Lato, to czas grillowania, przyjęć ogrodowych i pikników na zielonej trawie. Przyjemnie jest usiąść w ogrodzie z rodziną i przy pogawędkach przygotować pyszne jedzenie. Wszystko do dzisiejszego obiadu można przygotować wcześniej, a kiedy poczujecie głód można przystąpić do grillowania.
Dziś na grill trafiła dorada, ale może to być inna ryba o zwartym mięsie. Marynata i sos są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania wystarczy, że zmiksujecie składniki i gotowe. Marynata do ryby przygotowana jest na bazie suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku i sporej ilości natki pietruszki jest bardzo aromatyczna i smaczna. Do ryby zaproponowałam ziemniaki w mundurkach i grillowane łodygi selera naciowego. Spróbujcie grillowanego selera jest bardzo delikatny i łagodny w smaku, traci swój dość charakterystyczny ostry smak. Miłego grillowania!
📖 Przepis
Dorada z grilla
🥘 Składniki
- 500 g dorada (patroszona)
Składniki na marynatę
- 40 g suszonych pomidorów
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- ¼ skórki startej z limonki
- ½ limonki (sok i skórka z niej)
- 10 g natki pietruszki
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka soli
- pieprz (do smaku)
Składniki na sos do ryby
- 100 g świeżych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego (gęstego)
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
Dodatkowo
- 3 łodygi selera naciowego
- ugotowana fasolka szparagowa dla 3 osób - opcjonalnie
- 3 średnie ziemniaki
🔪 Instrukcje
- Ziemniaki umyć, nie obierać ze skórki, obgotować w osolonej wodzie, powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, wyjmujemy z wody, układamy na grillu obok ryby, opiekamy z każdej strony.
- Wszystkie składniki na marynatę umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą masę. Rybę dokładni umyć, przy pomocy pędzla pokryć całą rybę marynatę, nałożyć również marynatę do brzucha ryby.
- Ryby grillować kilkanaście minut najlepiej na grillu z przykryciem, ryby należy w tym czasie kilka razy przewrócić i smarować pozostała marynatą.
- Przygotować kawałek foli aluminiowej na jej środku posmarować olejem, ułożyć łodygi selera naciowego ( wcześniej przeciąć każdą łodygę na trzy części ) seler posmarować marynatą do ryby, szczelnie zawinąć w folie i położyć na grillu, grillować z dwóch stron.
- W międzyczasie ugotować fasolę szparagową z odrobiną soli.
- Sos do polania ryby: umieścić wszystkie składniki ( pomidory ze skórką ) i zmiksować.
- Rybę podajemy polaną sosem ze świeżych pomidorów do tego fasolka szparagowa i grillowany ziemniak oraz seler naciowy.
- Smacznego!
ViVio - chia opinie napisał
Pierwszy raz słyszałem o takiej rybie... dorada. Pstrąg z grilla smakuje wyśmienicie, więc i to danie musi być dobre.
PS Marku sezon grillowy można kończyć nawet w październiku - na luziku 😉
Anna napisał
Dorada jest wyśmienita! ma bardzo smaczne soczyste mięso, polecam z grilla i z piekarnika 🙂
Marek Masalski napisał
Ryba z grila? Hmmm może być dobrą odmianą od tradycyjnych dań z grilla czyli karkówki i boczku. Nigdy nie grillowałem ryby w ogrodzie. Sezon powoli dobiega końca. Będę musiał jeszcze w tym roku spróbować.
Anna napisał
Koniecznie spróbuj rybki z grilla ma niepowtarzalny smak i aromat, pyszności 🙂 a grillować można nawet zimą 😉 a jak to wtedy smakuje!!! 🙂