• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Gofry » Gofry z łososiem

Gofry z łososiem

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 19 sty, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Koreańskie gofry z łososiem, czyli obiad w wersji fit. Gofry są wspaniałe również na śniadanie albo popołudniowa przekąska. Placki czy też klasyczne naleśniki potrzebują sporej ilości tłuszczu do ich przygotowania, a gofry nie i to jest ich wielka zaleta! Gofry przygotowane są z mieszanki mąki pszennej i ryżowej co sprawa, że są bardzo chrupiące. To jest to, co lubimy w gofrach najbardziej! Do ciasta dodajemy kawałki wędzonego łososia, sporą ilość szczypiorku i czosnek. Zamiast szczypiorku można dodać świeży koperek, który wspaniale komponuje się z łososiem. Do gofrów proponuję podać sos przygotowany na bazie sosu sojowego, miodu i szczypty chilli. Gofry moczone w sosie smakują wybornie.

W wersji obiadowej dodatkowo podaję sos pieczarkowy doprawiony sosem sojowym i imbirem na bazie serka mascarpone. Do zestawu pozostaje tylko jeszcze surówka i obiad gotowy. Koreańskie gofry z łososiem to moja wariacja. W oryginalnym przepisie zamiast łososia dodawane są krewetki, mięso kraba, ośmiorniczki i kalmary. Oczywiście możecie spróbować również z wymienionymi dodatkami, jeśli tylko będziecie mieli dostęp do świeżych owoców morza. Zapraszam również na gofry ziemniaczane lub gofry z cukinii.

gofry z lososiem
Print Pin
5 z 3 głosów

Gofry z łososiem

Wspaniałe gofry na obiad lub kolację w wersji  light bez tłuszczu. Ciasto przygotowane z mąki ryżowej i pszennej z dodatkiem łososia.
Autor Anna
Kuchnia Fusion
Rodzaj Obiad
Porcji 8
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na gofry

  • 160 g mąki ryżowej
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka szczypiorku (drobno posiekany)
  • 440 g wody
  • 100 g sera cheddar (lub innego startego na tarce)
  • sól
  • pieprz
  • 100 g wędzonego łososia (pokrojonego na małe kawałki)

Składniki na sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka szczypiorku (drobno posiekanego)
  • suszone płatki chilli (do smaku, ja dałam sporo)
  • 3 łyżki wody
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta na gofry

  • Wszystkie składnik na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut
  • Po tym czasie dodać rozdrobnionego łososia, wymieszać

Przygotowanie sosu

  • Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce, doprawić do smaku, odstawić
  • W międzyczasie rozgrzać gofrownice
  • Jeśli Wasza gofrownica wymaga smarowania tłuszczem w celu zapobiegnięcia przywierania gofrów to posmarujcie ją odrobiną oleju roślinnego
  • Kiedy gofrownica osiągnie pożądaną temperaturę wylejcie na na nią porcje ciasta i smażcie gofry do osiągnięcia złotego koloru
  • Gotowe gofry podawać do razu lub układać na kratce do przestygnięcia, gofry można odgrzewać
  • Smacznego!
gofry z lososiem
« Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym
Tort marchewkowy »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}