Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ryby i owoce morza

Gravlax

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 3 kwi, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Gravlax, to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządza się je z surowego łososia. Łosoś do tego dania musi być bardzo świeży, bez ości, ale ze skórą. Przygotowanie łososia jest bardzo proste, wystarczy rybę natrzeć przyprawami, zawinąć w folię, obciążyć ciężarem i zostawić w lodówce na kilka dni, aby ryba przeszła smakiem przypraw. Tak przygotowanego łososia przed podaniem oczyszczamy z przypraw i przy pomocy ostrego noża kroimy w bardzo cienkie plastry. Gravlax proponuję podać z sosem musztardowo - miodowym, cytryną lub octem winnym. Łosoś świetnie smakuje serwowany na chrupiących grzankach ze śmietaną, ziemniakami lub  blinami.  Świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Polecam!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Gravlax

Fantastyczny marynowany łosoś domowym sposobem.
Autor Anna
Kuchnia Szwedzka
Rodzaj Ryby i owoce morza
Przygotowanie 4 dni dni
Całkowity czas 4 dni dni
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 700 g łososia ze skórą bez ości
  • 30 g grubej soli morskiej
  • 15 g cukru Damamera
  • 15 g chrzanu
  • 15 ml wódki
  • skórkia starta z ½ cytryny + sok
  • 1 pęczek kopru

Dodatkowo na sos

  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżki miodu
  • 2 łyżki koperku lub zielonej kolendry
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Filet z łososia umyć, jeśli są jakieś ości należy je wyjąć, dokładnie osuszyć rybę ręcznikiem papierowym. Łososia należy dokładnie natrzeć przyprawami, zaczynając od skórki z cytryny i chrzanu, a następnie posypać cukrem i solą.
  • Rybę położyć na foli spożywczej, skórą do dołu. Wódkę i sok z cytryny wymieszać i polać łososia, wierzch posypać grubo siekanym koperkiem.
  • Rybę ciasno owinąć folią, po bokach nakłuć folię nożem w kilku miejscach, tak aby powstały małe dziurki, którymi będzie wypływał nadmiar płynu. Do naczynia w którym umieścimy łososia włożyć deskę, a dopiero na nią położyć przygotowaną rybę, na górę położyć drugą deseczkę, całość przycisnąć cegłą, kamieniem lub kilkoma pełnymi puszkami.
  • Tak przygotowaną rybę włożyć do lodówki, rybę marynujemy przez 3 - 4 dni. Na dno naczynia będzie wypływał sok z ryby, drugiego dnia można odlać nadmiar płynu.
  • Czwartego dnia, wyjąć łososia, zdjąć wszystkie przyprawy, zeskrobując je nożem, a następnie oczyścić ręcznikiem papierowym.
  • Marynowany łosoś najlepiej smakuje, kiedy pokroimy go na bardzo cienkie plastry, przyda się bardzo ostry nóż.
  • W miseczce wymieszać składniki sosu, przed podaniem łososia polewamy sosem.
  • Smacznego!
gravlax
gravlax

Więcej Przepisy na ryby i owoce morza

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • sledzie w musztardzie
    Śledzie w musztardzie
  • ramen zupa japonska
    Ramen zupa japońska
  • tacos z ryba
    Tacos z rybą

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.