Aromatyczny, naturalny i często wykorzystywany w kuchni, dobrze go mieć w swojej spiżarni. W naszych sklepach ekstrakt waniliowy jest dostępny, ale jest bardzo drogi! Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata i mając ją już w kuchni, musimy ją wykorzystać w całości. Można ją kupić w większej ilości i dużo taniej na jednym z portali internetowych . Pewnie do dziś, po wyskrobaniu ziarenek wyrzucaliście strąki wanilii. Błąd! To skarb, który wykorzystamy do naszego ekstraktu. Domowy ekstrakt jest o wiele lepszy, bardziej aromatyczny i w 100% naturalny.
📖 Przepis
Ekstrakt waniliowy
Naturalny ekstrakt z pozostałości po wydobyciu ziarenek wanilii
🍽 Sprzęt kuchenny
- butelka lub słoiczek z zakręcanym wieczkiem
🥘 Składniki
- 3 laski wanilii (po wyskrobaniu ziarenek)
- 250 ml wódki lub rumu
🔪 Instrukcje
- Po wyskrobaniu ziarenek wanilii ze strąków, których na przykład użyliśmy do lodów czy deserów, wkładamy do szklanego naczynia i zalewany alkoholem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok. dwa miesiące.
- Po tym czasie ekstrakt jest gotowy i pełnowartościowy.
- Kiedy zużyjecie np. połowę płynu, można uzupełnić butelkę alkoholem, odczekać dwa tygodnie aby nabrał mocy i znów jest gotowy.
- Gotowy ekstrakt, przechowujemy w ciemnym miejscu, jego trwałość, to kilka lat, jeśli jest szczelnie zamknięty.
- Zazwyczaj jednorazowo używamy jedną laskę wanilii, żeby zrobić ekstrakt potrzebujemy 3 lub 4 sztuki. Proponuję uzbierać laski i po każdorazowym wykorzystaniu ziarenek, strąki przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym lub szklanym naczyniu.
Justin&Dorothy napisał
Świetny pomysł, szczególnie, że bardzo ciężko kupić w sklepie ekstrakt, a jeśli już jest to cena jest bardzo wysoka 🙂
Anna napisał
To prawda, cena zawrotna za bardzo małą buteleczkę, a domowy...na pewno naturalny, bez chemii i innych dziwnych dodatków. Od lat 'produkuję' domową wersję 🙂 Polecam