Puszyste domowe drożdżówki ze słodkimi, dojrzałymi truskawkami oczarują Was swoim smakiem! Oprószone dużą ilością chrupiącej kruszonki oraz płatkami migdałowymi to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe, z filiżanką kawy będą super deserem lub drugim śniadaniem. Przepis na ciasto jest fantastyczny, można przygotować z niego drożdżówki z jagodami, malinami lub morelami mocna struktura ciasta świetnie utrzyma nawet ciężkie owoce. Latem możliwości komponowania nadzienia mamy wiele, bo lato to pora roku, w której możemy przebierać w owocowych dodatkach. Smacznego!
📖 Przepis
Drożdżówki z truskawkami
Fantastyczne, mięciutkie ciasto i aromatyczne truskawki z dużą ilością kruszonki. Pycha!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 2 ⅓ szklanki mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła
- ¾ szklanki mleka (letniego)
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 średnie jajko
- 1 paczuszka suszonych drożdży (lub 14 g świeżych)
- 1 szczypta soli
- 300 g truskawek
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 białko (do posmarowania wierzchu drożdżówek)
- 1 garść płatków migdałowych
Składniki na kruszonkę
- ½ szklanki mąki pszennej
- 7 łyżek cukru
- kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)
- 50 g masła
🔪 Instrukcje
- Wszystkie płynne składniki wymieszać w misce, dodać mąkę, drożdże, sól i cukier, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości, na około 40 minut.
- Następnie ciasto należy przerobić, podzielić na 10 - 12 równych części. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia z ciasta uformować okrągłe bułeczki, układać je w sporej odległości od siebie, bułki sporo urosną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C
- Ze składników na kruszonkę zagnieść zwarte, sklejające się ciasto, do czasu posypania bułek kruszonkę można włożyć do zamrażalnika.
- Po czasie wyrastanie. W każdej bułce, dnem szklanki zrobić wgłębienie, dość mocno dociskając do spodu, powinna powstać oponka, ale uważajcie, aby nie rozerwać ciasta na spodzie.
- Na spód wgłębienia wsypać po łyżeczce tartej bułki, na bułkę ułożyć po kilka truskawek, większe można przekroić na pół.
- Jajko dokładnie roztrzepać, pomalować nim bułki, a następnie obficie posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 20 - 25 minut.
- Smacznego!
kuchnia-domowa-ani.blogspot.com napisał
Mniam, uwielbiam drożdżowe wypieki, ja ostatnio robiłam drożdżówki z serem i jagodami!
Anna napisał
Szkoda, że truskawki już się kończą:( ale są inne owoce, które świetnie pasują do drożdżówek np; jagody 🙂 W zeszłym roku próbowałam zrobić drożdżówki ( odrywane ) z serem i jagodami i niestety wylądowały w koszu:( był zakalec pod serem, muszę spróbować z innego przepisu. pozdrawiam
klaudia napisał
Jakie śliczne drożdżówki super, pyszności 🙂
Anna napisał
Dziękuje:) ślad po nich już zaginął 🙂 pozdrawiam