Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 2 sie, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Cały dzień chodziła za mną chęć na coś słodkiego. Śliwki w koszyku, świeży imbir, kakao i tak urodziło się czekoladowe ciasto ze śliwkami... Ciasto jest bardzo czekoladowe ze śliwkami i pikantnym imbirem. Ciasto jest puszyste i wilgotne z mocno wyczuwalną nutą imbiru, a delikatnie kwaśne śliwki dopełniają całości, bajka!

ciasto czekoladowe ze sliwkami
Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Mimo że ciasto jest wilgotne, postanowiłam zrobić eksperyment z polaniem ciasta mieszanką likieru Amaretto i miodu. Kawałek ciasta przed podaniem delikatnie polałam mieszanką, to nadało mu wyjątkowego smaku i wyszło fantastyczne! Ciasto jest w wersji mini, na dużą formę trzeba podwoić porcję i odrobinę wydłużyć czas pieczenia. Skosztujcie koniecznie!

📖 Przepis

ciasto czekoladowe ze sliwkami
Print Pin
5 z 3 głosów

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Czekolad,sliwki i imbir rewelacyjne połączenie. 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 8
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g miękkiego masła
  • 85 g mąki pszennej
  • 85 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 120 g śliwek
  • 20 g kakao
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

Składniki na likier od polania ciast

  • 100 ml likieru Amarett
  • 4 łyżki płynnego miodu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 st C.
  • Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę wymieszać w misce, odstawić.
  • Mało utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodać jajka, zmiksować. W trzech porcjach dodać mąkę z dodatkami, zmiksować do połączenia składników.
  • Formę o średnicy 19 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.
  • Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na 4 części, ułożyć na wierzchu ciasta, skórką do dołu.
  • Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym, a z pozostałego masła zrobić maleńkie wiórki i porozkładać je na wierzchu ciasta.
  • Ciasto pieczemy przez 20-25 minut z termoobiegiem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Proporcje podane są na maleńką tortownicę (19 cm) jeśli chcecie przygotować większe ciasto, należy podwoić ilość składników, a ciasto upiec w formie 22 - 23 cm średnicy. Należy również odrobinę wydłużyć czas pieczenia do koło 30 - 35 minut, najlepiej sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe, wbijając w nie drewniany patyczek, jeśli jest suchy, to znak, że ciasto jest gotowe:)
Proponuję spróbować ciasta skropionego likierem Amaretto z miodem. Ciasto przed podaniem należy polać mieszanką likieru Amaretto i miodu, pyszności!
Bardzo ważna sprawa przy ciastach ucieranych! Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!!
ciasto czekoladowe ze sliwkami
Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    28 sierpnia, 2013 at 12:10 pm

    Oooo super, mam śliwki,także do dzieła!!! 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2013 at 10:57 pm

      To ciasto z pewnością będzie Wam smakowało:)

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    02 sierpnia, 2013 at 9:34 pm

    wyszło CI bardzo apetyczne! czekolada i śliwki to idealne połączenie, wręcz jak romans dwóch kochanków :]

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 sierpnia, 2013 at 9:37 pm

      Dziękuje Ci:) i jest jeszcze ten trzeci... ostry imbir:))) pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.