Japońska herbata Genmaicha przygotowana na bazie zielonej herbaty Sencha lub Bancha z dodatkiem prażonego ryżu. Herbata po zaparzeniu ma bardzo przyjemny delikatnie orzechowy smak i wspaniały aromat prażonego ryżu. Uwielbiam zielone herbaty i w zasadzie tylko takie pijam, muszę przyznać, że Genmaicha jest jedną z moich ulubionych! Herbatę można kupić w większości sklepów z azjatycką żywnością, ale można z powodzeniem przygotować ją w domu. Własnoręcznie przygotowana herbata będzie zdecydowanie tańsza niż ta ze sklepu, a ceny mogą sięgać grubo ponad 150 zł za kilogram. W przypadku domowej herbaty trzeba będzie ponieść koszt zielonej herbaty i odrobiny ryżu. Przygotowanie herbaty jest bardzo proste, należy tylko uprażyć ryż i wymieszać z zieloną herbatą, a następnie zamknąć w słoik i cieszyć się jej wspaniałym smakiem. Herbata domowego wyrobu może być wspaniałym prezentem dla najbliższych 🙂
📖 Przepis
Herbata Genmaicha
🥘 Składniki
- 25 g zielonej herbaty - użyłam Sencha
- 45 g ryżu (można użyć ryżu klasycznego białego lub ciemnego)
🔪 Instrukcje
- Rozgrzać suchą patelnię, wsypać ryż, ryż prażymy przez kilka minut co chwila potrząsając patelnią tak, aby wszystkie ziarenka nabrały złoto brązowego. Kiedy wszystkie ziarenka ryżu są już równo przyrumienione, należy zdjąć patelnię z ognia i dokładnie przestudzić.
- Kiedy ziarna ryżu są już zimne wsypać je większej miski, dodajemy herbatę całość mieszamy, przesypujemy do słoiczka.
- Parzenie herbaty: na kubek 250 ml średnio przeznacza się 1 łyżeczkę herbaty, najlepsza temperatura wody do tego typu herbat to 70 - 80 st C, herbatę parzyć od 1 do 3 minut w zależności od tego jak mocny napar lubicie, herbata Genmaicha nadaje się do ponownego zaparzenia.
- Smacznego!
Livia napisał
Ciekawa wersja herbaty. Pierwszy raz się z taką spotykam. Hmmmm.... chyba się skuszę. Dzięki za przepis
Anna napisał
Bardzo proszę :), a przygotowanie herbaty to prosta sprawa!
Krzych napisał
Dogadajcie się już z tą opiekunką i zapraszamy do nas- tutaj dla odmiany herbata często zawiera prażony jęczmień, za to często nie zawiera... herbaty 😀
Anna napisał
O! i to jest ciekawa wersja herbaty bez herbaty 😉 czytałam jeszcze o Genmaichy z kukurydzą, może też macie 🙂 Coś ciężko idzie załatwianie opieki... trójki nikt nie chce na dwa tygodnie 🙁
Gdzie-wyjechac.pl napisał
Nigdy wcześniej nie miałem okazji poznać tej herbaty. Fajnie, że umieściłaś przepis na swoim blogu, będę miał okazję wypróbować. Przygotuję sam w domu.
Anna napisał
Zapraszam w takim razie do wypróbowania przepisu i delektowania się pyszną herbatą 🙂
Natalia napisał
Wow, niezła przebitka cenowa - 150 zł za kg? W porównaniu z dobrą herbatą zieloną i ryżem - super, wypróbuję!
Anna napisał
Domowa Genmaicha będzie zdecydowanie tańsza i tak jak lubimy najbardziej, można dosypać więcej lub mniej ryżu lub zaszaleć z dodatkiem w postaci, na przykład suszonej lipy czy innych ziół 🙂 Pozdrawiam