• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Gofry » Gofry z łososiem

Gofry z łososiem

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 19 Sty, 2017 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Koreańskie gofry z łososiem, czyli obiad w wersji fit. Gofry są wspaniałe również na śniadanie albo popołudniowa przekąska. Placki czy też klasyczne naleśniki potrzebują sporej ilości tłuszczu do ich przygotowania, a gofry nie i to jest ich wielka zaleta! Gofry przygotowane są z mieszanki mąki pszennej i ryżowej co sprawa, że są bardzo chrupiące. To jest to, co lubimy w gofrach najbardziej! Do ciasta dodajemy kawałki wędzonego łososia, sporą ilość szczypiorku i czosnek. Zamiast szczypiorku można dodać świeży koperek, który wspaniale komponuje się z łososiem. Do gofrów proponuję podać sos przygotowany na bazie sosu sojowego, miodu i szczypty chilli. Gofry moczone w sosie smakują wybornie.

W wersji obiadowej dodatkowo podaję sos pieczarkowy doprawiony sosem sojowym i imbirem na bazie serka mascarpone. Do zestawu pozostaje tylko jeszcze surówka i obiad gotowy. Koreańskie gofry z łososiem to moja wariacja. W oryginalnym przepisie zamiast łososia dodawane są krewetki, mięso kraba, ośmiorniczki i kalmary. Oczywiście możecie spróbować również z wymienionymi dodatkami, jeśli tylko będziecie mieli dostęp do świeżych owoców morza. Zapraszam również na gofry ziemniaczane lub gofry z cukinii.

gofry z lososiem
Print Pin
5 from 3 votes

Gofry z łososiem

Wspaniałe gofry na obiad lub kolację w wersji  light bez tłuszczu. Ciasto przygotowane z mąki ryżowej i pszennej z dodatkiem łososia.
Autor Anna
Kuchnia Fusion
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Porcje 8
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na gofry

  • 160 g mąki ryżowej
  • 160 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka szczypiorku drobno posiekany
  • 440 g wody
  • 100 g sera cheddar lub innego startego na tarce
  • sól
  • pieprz
  • 100 g wędzonego łososia pokrojonego na małe kawałki

Składniki na sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka szczypiorku drobno posiekanego
  • suszone płatki chilli do smaku, ja dałam sporo
  • 3 łyżki wody

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta na gofry

  • Wszystkie składnik na ciasto umieścić w misce i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut
  • Po tym czasie dodać rozdrobnionego łososia, wymieszać

Przygotowanie sosu

  • Wszystkie składniki na sos wymieszać w miseczce, doprawić do smaku, odstawić
  • W międzyczasie rozgrzać gofrownice
  • Jeśli Wasza gofrownica wymaga smarowania tłuszczem w celu zapobiegnięcia przywierania gofrów to posmarujcie ją odrobiną oleju roślinnego
  • Kiedy gofrownica osiągnie pożądaną temperaturę wylejcie na na nią porcje ciasta i smażcie gofry do osiągnięcia złotego koloru
  • Gotowe gofry podawać do razu lub układać na kratce do przestygnięcia, gofry można odgrzewać
  • Smacznego!
gofry z lososiem
Poprzedni wpis « Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym
Kolejny wpis Tort marchewkowy »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia