• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Dania mięsne » Kaczka w sosie winnym

Kaczka w sosie winnym

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 8 lut, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Soczysta kaczka w sosie winnym podana na sałacie, polana wybornym sosem z czerwonego wina z dodatkiem żurawiny. Tak przygotowane piersi można podać nie tylko do sałaty. Można wykorzystać je do przygotowania pysznych kanapek, a z dodatkiem ryżu lub smażonych ziemniaków będą solidnym daniem obiadowym. Sos przygotowałam z czerwonego wina z lekko słodkimi szarotkami i żurawiną, to wyśmienita kompozycja smaków. Sos można wykorzystać również do innych mięs. Polecam!

Kaczka w sosie winnym
Kaczka w sosie winnym
Kaczka w sosie winnym
Print Pin
5 z 1 głosu

Kaczka w sosie winnym

Pyszne i szybkie danie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 sztuki kaczych piersi
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżki suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki na sos

  • 200 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 6 sztuk cebulek (najlepiej aby były to szarotki)
  • pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo

  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sałata lodowa
  • czerwona papryka
  • awokado
  • świeża natka piertuszki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać miód, sok z cytryny i przypraw. Przygotowaną mieszanką natrzeć dokładnie piersi, odstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Piekarni nagrzać do 180 st C.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, piersi wyjąć z marynaty, obsmażyć na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  • Następnie pierś wraz z resztą marynaty umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową, piec przez 40 minut, po tym czasie zdjąć folię i przypiec ( używając funkcji grill lub tylko górnej grzałki ) przez 10 minut, lub do momentu uzyskania chrupiącej skórki.
  • Upieczoną pierś zawinąć w folię aluminiową na około 15 minut.

Przygotowanie sosu

  • Do rondelka wlać olej, rozgrzać. Cebulki przekroić na 4 części, wrzucić na tłuszcz, smażyć przez około 3 minuty ciągle mieszając.
  • Następnie wlać wino, część sosu pozostałego po upieczeniu piersi, dodać żurawinę, dżem, cukier, sól, pieprz, całość gotować przez około 10 minut do momentu zredukowania wina - sos powinien zrobić się gęsty.

Serwowanie

  • Na talerzu ułożyć porcję porwanej sałaty lodowej, pokrojoną paprykę, pomidorki i awokado.
  • Upieczoną pierś pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na przygotowanej sałacie, polać sosem winnym.
  • Smacznego!
Kaczka w sosie winnym
Kaczka w sosie winnym
« Tortilla z kaczką
Creme brulee z mascarpone i imbirem »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}