Cały dzień chodziła za mną chęć na coś słodkiego. Śliwki w koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze śliwkami... Ciasto jest bardzo czekoladowe ze śliwkami i pikantnym imbirem. Ciasto jest puszyste i wilgotne z mocno wyczuwalną nutą imbiru, a delikatnie kwaśne śliwki dopełniają całości, bajka!
Mimo że ciasto jest wilgotne, postanowiłam zrobić eksperyment z polaniem ciasta mieszanką likieru Amaretto i miodu. Kawałek ciasta przed podaniem delikatnie polałam mieszanką, to nadało mu wyjątkowego smaku i wyszło fantastyczne! Ciasto jest w wersji mini, na dużą formę trzeba podwoić porcję i odrobinę wydłużyć czas pieczenia. Skosztujcie koniecznie!
📖 Przepis
Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Czekolad,sliwki i imbir rewelacyjne połączenie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 85 g mąki pszennej
- 85 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
- 120 g śliwek
- 20 g kakao
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Składniki na likier od polania ciast
- 100 ml likieru Amarett
- 4 łyżki płynnego miodu
🔪 Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
- Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę wymieszać w misce, odstawić.
- Mało utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodać jajka, zmiksować. W trzech porcjach dodać mąkę z dodatkami, zmiksować do połączenia składników.
- Formę o średnicy 19 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.
- Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na 4 części, ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu.
- Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym, a z pozostałego masła zrobić maleńkie wiórki i porozkładać je na wierzchu ciasta.
- Ciasto pieczemy przez 20-25 minut z termoobiegiem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Proporcje podane są na maleńką tortownicę (19 cm) jeśli chcecie przygotować większe ciasto, należy podwoić ilość składników, a ciasto upiec w formie 22 - 23 cm średnicy. Należy również odrobinę wydłużyć czas pieczenia do koło 30 - 35 minut, najlepiej sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe, wbijając w nie drewniany patyczek, jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest gotowe:)
Proponuję spróbować ciasta skropionego likierem Amaretto z miodem. Ciasto przed podaniem należy polać mieszanką likieru Amaretto i miodu, pyszności!
Bardzo ważna sprawa przy ciastach ucieranych! Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!!
Proponuję spróbować ciasta skropionego likierem Amaretto z miodem. Ciasto przed podaniem należy polać mieszanką likieru Amaretto i miodu, pyszności!
Bardzo ważna sprawa przy ciastach ucieranych! Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!!
JUSTYNA napisał
Oooo super, mam śliwki,także do dzieła!!! 😀
Anna napisał
To ciasto z pewnością będzie Wam smakowało:)
karmel-itka napisał
wyszło CI bardzo apetyczne! czekolada i śliwki to idealne połączenie, wręcz jak romans dwóch kochanków :]
Anna napisał
Dziękuje Ci:) i jest jeszcze ten trzeci... ostry imbir:))) pozdrawiam