Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Napoje i koktaile

Herbata Genmaicha

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 25 wrz, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Japońska herbata Genmaicha przygotowana na bazie zielonej herbaty Sencha lub Bancha z dodatkiem prażonego ryżu. Herbata po zaparzeniu ma bardzo przyjemny delikatnie orzechowy smak i wspaniały aromat prażonego ryżu. Uwielbiam zielone herbaty i w zasadzie tylko takie pijam, muszę przyznać, że Genmaicha jest jedną z moich ulubionych! Herbatę można kupić w większości sklepów z azjatycką żywnością, ale można z powodzeniem przygotować ją w domu. Własnoręcznie przygotowana herbata będzie zdecydowanie tańsza niż ta ze sklepu, a ceny mogą sięgać grubo ponad 150 zł za kilogram. W przypadku domowej herbaty trzeba będzie ponieść koszt zielonej herbaty i odrobiny ryżu. Przygotowanie herbaty jest bardzo proste, należy tylko uprażyć ryż i wymieszać z zieloną herbatą, a następnie zamknąć w słoik i cieszyć się jej wspaniałym smakiem. Herbata domowego wyrobu może być wspaniałym prezentem dla najbliższych 🙂

📖 Przepis

herbata genmaicha
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Herbata Genmaicha

Zielona herbata z prażonym ryżem.
Autor Anna
Kuchnia Japońska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 2 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 12 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 25 g zielonej herbaty - użyłam Sencha
  • 45 g ryżu (można użyć ryżu klasycznego białego lub ciemnego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Rozgrzać suchą patelnię, wsypać ryż, ryż prażymy przez kilka minut co chwila potrząsając patelnią tak, aby wszystkie ziarenka nabrały złoto brązowego. Kiedy wszystkie ziarenka ryżu są już równo przyrumienione, należy zdjąć patelnię z ognia i dokładnie przestudzić.
  • Kiedy ziarna ryżu są już zimne wsypać je większej miski, dodajemy herbatę całość mieszamy, przesypujemy do słoiczka.
  • Parzenie herbaty: na kubek 250 ml średnio przeznacza się 1 łyżeczkę herbaty, najlepsza temperatura wody do tego typu herbat to 70 - 80 st C, herbatę parzyć od 1 do 3 minut w zależności od tego jak mocny napar lubicie, herbata Genmaicha nadaje się do ponownego zaparzenia.
  • Smacznego!
herbata genmaicha
herbata genmaicha
herbata genmaicha

Więcej Przepisy na napoje i koktajle

  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni
  • szklanka z czerwonym napojem z hibiskusa w tle kwiaty i butelka z napojem
    Napój z hibiskusa
  • syrop z kwiatów lipy w butelkach w tle gałązki lipy
    Syrop z kwiatów lipy
  • Domowy syrop z kwiatów akacji

Komentarze

    4,67 from 3 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Livia napisał

    29 września, 2014 at 3:38 pm

    Ciekawa wersja herbaty. Pierwszy raz się z taką spotykam. Hmmmm.... chyba się skuszę. Dzięki za przepis

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 września, 2014 at 11:42 pm

      Bardzo proszę :), a przygotowanie herbaty to prosta sprawa!

      Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    27 września, 2014 at 9:10 pm

    4 gwiazdki
    Dogadajcie się już z tą opiekunką i zapraszamy do nas- tutaj dla odmiany herbata często zawiera prażony jęczmień, za to często nie zawiera... herbaty 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2014 at 9:45 am

      O! i to jest ciekawa wersja herbaty bez herbaty 😉 czytałam jeszcze o Genmaichy z kukurydzą, może też macie 🙂 Coś ciężko idzie załatwianie opieki... trójki nikt nie chce na dwa tygodnie 🙁

      Odpowiedz
  3. Gdzie-wyjechac.pl napisał

    26 września, 2014 at 11:20 am

    5 gwiazdek
    Nigdy wcześniej nie miałem okazji poznać tej herbaty. Fajnie, że umieściłaś przepis na swoim blogu, będę miał okazję wypróbować. Przygotuję sam w domu.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 września, 2014 at 9:47 am

      Zapraszam w takim razie do wypróbowania przepisu i delektowania się pyszną herbatą 🙂

      Odpowiedz
  4. Natalia napisał

    26 września, 2014 at 7:58 am

    Wow, niezła przebitka cenowa - 150 zł za kg? W porównaniu z dobrą herbatą zieloną i ryżem - super, wypróbuję!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 września, 2014 at 10:26 am

      Domowa Genmaicha będzie zdecydowanie tańsza i tak jak lubimy najbardziej, można dosypać więcej lub mniej ryżu lub zaszaleć z dodatkiem w postaci, na przykład suszonej lipy czy innych ziół 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.