Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta drożdżowe

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 6 wrz, 2017 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, to ciasto, które koniecznie trzeba zrobić na przełomie lata i jesieni! Kruszonka jest mocno cynamonowa i wspaniale komponuje się ze śliwkami. Jakie śliwki wybrać do ciasta drożdżowego? Moim zdaniem muszą to być Węgierki, z nimi ciasto jest najlepsze!

Ciasto drożdżowe jest bardzo łatwe do przygotowania i co ważne mało angażujące. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia, a następnie przełożyć do foremki. Na wierchu ciasta trzeba położyć śliwki i rozsypać kruszonkę, teraz chwilka wyrastania przed pieczeniem i w zasadzie gotowe. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, żeby ciasto przed pieczeniem nie przerosło, jeśli zbyt mocno wyrośnie, to w piekarniku podczas pieczenia może opaść. Pilnujcie więc czasu wyrastania, 25 minut wystarczy, teraz naprawdę pozostaje już tylko pieczenie, które trwa kolejne 25 minut. Przy pieczeniu należy zachować czujność, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej! Dlatego też kontrolujcie czas i sprawdzajcie, czy ciasto nie przypieka się zbyt szybko. Pod koniec zalecanego czasu przeprowadźcie test tz. "suchego patyczka", który polega na wbiciu patyczka np. do szaszłyków, w środek ciasta, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy to znak, że ciasto jest gotowe. Gdyby zdarzyło się, że na patyczku będzie surowe ciasto, to pozostawcie je jeszcze w piekarniku. Mój placek siedział troszkę za długo i spód zbyt mocno się przypiekł, ale to przez dzieci, zagadały mnie 😉

Osobiście uwielbiam ciepłe ciasto drożdżowe, ma ono wtedy niesamowity smak i aromat, ale nawet po kilku dniach ciasto jest pyszne. Wystarczy pokroić je w 2-centymetrowe kromki i opiec, a następnie podać z masełkiem, miodem lub powidłami śliwkowymi, polecam pycha!

📖 Przepis

drozdzowe ze sliwkami i kruszonka
Print Pin
5 z 5 głosów

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Niesamowicie puszyste, delikatne ciasto ze śliwkami i cynamonową chrupiącą kruszonką.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 18
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej (lub mąka orkiszowa typ 650)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 1 średnie żółtko
  • 30 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
  • 130 g mleka
  • 100 g masła

Dodatkowo

  • 350 g śliwek (węgierek)
  • 1 średnie białko

Składniki na krszonkę

  • 90 g mąki pszennej
  • 60 g masła (zimne)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać cukier biały i waniliowy, wymieszać.
    Masło rozpuścić i przestudzić, odstawić na bok.
  • Mleko leciutko podgrzać, dodać drożdże *świeże oraz łyżkę mieszanki składników suchych, wymieszać i odstawić do podwojenia objętość.
  • Jajka dodać do mąki wraz z rozczynem, zacząć wyrabianie ciasta, kiedy ciasto będzie już jednolite można zacząć dodawać cieniutkim strumieniem przestudzone masło ciągle mieszając, ciasto wyrabiać przez 2-3 minuty na wysokich obrotach, ciasto wyrabiamy końcówką typu hak.  
  • Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować, każdą śliwkę przekroić na 4 części.
  • Gładkie jednolite ciasto pozostawiamy w misce, którą przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na lekko podsypany mąką blat (ciasto jest klejące) obsypujemy również z wierzchu i delikatnie rozciągamy na kształt foremki. Foremkę o wymiarach 32x23 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką, a następnie przekładamy do niej ciasto.
  • Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym białkiem, ułożyć wcześniej przygotowane śliwki, posypać kruszonką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 20-25 minut w ciepłe miejsce.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 st C, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wstawić ciasto na środkową półkę, piec przez około 25 minut, przed wyjęciem ciasta z piekarnika można sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, najlepiej przy pomocy suchego patyczka do szaszłyków przeprowadzić test tz."suchego patyczka", należy wbić patyczek w środek ciasta i natychmiast wyjąć go i sprawdzić, czy patyczek jest suchy, jeśli tak, to znak, że ciasto jest już upieczone. Oklejony patyczek surowym ciastem oznacza, że trzeba jeszcze dopiec je przez kilka minut. 
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, przed krojeniem ciasto powinno lekko przestygnąć, będzie się lepiej kroiło!
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pilnujcie, aby ciasto podczas wyrastania (przed pieczeniem) nie przerosło, bo po wstawieniu do piekarnika może opaść. W ciepłym miejscu wystarcza mu około 20 minut aby trochę podrosło.
*Suche drożdże wymieszajcie z mąką, w tym przypadku nie trzeba robić rozczynu.
drozdzowe ze sliwkami i kruszonka
drozdzowe ze sliwkami i kruszonka

Więcej Przepisy na ciasta drożdżowe

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Patera z pączkami widziana z góry na tle czarnego obrusa w kolorowe kwiaty obok fioletowa chusta.
    Pączki z dżemem malinowym
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • wieniec drozdzowy z marcepanem
    Wieniec drożdżowy z marcepanem

Komentarze

    5 from 5 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Goldgirl napisał

    22 marca, 2019 at 10:20 am

    Boże…. ale zjadłabym takie ciacho do kawusi… ach… wspaniale wygląda… jak mojej babci… smak dzieciństwa ❤

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 marca, 2019 at 10:30 am

      Dziękuję 😍 W taki razie trzeba przywołać te smaki 😁

      Odpowiedz
  2. Elena napisał

    07 września, 2017 at 12:22 pm

    teraz to wszystko ze śliwkami

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 września, 2017 at 9:51 am

      O tak, bo to najlepszy sezon na pyszności ze śliwkami 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.