Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście

Aktualizacja: 28 lip, 2020 · Opublikowany: 29 lis, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Pyszny, soczysty i aromatyczny łosoś podany na chrupiącym chruście z makaronu ryżowego. Wszystko skropione gęstym octem balsamicznym. Łosoś wyśmienicie smakuje z plastrami dojrzałego, kremowego awokado z dodatkiem soku z cytryny, przybrane świeżą kolendrą. Jest to niesamowicie dobre danie z wyraźną nutką cytrusową, a im dużej pozwolimy poleżeć rybie w marynacie, tym będzie lepszy i bardziej aromatyczny. Super smaczny i bardzo efektowny jest chrust przygotowany z makaronu ryżowego. Chrust przygotowujemy z suchego niegotowanego makaronu ryżowego, najlepiej, aby był on bardzo cieniutki. Surowy makaron smażymy na gorącym oleju w ten sposób uzyskami chrupiący podkład pod łososia. Całość smakuje wspaniale, koniecznie wypróbujcie!

Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście zrobionym z makaronu ryzowego
Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście

📖 Przepis

Cytrusowy losos na ryzowym chruscie
Print Pin
5 z 1 głosu

Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście

Fantastyczny łosoś na chrupiącym chruście z makaronu ryżowego.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g łososia
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • ½ łyżeczki nasion gorczycy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • świeża kolendra
  • 1 sztuka awokado
  • 70 g cienkiego makaronu ryżowego (surowego)
  • oliwa do głębokiego smażenia
  • gęsty ocet balsamiczny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Łososia umyć, pokroić na 2 porcje. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę, łososia skropię sokiem z połowy z cytryny.
  • Nasiona gorczycy rozetrzeć delikatnie w moździerzu, wymieszać z papryką i solą. Dokładnie natrzeć mieszanką rybę. Z pomarańczy zetrzeć skórkę dodać do niej skórkę cytrynową i natrzeć nimi rybę. Posypać odrobiną suszonego czosnku.
  • Tak przygotowaną rybę włożyć do ceramicznej miski, przykryć i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc ale i 3 godziny wystarczą. Do głębokiego garnka wlać oliwę, rozgrzać dość mocno.
  • Na gorący tłuszcz wrzucać porcjami makaron ryżowy. Smażyć kilka sekund, przewracając na drugą stronę, aby cały makaron napęczniał. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
  • Awokado obrać i pokroić na cieknie plasterki. Skropić cytryną, aby nie ściemniało.
  • Na rozgrzanej patelni usmażyć łososia, tak jak lubicie, zachęcam aby go nie przepiec, najlepszy jest soczysty z cienką różową kreską w środku.
  • Na dużym talerzu ułożyć porcję chrustu ryżowego, troszkę go połamcie. Na chrust ułożyć porcję łososia, obok porcję awokado. Całość przybrać świeżą kolendrą, przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Łososia polać octem balsamicznym.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Wbrew pozorom to błyskawiczne danie, czas przygotowani podany jest łącznie z czasem marynowania. Jeśli łososia zamarynujecie wcześniej, obiad można przygotować w 15 minut:)
Cytrusowy losos na ryzowym chruscie
Cytrusowy łosoś na ryżowym chruście

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Housewife napisał

    29 listopada, 2012 at 8:42 am

    Pyszny! Uwielbiam łososia a ten wygląda po prostu bosko! Swietne tez są zdjęcia. Juz dołączam do grona fanów na facebooku, żeby nic nie umknęło mojej uwadze 🙂

    Zapraszam też do siebie

    http://nothingbutahousewife.blogspot.com/

    Housewife

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 listopada, 2012 at 11:31 am

      Dziękuję:) Łosoś jest wyśmienity, a połączenie go z nutami cytrusa, octem balsamicznym, awokado i chrupiącym makaronem, niesamowite:))) Zachęcam do spróbowania!
      Pozdrawiam Ania
      dziękuję za zaproszenie, z pewnością skorzystam:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.