Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Karmelizowane marchewki

Aktualizacja: 15 kwi, 2021 · Opublikowany: 3 cze, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Karmelizowane marchewki to pyszny dodatek do dania głównego, ale nie tylko, to również świetna przekąska lub przegryzka do piwa. Marchewka jest wspaniała, delikatna miękka na zewnątrz, a w środku delikatnie jędrna w pysznej karmelowo-paprykowej otoczce. Kiedy robię karmelizowaną marchewkę, dokładam do niej pietruszkę pokrojoną w plastry, a w sezonie wiosennym, szparagi. Wszystkie te warzywa smakują wybornie, sezon grillowy rozpoczęty, więc karmelizowane warzywa można przygotować również na grillu ogrodowym! Do warzyw podaję sos przygotowany na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem siekanych ziół, cytryny i czosnku warzywa z nim smakują obłędnie!

Karmelizowane marchewki ze szparagami posypane sezamem.
Karmelizowane marchewki

📖 Przepis

karmelizowane marchewki
Print Pin
5 z 1 głosu

Karmelizowane marchewki

Świetne marchewki karmelizowane ze szparagamki, idelany dodatek do obiadu.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 4
Przygotowanie 7 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 27 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 pęczek młodych marchewek
  • 1 pęczek szparagów
  • sól morska
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • kolorowy pieprz
  • ½ średniej cytryny
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do 200 st C.
  • Marchewki umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką, odciąć nać.
  • Na blachę położyć papier do pieczenia.
  • Marchewki osuszyć, polać olejem, a następnie posypać wszystkim przyprawami na końcu cukrem i sezamem. Marchewki ułożyć na papierze, wstawić do gorącego piekarnika, piec z około 20 minut
  • Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, lekko posolić, dodać do marchewek na 5 minut przed wyjąciem ich z piekarniak. Po wyjęciu z piekarnika skropić sokiem z cytryny.

📋 Notatki

Szparagi nie potrzebują 20 minut pieczenia, wystarczy im 5 minut!
Surowe marchewki ułożone jedna obok drugiej.
Karmelizowane marchewki

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anita napisał

    04 czerwca, 2013 at 10:04 am

    I jeszcze szparagi. Ale bym pochrupała ten duecik:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2013 at 10:28 am

      Koniecznie!!! może dziś do obiadu:)

      Odpowiedz
  2. ach! napisał

    04 czerwca, 2013 at 9:45 am

    Brzmi tak nieskomplikowanie, że chyba spróbuję 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 czerwca, 2013 at 9:48 am

      Aniu, koniecznie, marchewki, szparagi, pietruszka naprawdę są PYSZNE:) takie niepozorne, a po upieczeniu...mniam:)

      Odpowiedz
  3. amgdalena napisał

    03 czerwca, 2013 at 5:10 am

    Ale cudo! Wygląda tak smakowicie i ładnie, uwielbiam zdrowe przekąski 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 czerwca, 2013 at 11:29 pm

      Polecam, warzywa przygotowywane w ten sposób są przepyszne!!! Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.