• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Curry z krewetkami

Curry z krewetkami

Aktualizacja: 22 sty, 2019 · Opublikowany: 29 maj, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Dania takie jak curry z krewetkami szczególnie lubię, kiedy na zewnątrz są już typowo letnie temperatury. Zupełnie nie mam wtedy ochoty na stanie w kuchni i przygotowywanie skomplikowanych i czasochłonnych dań. Obiad błyskawiczny, a i przy tym bajecznie dobry! Jedząc curry z krewetkami, można na chwilę przenieść się nad błękitny ocean i poczuć jego cudownie orzeźwiającą bryzę.

Jeśli nie macie krewetek, można zastąpić je filetem z łososia lub dorsza. Rybę należy pokroić na kawałki o wymiarach 3x3 cm i dodać tak jak krewetki w ostatniej fazie gotowania. Sos można przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem dania dodać krewetki lub rybę. Obiad będzie gotowy w 5 minut, a Wy możecie oddać się błogiemu lenistwu. Smacznego!

curry z krewetkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Curry z krewetkami

Pyszne i proste danie, idealne na obiad.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½ łyżeczki suszonego chilli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • olej do smażenia najlepiej arachidowy (ale może być słonecznikowy)
  • 1 średnia cebula
  • skórka i sok z ½ cytryny lub limonki
  • kawałek laski cynamonu
  • ½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 1 puszka puszka
  • 300 ml wody
  • 7 łyżek mleczka kokosowego
  • 5 krewetek na osobę
  • 1 garść świeżej kolendry
  • ryż dla 4 osób
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ugotować ryż.
  • Do moździerza włożyć nasiona kolendry, kurkumę, chilli, kminek wszystkie przyprawy rozetrzeć na pył dodać czosnek i imbir ( starte na tartce o małych oczkach ) całość utrzeć na pastę. Cebulę pokroić w kostkę.
  • Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, a następnie dodać pastę, całość smażyć około minuty, następnie dodać puszkę pomidorów i wodę, kawałek cynamonu, gotować na wolnym ogniu około 20 minut lub do chwili, kiedy sos zgęstnieje. Doprawić solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
  • Na koniec dodać krewetki, gotować do czasu, kiedy krewetki zrobią się różowe, na końcu dodać mleczko kokosowe, wymieszać, zestawić z ognia.
  • Przed podaniem posypać skórką z cytryny lub limonki, posypać siekaną kolendrą, podawać z ciepłym ryżem.
  • Smacznego!
curry z krewetkami
curry z krewetkami
« Smoothie pomarańczowo bananowy
Wiosenne tiramisu »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Rank napisał

    28 listopada, 2017 at 3:01 pm

    Świetny przepis, dziękuję 🙂 Robiłem w weekend i wyszło idealnie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 listopada, 2017 at 3:08 pm

      Bardzo proszę i polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  2. Marek Masalski napisał

    01 lipca, 2014 at 10:50 am

    Potrawa z pewnością dietetyczna, jednak gdzie są te gorące dni się pytam? Ostatnio tylko pada i pada i zamiast krewetek chyba trzeba wcinać czosnek z kiełbasą 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lipca, 2014 at 12:29 am

      No właśnie też się zastanawiam, GDZIE TO LATO poszło 🙁 ? ...a ja pakuję walizkę i uciekał na tydzień 🙂 mam nadzieję, że w świecie znajdę pogodę 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz
  3. Tomasz napisał

    02 czerwca, 2014 at 10:03 am

    Nie dość, że wygląda pięknie, to również wspaniale smakuje. Polecam...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 czerwca, 2014 at 12:45 pm

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  4. Konczi i Szpileczka napisał

    29 maja, 2014 at 10:52 am

    Pieknie wygląda

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 maja, 2014 at 6:08 pm

      Dziękuję 🙂 Polecam jest bardzo smaczne i proste 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →