Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Kostka ajerkoniakowa

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 11 gru, 2017 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Mam nadzieję, że kostka ajerkoniakowa będzie dla Was ciekawą nowością na święta. Kostka ajerkoniakowa to ciasto dla dorosłych ze względu na sporą ilość likieru z jajek ;).

kostka ajerkoniakowa
Kostka ajerkoniakowa
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🔪 Wykończenie ciasta
  • 💡 Rada
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 120 g cukru
  • 70 g masła
  • 2 łyżki śmietany 12 lub 18%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 białka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 ml ajerkoniaku

Składniki na budyń ajerkoniakowy

  • 3 żółtka
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 180 ml śmietany 30 %
  • 10 łyżek ajerkoniaku
  • 6 łyżek cukru pudru

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Boki formy o wymiarach 21x21 cm wysmarować masłem i obsypać mąką dno wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać i odstawić na bok.
  • Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier całość ubić na jasną puszystą masę. Następnie dodać śmietanę, zmiksować do połączenie się składników. Kolejnym składnikiem są białka, które dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, teraz dodajemy w dwóch porcjach ajerkoniak i składniki suche miksujemy masę przez 1-2 minuty.
  • Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec przez około 30-40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie budyniu ajerkoniakowego

  • Do rondelka wsypać cukier, mąkę i sól, wymieszać, dolać ajerkoniak i żółtka, ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia budyniu, budyniu nie gotujemy. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy.

Przygotowanie kremu

  • Śmietanę ubić na sztywno następnie dodać cukier i zmiksować. Serek mascarpone połączyć z bitą śmietaną, miksować krótko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ajerkoniak dokładnie miksujemy i odstawiamy.

🔪 Wykończenie ciasta

  • Przestudzone ciasto przewracamy do góry nogami, zrywamy papier do pieczenia, który był na spodzie ciasta, a teraz nalazł się na górze. Przy pomocy grubej słomki do napojów podziurkować całą powierzchnię ciasta dość gęsto najlepiej w odstępach około 2 cm. Starajcie się nie dziurkować ciasta na wylot.
  • Na podziurkowany wierzch ciasta porcjami nałożyć budyń ajerkoniakowy, który należy wsmarować szpatułką w dziurki, na powierzchni ciasta pozostawić równą, cienką warstwa budyniu.
  • Następnie na wierzch nałożyć przygotowany krem, rozsmarować równo na całej powierzchni. Ciasto podawać najlepiej po jakimś czasie, aż przejedzie smakami, ja zostawiałam je na całą noc pod przykryciem w lodówce. Ważne! Ciasto należy wyjąć godzinę przed podaniem, aby doszło do temperatury pokojowej, w ten sposób zrobi się delikatne i miękkie. Ciasto kroimy w kwadraty. Wierzch ciasta można udekorować kolorową posypką lub prażonymi migdałami.

💡 Rada

Ciasto jest łatwe, ale żeby wyszło tak, jak należy składniki na ciasto, czyli jajka, masło, śmietana i likier powinny mieć temperaturę pokojową! Na początek trzeba upiec ciasto, które po całkowitym wystudzeniu solidne dziurkujemy. Ciasto najlepiej podziurkować grubą słomką do napojów, która w miejscu ukłucia pozostawi dziurkę, a ciasto zabierze. Ciasta nie dziurawić do spodu, wystarczy do ¾ jego wysokości, otwory robimy dość blisko siebie w odległości około 2 cm. Następnym krokiem jest ugotowanie budyniu na bazie ajerkoniaku i "nasączeniem" nim ciasta. Budyń należy wcisnąć we wszystkie dziurki, a resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Ciasto wykańczamy lekkim kremem przygotowanym z bitej śmietany, serka mascarpone i ajerkoniaku. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej, żeby przed podaniem spędziło w niej całą noc. Oczywiście ciasto w lodówce przechowujemy pod przykryciem, żeby nie obsychało. Najważniejsze jest, żeby wyjąć ciasto z lodówki godzinę przed podaniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową, wtedy zmięknie i zrobi się delikatne. Ciasto jest bardzo smaczne, gorąco namawiam do wypróbowania!

📖 Przepis

kostka z ajerkoniakiem
Print Pin
5 z 2 głosów

Kostka ajerkoniakowa

Pyszne ciasto z dużą ilością ajerkoniaku i lekkim kremem.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 120 g cukru
  • 70 g masła
  • 2 łyżki śmietany 12 lub 18%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 białka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 ml ajerkoniaku

Składniki na budyń ajerkoniakowy

  • 3 żółtka
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 180 ml śmietany 30 %
  • 10 łyżek ajerkoniaku
  • 6 łyżek cukru pudru
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Boki formy o wymiarach 21x21 cm wysmarować masłem i obsypać mąką dno wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać i odstawić na bok.
  • Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier całość ubić na jasną puszystą masę. Następnie dodać śmietanę, zmiksować do połączenie się składników, kolejnym składnikiem są białka, które dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, teraz dodajemy w dwóch porcjach ajerkoniak i składniki suche miksujemy masę przez 1-2 minuty.
  • Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika, ciasto piec przez około 30-40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie budyniu ajerkoniakowego

  • Do rondelka wsypać cukier, mąkę i sól, wymieszać, dolać ajerkoniak i żółtka, ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia budyniu, budyniu nie gotujemy. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy.

Przygotowanie kremu

  • Śmietanę ubić na sztywno następnie dodać cukier, zmiksować. Serek mascarpone połączyć z bitą śmietaną, miksować krótko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ajerkoniak dokładnie miksujemy i odstawiamy.

Wykończenie ciasta

  • Przestudzone ciasto przewracamy do góry nogami, zrywamy papier do pieczenia, który był na spodzie ciasta, a teraz nalazł się na górze. Przy pomocy grubej słomki do napojów podziurkować całą powierzchnię ciasta dość gęsto najlepiej w odstępach około 2 cm. Starajcie się nie dziurkować ciasta na wylot.
  • Na podziurkowany wierzch ciasta porcjami nałożyć budyń ajerkoniakowy, który należy wsmarować szpatułką w dziurki, na powierzchni ciasta pozostawić równą, cienką warstwa budyniu.
  • Następnie na wierzch nałożyć przygotowany krem, rozsmarować równo na całej powierzchni. Ciasto podawać najlepiej po jakimś czasie, aż przejedzie smakami, ja zostawiałam je na całą noc pod przykryciem w lodówce. Ważne! Ciasto należy wyjąć godzinę przed podaniem, aby doszło do temperatury pokojowej, w ten sposób zrobi się delikatne i miękkie. Ciasto kroimy w kwadraty. Wierzch ciasta można udekorować kolorową posypką lub prażonymi migdałami.
  • Smacznego!
kostka z ajerkoniakiem
Kostka ajerkoniakowa

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Lana napisał

    28 marca, 2018 at 9:04 pm

    Czy te białka dodaje się ubite do masy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 marca, 2018 at 9:49 pm

      Tak jak napisałam w punkcie 2, po ubici masła z cukrem i śmietaną dodajemy białka i mieszamy na średnich obrotach (nie ubijamy ich wcześniej)> Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Odpowiedz
  2. Agusto napisał

    17 stycznia, 2018 at 9:21 pm

    Na święta to już nie ale w najbliższym czasie się skuszę na tę kosteczkę - właśnie zagospodarowałem pół kopy jajek od życzliwej znajomej i ajerkoniaku ci u mnie pod dostatkiem 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 stycznia, 2018 at 2:52 am

      Z domowym ajerkoniakiem to będzie wspaniałe ciasto! Smacznego 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.