Kolejne ciasto ucierane dziś z truskawkami i płatkami migdałowymi. Ciasto jest bardzo łatwe, choć należy je porządnie "utrzeć", wtedy będzie bardzo puszyste. Ucierane ciasta potrzebują składników w temperaturze pokojowej to druga ważna sprawa udanego ciasta. Sezon na truskawki powoli się zaczyna, więc wykorzystajmy je do przygotowania pysznego dodatku do kawy. Oczywiście, ciasto ze śliwkami czy malinami będzie również pyszne, ale to później. Teraz zaczynamy szaleństwo truskawkowe!!! Ciasto fantastycznie smakuje z lodami, cukrem pudrem, bitą śmietaną. Smacznego!
📖 Przepis
Ciasto z truskawkami
Pyszne ciasto ucierane z truskawkami.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 200 g masła
- 250 g mąki
- 4 średnie jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu migdałowego lub cukier migdałowy 8 g
- 350 g truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- kilka łyżek płatków migdałowych
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę ( około 6 minut ). Następnie dodać do masy po jednym jajku ciągle miksując na wysokich obrotach ( miksować przez 2 minuty po dodaniu każdego jajka ).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać ją porcjami do masy, miksując na średnich obrotach do połączenia się składników.
- Truskawki umyć, pokroić na trzy części.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać wierzch. Górę ciasta udekorować truskawkami, posypać płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
- Ciasto piekłam przez 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki ( ciasto przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy w środku jest już upieczone, jeśli patyczek będzie oklejony surowym ciastem, zostawcie je jeszcze w piekarniku, aby się dopiekło ).
- Ciasto świetnie smakuje z lodami, można posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Składniki na ciasto ucierane zawsze powinny być w temperaturze pokojowej !!! Pamiętajcie aby wcześniej wjąć masło i jajka z lodówki, aby się ogrzały 🙂
Skomentuj