• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Kremy i batoniki » Energetyczne Batony

Energetyczne Batony

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 28 Mar, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 3 min

Batony energetyczne rewelacyjne dla małych i dużych łasuchów naturalnie słodkie, a to dzięki cukrom zawartym w suszonych owocach. Żeby batony były bardziej apetyczne i zachęciły dzieci do spróbowania ich, przygotowałam je w wersji z ciemną czekoladą. Czekolada skutecznie przyciągnęła dzieci, a co ważniejsze batony bardzo im posmakowały, i to największy sukces! Bardzo ważne jest to, aby przekonać i zachęcić dzieci do tego typu zdrowych słodyczy. Popularne batoniki ze sklepu nie mają w sobie nic zdrowego, tylko dużo, dużo słodzików... Taki baton energetyczny, oczywiście od czasu do czasu, bo to jednak słodycz, możemy podrzucić do plecaka naszego dziecka, lub do torby męża lub żony. Baton dostarczy odpowiedniej ilości energii i zaspokoi ochotę na słodkości. Pamiętajcie o tym, aby składniki na batony wybierać starannie i dobrze, aby  były ekologiczne i nie były konserwowane siarką. Smacznego!

energetyczne batony
Print Pin
5 z 1 głosu

Energetyczne Batony

Domowe batony energetyczne w ciemnej czekoladzie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Przekąski
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 35 minutes
Całkowity czas 55 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki
 

  • 100 g migdałów w skórce
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g żurawiny
  • 50 g suszonego ananasa
  • 50 g rodzynek sułtanek
  • 100 g nasion słonecznika - nieprażonego
  • 40 g amarantusa ekspandowanego - popping - można zastąpić płatkami owsianymi
  • 30 g oleju kokosowego
  • 30 - 40 g syropu z agawy
  • 40 g nasion siemnienia
  • 50 g dobrej jakościowo ciemnej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego - opcjonalnie

🔪 Instrukcje

  • Migdały posiekać można zrobić to przy pomocy noża lub robota kuchennego.
  • Następnie morele, ananas, żurawinę i rodzynki rozdrobnić w robocie, połączyć z migdałami, dodać nasiona słonecznika i siemię lniane, amarantus, olej kokosowy i syrop z agawy, całość wymieszać najlepiej dłonią, powinna powstać klejąca masa.
  • Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia, na jednym z nich rozłożyć masę, uformować dłońmi kwadrat, dociskając masę, aby tworzyła zwarty blok. Nałożyć drugi kawałek papieru do pieczenia na wierzch uformowanej masy, rozwałkować przy pomocy wałka na grubość około 2 - 3 cm.
  • Zdjąć górną warstwę papieru jeśli boki naszego bloku rozeszły się, należy je uformować ręcznie. Przy pomocy dużego ostrego noża pokroić blok na dowolnej wielkości batony - u mnie wyszło 16 batonów.
  • Każdy baton uformować w dłoni ( ścisnąć ), aby tworzyły ładny zwarty prostokątny kształt.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 70 st C.
  • Batony wraz z papierem przenieść na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika i suszyć przez około 35 minut.
  • Czekoladę rozpuścić na parze - do większego rondelka wlać odrobinę wody, doprowadzić do wrzenia, na nim postawić mniejszy rondelek lub metalową miseczkę ( szklaną ) do, której należy włożyć połamaną czekoladę, kiedy czekolada zrobi się płynna, zdjąć z ognia. Rozpuszczoną czekoladą "malujemy" batony, wystarczy boki i wierzch
  • Batony pozostawić do całkowitego wystudzeniu. Zimne batony przełożyć do plastikowego pojemnika, zamknąć szczelnie i schować do lodówki.
  • Smaczneog!
energetyczne batony
energetyczne batony
energetyczne batony
Poprzedni wpis « Tarta bezglutenowa z kremem
Kolejny wpis Chleb z płatkami owsianymi »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Dowiedz się więcejZamknijNie