Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Dorada z grilla

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 15 sie, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Lato, to czas grillowania, przyjęć ogrodowych i pikników na zielonej trawie. Przyjemnie jest usiąść w ogrodzie z rodziną i przy pogawędkach przygotować pyszne jedzenie. Wszystko do dzisiejszego obiadu można przygotować wcześniej, a kiedy poczujecie głód można przystąpić do grillowania.

Dziś na grill trafiła dorada, ale może to być inna ryba o zwartym mięsie. Marynata i sos są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania wystarczy, że zmiksujecie składniki i gotowe. Marynata do ryby przygotowana jest na bazie suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku i sporej ilości natki pietruszki jest bardzo aromatyczna i smaczna. Do ryby zaproponowałam ziemniaki w mundurkach i grillowane łodygi selera naciowego. Spróbujcie grillowanego selera jest bardzo delikatny i łagodny w smaku, traci swój dość charakterystyczny ostry smak. Miłego grillowania!

📖 Przepis

dorada z grilla
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Dorada z grilla

Wspaniałe mięso ryby w pysznej marynacie z grilla!
Autor Anna
Kuchnia Śródziemnomorska
Rodzaj Obiad
Porcji 3
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g dorada (patroszona)

Składniki na marynatę

  • 40 g suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ skórki startej z limonki
  • ½ limonki (sok i skórka z niej)
  • 10 g natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz (do smaku)

Składniki na sos do ryby

  • 100 g świeżych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego (gęstego)
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony pieprz (do smaku)

Dodatkowo

  • 3 łodygi selera naciowego
  • ugotowana fasolka szparagowa dla 3 osób - opcjonalnie
  • 3 średnie ziemniaki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki umyć, nie obierać ze skórki, obgotować w osolonej wodzie, powinny być jędrne, ale nie rozgotowane, wyjmujemy z wody, układamy na grillu obok ryby, opiekamy z każdej strony.
  • Wszystkie składniki na marynatę umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą masę. Rybę dokładni umyć, przy pomocy pędzla pokryć całą rybę marynatę, nałożyć również marynatę do brzucha ryby.
  • Ryby grillować kilkanaście minut najlepiej na grillu z przykryciem, ryby należy w tym czasie kilka razy przewrócić i smarować pozostała marynatą.
  • Przygotować kawałek foli aluminiowej na jej środku posmarować olejem, ułożyć łodygi selera naciowego ( wcześniej przeciąć każdą łodygę na trzy części ) seler posmarować marynatą do ryby, szczelnie zawinąć w folie i położyć na grillu, grillować z dwóch stron.
  • W międzyczasie ugotować fasolę szparagową z odrobiną soli.
  • Sos do polania ryby: umieścić wszystkie składniki ( pomidory ze skórką ) i zmiksować.
  • Rybę podajemy polaną sosem ze świeżych pomidorów do tego fasolka szparagowa i grillowany ziemniak oraz seler naciowy.
  • Smacznego!
dorada z grilla
dorada z grilla

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Komentarze

    4,67 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ViVio - chia opinie napisał

    18 sierpnia, 2014 at 2:52 pm

    Pierwszy raz słyszałem o takiej rybie... dorada. Pstrąg z grilla smakuje wyśmienicie, więc i to danie musi być dobre.

    PS Marku sezon grillowy można kończyć nawet w październiku - na luziku 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 sierpnia, 2014 at 11:30 pm

      Dorada jest wyśmienita! ma bardzo smaczne soczyste mięso, polecam z grilla i z piekarnika 🙂

      Odpowiedz
  2. Marek Masalski napisał

    18 sierpnia, 2014 at 11:50 am

    5 gwiazdek
    Ryba z grila? Hmmm może być dobrą odmianą od tradycyjnych dań z grilla czyli karkówki i boczku. Nigdy nie grillowałem ryby w ogrodzie. Sezon powoli dobiega końca. Będę musiał jeszcze w tym roku spróbować.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 sierpnia, 2014 at 11:28 pm

      Koniecznie spróbuj rybki z grilla ma niepowtarzalny smak i aromat, pyszności 🙂 a grillować można nawet zimą 😉 a jak to wtedy smakuje!!! 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.