Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Groszek ptysiowy

Aktualizacja: 14 kwi, 2021 · Opublikowany: 28 lut, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś druga część bajki o cieście parzonym tym razem w roli głównej występuje, groszek ptysiowy. Świetny dodatek do zup, kremów, czy po prostu przekąska do schrupania. Moje dzieci uwielbiają groszek ptysiowy i jak tylko odkryją, że jest zapasik w domu, to od razu przystępują do opróżnienia magazynku. Groszek przygotowujemy oczywiście z ciasta parzonego z tego samego ciasta możemy przygotować eklery, słomki ptysiowe, gniazdka - pączki hiszpańskie.

groszek ptysiowy
Groszek ptysiowy
Przejdź do:
  • ☁️ Propozycje
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

☁️ Propozycje

Groszek ptysiowy pieczemy w piekarniku co pozwala przygotować dużą ilość w krótkim czasie. Z podanej porcji ciasta wyjdzie naprawdę duża porcja groszku, proponuje więc z części ciasta przygotować słomki ptysiowe. W ten sposób przygotujecie dodatek do obiadu i deser za jednym zamachem. Jeśli nie wykorzystacie całego groszku, to schowajcie go do słoja, czy innego zamykanego pojemnika, będzie do następnej zupy.

🥘 Składniki

  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek

🔪 Instrukcje

  • W rondlu zagotować wodę z dodatkiem masła, kiedy woda zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień i dodać przesianą mąkę z solą, energicznie mieszać do chwilki, kiedy masa będzie jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnek
  • Zdjąć garnek z ognia, masę delikatnie przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego, masa powinna być gładka i jednolita
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • Ciasto nałożyć do szprycy cukierniczej, a następnie wyciskać "krople" ciasta wielkości borówki, zachowując między nimi odstępy
  • Wstawić do piekarnika i piec 10 minut
  • Po upieczeniu wyjąć groszek na kratkę i wystudzić
  • Po całkowitym wystudzeniu groszek można przełożyć do słoika, zamknąć i przechować do momentu wykorzystania

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Groszek ptysiowy

Domowy groszek ptysiowy, najsmaczniejszy!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 4
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W rondlu zagotować wodę z dodatkiem masła, kiedy woda zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień i dodać przesianą mąkę z solą, energicznie mieszać do chwilki, kiedy masa będzie jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnek.
  • Zdjąć garnek z ognia, masę delikatnie przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego, masa powinna być gładka i jednolita.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto nałożyć do szprycy cukierniczej, a następnie wyciskać "krople" ciasta wielkości borówki, zachowując między nimi odstępy.
  • Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć groszek na kratkę i wystudzić.
  • Po całkowitym wystudzeniu groszek można przełożyć do słoika, zamknąć i przechować do momentu wykorzystania.
Groszek ptysiowy w białej miseczce.

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.