Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta

Ekstrakt waniliowy

Aktualizacja: 15 kwi, 2021 · Opublikowany: 26 sie, 2012 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Aromatyczny, naturalny i często wykorzystywany w kuchni, dobrze go mieć w swojej spiżarni. W naszych sklepach ekstrakt waniliowy jest dostępny, ale jest bardzo drogi! Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata i mając ją już w kuchni, musimy ją wykorzystać w całości. Można ją kupić w większej ilości i dużo taniej na jednym z portali internetowych . Pewnie do dziś, po wyskrobaniu ziarenek wyrzucaliście  strąki wanilii. Błąd! To skarb, który wykorzystamy do naszego ekstraktu. Domowy ekstrakt jest o wiele lepszy, bardziej aromatyczny i w 100% naturalny.

📖 Przepis

Ekstrakt waniliowy w buteleczkach z widocznymi laskami wanilii
Print Pin
Bądź pierwszy!

Ekstrakt waniliowy

Naturalny ekstrakt z pozostałości po wydobyciu ziarenek wanilii
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 2 minuty minuty
Całkowity czas 2 minuty minuty
Autor Anna

🍽 Sprzęt kuchenny

  • butelka lub słoiczek z zakręcanym wieczkiem
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 3 laski wanilii (po wyskrobaniu ziarenek)
  • 250 ml wódki lub rumu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Po wyskrobaniu ziarenek wanilii ze strąków, których na przykład użyliśmy do lodów czy deserów, wkładamy do szklanego naczynia i zalewany alkoholem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok. dwa miesiące.
  • Po tym czasie ekstrakt jest gotowy i pełnowartościowy.
  • Kiedy zużyjecie np. połowę płynu, można uzupełnić butelkę alkoholem, odczekać dwa tygodnie aby nabrał mocy i znów jest gotowy.
  • Gotowy ekstrakt, przechowujemy w ciemnym miejscu, jego trwałość, to kilka lat, jeśli jest szczelnie zamknięty.
  • Zazwyczaj jednorazowo używamy jedną laskę wanilii, żeby zrobić ekstrakt potrzebujemy 3 lub 4 sztuki. Proponuję uzbierać laski i po każdorazowym wykorzystaniu ziarenek, strąki przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym lub szklanym naczyniu.
ekstrakt w buteleczkach
Ekstrakt waniliowy

Więcej Przepisy na ciasta

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Tarta owocowa bez cukru z kremem mascarpone i owocami
    Tarta owocowa bez cukru

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justin&Dorothy napisał

    27 sierpnia, 2012 at 3:09 pm

    Świetny pomysł, szczególnie, że bardzo ciężko kupić w sklepie ekstrakt, a jeśli już jest to cena jest bardzo wysoka 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 sierpnia, 2012 at 6:41 pm

      To prawda, cena zawrotna za bardzo małą buteleczkę, a domowy...na pewno naturalny, bez chemii i innych dziwnych dodatków. Od lat 'produkuję' domową wersję 🙂 Polecam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required