• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciastka i ciasteczka » Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy

Aktualizacja: 14 kwi, 2021 · Opublikowany: 28 lut, 2014 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś druga część bajki o cieście parzonym tym razem w roli głównej występuje, groszek ptysiowy. Świetny dodatek do zup, kremów, czy po prostu przekąska do schrupania. Moje dzieci uwielbiają groszek ptysiowy i jak tylko odkryją, że jest zapasik w domu, to od razu przystępują do opróżnienia magazynku. Groszek przygotowujemy oczywiście z ciasta parzonego z tego samego ciasta możemy przygotować eklery, słomki ptysiowe, gniazdka - pączki hiszpańskie.

groszek ptysiowy
Groszek ptysiowy
Przejdź do:
  • ☁️ Propozycje
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis

☁️ Propozycje

Groszek ptysiowy pieczemy w piekarniku co pozwala przygotować dużą ilość w krótkim czasie. Z podanej porcji ciasta wyjdzie naprawdę duża porcja groszku, proponuje więc z części ciasta przygotować słomki ptysiowe. W ten sposób przygotujecie dodatek do obiadu i deser za jednym zamachem. Jeśli nie wykorzystacie całego groszku, to schowajcie go do słoja, czy innego zamykanego pojemnika, będzie do następnej zupy.

🥘 Składniki

  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek

🔪 Instrukcje

  • W rondlu zagotować wodę z dodatkiem masła, kiedy woda zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień i dodać przesianą mąkę z solą, energicznie mieszać do chwilki, kiedy masa będzie jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnek
  • Zdjąć garnek z ognia, masę delikatnie przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego, masa powinna być gładka i jednolita
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • Ciasto nałożyć do szprycy cukierniczej, a następnie wyciskać "krople" ciasta wielkości borówki, zachowując między nimi odstępy
  • Wstawić do piekarnika i piec 10 minut
  • Po upieczeniu wyjąć groszek na kratkę i wystudzić
  • Po całkowitym wystudzeniu groszek można przełożyć do słoika, zamknąć i przechować do momentu wykorzystania

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Groszek ptysiowy

Domowy groszek ptysiowy, najsmaczniejszy!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 4
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 jajek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W rondlu zagotować wodę z dodatkiem masła, kiedy woda zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień i dodać przesianą mąkę z solą, energicznie mieszać do chwilki, kiedy masa będzie jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnek.
  • Zdjąć garnek z ognia, masę delikatnie przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując po dodaniu każdego, masa powinna być gładka i jednolita.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto nałożyć do szprycy cukierniczej, a następnie wyciskać "krople" ciasta wielkości borówki, zachowując między nimi odstępy.
  • Wstawić do piekarnika i piec 10 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć groszek na kratkę i wystudzić.
  • Po całkowitym wystudzeniu groszek można przełożyć do słoika, zamknąć i przechować do momentu wykorzystania.
Groszek ptysiowy w białej miseczce.
« Słomki ptysiowe
Tort tiramisu »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}