Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową

Aktualizacja: 19 cze, 2020 · Opublikowany: 9 paź, 2019 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Kolejna propozycja na wykorzystanie niezawodnego biszkoptu idealnego. Tym razem będzie to kostka biszkoptowa z pianką jeżynową i polewą z białej czekolady. Biszkopt pieczemy najlepiej w prostokątnej formie lub też kwadratowej. Taki kształt formy pozwala nam na ładne podzielenie gotowego już ciasta w zgrabne kostki.

kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • Przygotowanie biszkoptu
  • 💡 Porady
  • 🍓 Mus owocowy
  • 🍫 Polewa
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Składniki na mus jeżynowy

  • 300 ml musu z jeżyn musz przetarty przez gęste sito, mogą być również maliny lub jagody
  • 400 ml śmietany 30 % schłodzonej
  • 5 łyżek cukru pudru ilość można regulować
  • 2 łyżki żelatyny lub agar-agar

Składniki na polewę

  • 150 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%

🔪 Instrukcje

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st C. Dno formy o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczeniam (boków niczym nie smarować).
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
  • Do niewielkiej miski przesiać mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, "rzucanie" ma na celu wyrównać powierzchnię ciasta. Czasami rośnie na biszkopcie "górka", którą można w ten sposób ustabilizować. Oczywiście nie jest to konieczne, ale na pewno nie zaszkodzi 😉
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika (już wyłączonego) do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć ciasto przewracając formę do góry nogami. Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, zerwać papier. Dno fory, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, włożyć jedną część biszkoptu. Druga część szczelnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić, będzie na następne ciasto.

Przygotowanie musu

  • Jeżyny lub maliny albo jagody przetrzeć przez sito, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (30-40 ml wystarczy) odstawić. Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, ubijać na najwyższych obrotach pod koniec dodać cukier, kiedy śmietana jest już sztywna dodać do niej mus owocowy, delikatnie zmiksować na koniec dodać żelatynę. Żelatynę najlepiej dodawać cieniutką stróżką jednocześnie miksując, aby niepowstały "skrzepy".
  • Na przygotowany biszkopt wylać piankę owocowo-śmietanową wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy. Kiedy mamy już przestudzoną polewę czekoladową wyjąć ciasto z lodówki i polać całą powierzchnię ciasta. Formę z gotowym ciastem przykry pokrywką (jeśli forma taką posiada) lub przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby ciasto się schłodziło.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać do niej śmietanę, wymieszać zdjąć z ognia i przestudzić.

💡 Porady

Biszkopt pięknie rośnie, więc z podanej ilości składników będziemy mieli bazę do przygotowania dwóch ciast. Jeden blat proponuję wykorzystać do dzisiejszego przepisu, a drugą część biszkoptu najlepiej zamrozić. Biszkopt wspaniale do tego się nadaje i w zamrażalniku może spędzić nawet kilka miesięcy bez uszczerbku na smaku. Jest oczywiście jeden warunek, biszkopt musi być bardzo szczelnie zawinięty w folię spożywczą. Szczelna folia zabezpieczy go przed wysychaniem i "zaciąganiem" aromatów z zamrażalnika.

🍓 Mus owocowy

Jeśli chodzi o mus, to dziś przygotowałam go z późnych jesiennych jeżyn, ale z powodzeniem możecie wykorzystać maliny lub jagody. Do musu można użyć mrożonych owoców, najważniejsze, aby owoce przetrzeć przez sito. Dlatego też owoce trzeba wcześniej rozmrozić. Dzięki przetarciu przez sito pozbędziemy się małych pesteczek. Mus owocowy mieszamy z bitą śmietaną z dodatkiem żelatyny lub w przypadku wegetariańskiej wersji z agarem.

🍫 Polewa

Do ciasta zrobiłam prostą polewę z białej czekolady i śmietany, która świetnie pasuje do lekko kwaśnego musu owocowo-śmietanowego. Polewę można pominąć, a zamiast niej ciasto wykończyć np. galaretką owocową. Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową to świetny pomysł na pyszne ciasto urodzinowe! Zapraszam, spróbujcie sami!

📖 Przepis

kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
Print Pin
5 z 2 głosów

Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową

Proste ciasto na bazie biszkoptu z lekkim musem z jeżyn lub malin
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 150 g drobnego cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Składniki na mus jeżynowy

  • 300 ml musu z jeżyn (musz przetarty przez gęste sito, mogą być również maliny lub jagody)
  • 400 ml śmietany 30 % (schłodzonej)
  • 5 łyżek cukru pudru (ilość można regulować)
  • 2 łyżki żelatyny (lub agar-agar)

Składniki na polewę

  • 150 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st C. Dno formy o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczeniam (boków niczym nie smarować).
  • Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
  • Do niewielkiej miski przesiać mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, "rzucanie" ma na celu wyrównać powierzchnię ciasta. Czasami rośnie na biszkopcie "górka", którą można w ten sposób ustabilizować. Oczywiście nie jest to konieczne, ale na pewno nie zaszkodzi 😉
  • Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika (już wyłączonego) do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć ciasto przewracając formę do góry nogami. Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, zerwać papier. Dno fory, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, włożyć jedną część biszkoptu. Druga część szczelnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić, będzie na następne ciasto.

Przygotowanie musu

  • Jeżyny lub maliny albo jagody przetrzeć przez sito, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (30-40 ml wystarczy) odstawić. Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, ubijać na najwyższych obrotach pod koniec dodać cukier, kiedy śmietana jest już sztywna dodać do niej mus owocowy, delikatnie zmiksować na koniec dodać żelatynę. Żelatynę najlepiej dodawać cieniutką stróżką jednocześnie miksując, aby niepowstały "skrzepy".
  • Na przygotowany biszkopt wylać piankę owocowo-śmietanową wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy. Kiedy mamy już przestudzoną polewę czekoladową wyjąć ciasto z lodówki i polać całą powierzchnię ciasta. Formę z gotowym ciastem przykry pokrywką (jeśli forma taką posiada) lub przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby ciasto się schłodziło.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać do niej śmietanę, wymieszać zdjąć z ognia i przestudzić.
kostka biszkoptowa z pianka jezynowa

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • Biszkopt piernikowy z kremem
    Biszkopt piernikowy z kremem
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka
  • wuzetka cynamonowa
    Wuzetka cynamonowa

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Adrianna napisał

    12 października, 2020 at 3:35 pm

    Wygląda wyśmienicie i do tego pięknie podany. Bajka 🥰

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 października, 2020 at 4:42 pm

      Dziękuję. Co najważniejsze, kostka biszkoptowa jest pyszna i łatwa do przygotowania 🙂

      Odpowiedz
  2. Justyna napisał

    09 października, 2019 at 2:49 pm

    ależ apetycznie to się prezentuje! 🙂 a jeżyny uwielbiam całym podniebiniem! 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 października, 2019 at 2:50 pm

      W taki razie trzeba spróbować!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.