 maj, 2013 · przez Anna · 23 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejne ciasto ucierane dziś z truskawkami i płatkami migdałowymi. Ciasto jest bardzo łatwe, choć należy je porządnie "utrzeć", wtedy będzie bardzo puszyste. Ucierane ciasta potrzebują składników w temperaturze pokojowej to druga ważna sprawa udanego ciasta.  Sezon na truskawki powoli się zaczyna, więc wykorzystajmy je do przygotowania pysznego dodatku do kawy. Oczywiście, ciasto ze śliwkami czy malinami będzie również pyszne, ale to później. Teraz zaczynamy szaleństwo truskawkowe!!!  Ciasto fantastycznie smakuje z lodami, cukrem pudrem, bitą śmietaną. Smacznego!

📖 Przepis

ciasto truskawkowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Ciasto z truskawkami

Pyszne ciasto ucierane z truskawkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g masła
  • 250 g mąki
  • 4 średnie jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub cukier migdałowy 8 g
  • 350 g truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • kilka łyżek płatków migdałowych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę ( około 6 minut ). Następnie dodać do masy po jednym jajku ciągle miksując na wysokich obrotach ( miksować przez 2 minuty po dodaniu każdego jajka ).
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać ją porcjami do masy, miksując na średnich obrotach do połączenia się składników.
  • Truskawki umyć, pokroić na trzy części.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch. Górę ciasta udekorować truskawkami, posypać płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
  • Ciasto piekłam przez 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki ( ciasto przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy w środku jest już upieczone, jeśli patyczek będzie oklejony surowym ciastem, zostawcie je jeszcze w piekarniku, aby się dopiekło ).
  • Ciasto świetnie smakuje z lodami, można posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Składniki na ciasto ucierane zawsze powinny być w temperaturze pokojowej !!! Pamiętajcie aby wcześniej wjąć masło i jajka z lodówki, aby się ogrzały 🙂
ciasto truskawkowe
ciasto truskawkowe

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. alicja perka napisał

    28 czerwca, 2015 at 11:52 am

    5 gwiazdek
    Cześć ciociu Aniu(: Będę robić z babcią ciasto z twojego przepisu(:

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 czerwca, 2015 at 11:33 pm

      Alicja, bardzo się cieszę, że zaczynasz pichcić 🙂 Gratuluję i mam nadzieję, że ciasto się udało i smakowało :))) Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  2. Monika napisał

    16 czerwca, 2013 at 9:20 pm

    Dzisiaj wypróbowałam przepis. Warto było przestrzegać receptury, bo ciasto wyszło rewelacyjne! Jutro robię powtórkę.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 czerwca, 2013 at 11:02 pm

      Super! W przypadku ciast ucieranych, procedury są bardzo istotne:) Smacznego! Pozdrawiam:)

      Odpowiedz
  3. Patrycja Słoka napisał

    05 czerwca, 2013 at 6:08 am

    Fajne ciasto, upiekę dzisiaj synkowi do przedszkola na piknik . Mam nadzieję, że mi wyjdzie bo nie mam talentu do ciast a to wydaje mi się i całkiem proste i smaczne. no i żeby pogoda na jutro dopisała!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 czerwca, 2013 at 7:02 am

      Patrycjo, ciasto jest proste:) pamiętaj o tym aby dobrze utrzeć masło z cukrem i pózniej po dodaniu kolejnych jaj:) jesli ma być na piknik, możesz upiec je w kwadratowej lub prostokatnej formie,będzie wygodniejsze do dzielenia:) wymiary formy 20 ~ 25 lub podobne, trzymam kciuki za pogodę:)))

      Odpowiedz
      • Patrycja Słoka napisał

        05 czerwca, 2013 at 11:14 am

        dzięki za rady! dam znać jak wyszło. Piekę jeszcze ciasteczka owsiane.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          05 czerwca, 2013 at 11:19 am

          Trzymam kciuki:)

          Odpowiedz
          • Patrycja Słoka napisał

            05 czerwca, 2013 at 3:45 pm

            ciasto REWELACJA! Nawet mi wyszło.

          • Anna napisał

            05 czerwca, 2013 at 3:50 pm

            Super:) to smacznego:)))pozdrawiam

  4. gin napisał

    30 maja, 2013 at 5:05 pm

    Wygląda na cudownie puszyste i delikatne 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 maja, 2013 at 6:23 pm

      Pięknie wyrasta jest delikatne i na tyle elastyczne ( mocne ), że można dodać więcej truskawek niż podałam w przepisie, spokojnie uniesie większą ilość owoców.

      Odpowiedz
      • Justyna napisał

        03 czerwca, 2013 at 11:24 pm

        Czy mogę je upiec również w wysokiej formie ceramicznej? czy musi to być blaszana tortownica?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          03 czerwca, 2013 at 11:28 pm

          Oczywiście możesz upiec w ceramicznej formie, pamiętaj o wysmarowaniu i wysypaniu formy bułką tartą lub kaszą manną, aby ciasto się nie przykleiło:) Smacznego!

          Odpowiedz
  5. ladylaurabloq napisał

    29 maja, 2013 at 5:13 pm

    pyszne,bo truskawkowe.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2013 at 5:33 pm

      Już myślę o przepisie na lody z truskawkami:)))))

      Odpowiedz
  6. Pati252 napisał

    29 maja, 2013 at 12:25 pm

    Bardzo apetycznie wygląda to ciasto:) jak znalazł na te porę roku..
    W ogóle świetne przepisy 😉
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2013 at 12:39 pm

      Dziękuje 🙂 staram się by było smacznie:) pozdrawiam

      Odpowiedz
  7. Justyna Siewiera napisał

    29 maja, 2013 at 11:06 am

    Wspaniale się prezentuje...chyba się dziś skusze i zrobię ,tylko truskaweczki,gdzieś zakupić muszę...;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2013 at 11:10 am

      Ale Ci się pięknie zrymowało:) tylko pamiętaj o dość długim ucieraniu! to ciasto tego potrzebuje:) pozdrawiam

      Odpowiedz
  8. Sylvia napisał

    29 maja, 2013 at 8:33 am

    Pięknie wygląda! Aż zapachniało latem, choć pogoda za oknem paskudna i deszczowa 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2013 at 8:44 am

      O tak! Do tego ciasta słońce bardzo pasuje, a u mnie wreszcie pięknie świeci !!! Pozdrawiam i wysyłam piękna pogodę do Ciebie:)

      Odpowiedz
      • Sylvia napisał

        29 maja, 2013 at 8:52 am

        Dziękuję! Przyda się trochę słonka 🙂

        Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.