Kolejna propozycja na wykorzystanie niezawodnego biszkoptu idealnego. Tym razem będzie to kostka biszkoptowa z pianką jeżynową i polewą z białej czekolady. Biszkopt pieczemy najlepiej w prostokątnej formie lub też kwadratowej. Taki kształt formy pozwala nam na ładne podzielenie gotowego już ciasta w zgrabne kostki.
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 150 g drobnego cukru
- 110 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Składniki na mus jeżynowy
- 300 ml musu z jeżyn musz przetarty przez gęste sito, mogą być również maliny lub jagody
- 400 ml śmietany 30 % schłodzonej
- 5 łyżek cukru pudru ilość można regulować
- 2 łyżki żelatyny lub agar-agar
Składniki na polewę
- 150 g białej czekolady
- 60 ml śmietany 30%
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st C. Dno formy o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczeniam (boków niczym nie smarować).
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
- Do niewielkiej miski przesiać mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, "rzucanie" ma na celu wyrównać powierzchnię ciasta. Czasami rośnie na biszkopcie "górka", którą można w ten sposób ustabilizować. Oczywiście nie jest to konieczne, ale na pewno nie zaszkodzi 😉
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika (już wyłączonego) do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć ciasto przewracając formę do góry nogami. Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, zerwać papier. Dno fory, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, włożyć jedną część biszkoptu. Druga część szczelnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić, będzie na następne ciasto.
Przygotowanie musu
- Jeżyny lub maliny albo jagody przetrzeć przez sito, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (30-40 ml wystarczy) odstawić. Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, ubijać na najwyższych obrotach pod koniec dodać cukier, kiedy śmietana jest już sztywna dodać do niej mus owocowy, delikatnie zmiksować na koniec dodać żelatynę. Żelatynę najlepiej dodawać cieniutką stróżką jednocześnie miksując, aby niepowstały "skrzepy".
- Na przygotowany biszkopt wylać piankę owocowo-śmietanową wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy. Kiedy mamy już przestudzoną polewę czekoladową wyjąć ciasto z lodówki i polać całą powierzchnię ciasta. Formę z gotowym ciastem przykry pokrywką (jeśli forma taką posiada) lub przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać do niej śmietanę, wymieszać zdjąć z ognia i przestudzić.
💡 Porady
Biszkopt pięknie rośnie, więc z podanej ilości składników będziemy mieli bazę do przygotowania dwóch ciast. Jeden blat proponuję wykorzystać do dzisiejszego przepisu, a drugą część biszkoptu najlepiej zamrozić. Biszkopt wspaniale do tego się nadaje i w zamrażalniku może spędzić nawet kilka miesięcy bez uszczerbku na smaku. Jest oczywiście jeden warunek, biszkopt musi być bardzo szczelnie zawinięty w folię spożywczą. Szczelna folia zabezpieczy go przed wysychaniem i "zaciąganiem" aromatów z zamrażalnika.
🍓 Mus owocowy
Jeśli chodzi o mus, to dziś przygotowałam go z późnych jesiennych jeżyn, ale z powodzeniem możecie wykorzystać maliny lub jagody. Do musu można użyć mrożonych owoców, najważniejsze, aby owoce przetrzeć przez sito. Dlatego też owoce trzeba wcześniej rozmrozić. Dzięki przetarciu przez sito pozbędziemy się małych pesteczek. Mus owocowy mieszamy z bitą śmietaną z dodatkiem żelatyny lub w przypadku wegetariańskiej wersji z agarem.
🍫 Polewa
Do ciasta zrobiłam prostą polewę z białej czekolady i śmietany, która świetnie pasuje do lekko kwaśnego musu owocowo-śmietanowego. Polewę można pominąć, a zamiast niej ciasto wykończyć np. galaretką owocową. Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową to świetny pomysł na pyszne ciasto urodzinowe! Zapraszam, spróbujcie sami!
📖 Przepis
Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
- 150 g drobnego cukru
- 110 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Składniki na mus jeżynowy
- 300 ml musu z jeżyn (musz przetarty przez gęste sito, mogą być również maliny lub jagody)
- 400 ml śmietany 30 % (schłodzonej)
- 5 łyżek cukru pudru (ilość można regulować)
- 2 łyżki żelatyny (lub agar-agar)
Składniki na polewę
- 150 g białej czekolady
- 60 ml śmietany 30%
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st C. Dno formy o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczeniam (boków niczym nie smarować).
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita zacząć dodanie cukru łyżka po łyżce ciągle ubijając. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania.
- Do niewielkiej miski przesiać mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30 minut (opcja górnej i dolnej grzałki) lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, "rzucanie" ma na celu wyrównać powierzchnię ciasta. Czasami rośnie na biszkopcie "górka", którą można w ten sposób ustabilizować. Oczywiście nie jest to konieczne, ale na pewno nie zaszkodzi 😉
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika (już wyłączonego) do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć ciasto przewracając formę do góry nogami. Biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, zerwać papier. Dno fory, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, włożyć jedną część biszkoptu. Druga część szczelnie zawinąć w folię spożywczą i zamrozić, będzie na następne ciasto.
Przygotowanie musu
- Jeżyny lub maliny albo jagody przetrzeć przez sito, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (30-40 ml wystarczy) odstawić. Schłodzoną śmietanę przelać do wysokiego naczynia, ubijać na najwyższych obrotach pod koniec dodać cukier, kiedy śmietana jest już sztywna dodać do niej mus owocowy, delikatnie zmiksować na koniec dodać żelatynę. Żelatynę najlepiej dodawać cieniutką stróżką jednocześnie miksując, aby niepowstały "skrzepy".
- Na przygotowany biszkopt wylać piankę owocowo-śmietanową wyrównać wierzch, wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy. Kiedy mamy już przestudzoną polewę czekoladową wyjąć ciasto z lodówki i polać całą powierzchnię ciasta. Formę z gotowym ciastem przykry pokrywką (jeśli forma taką posiada) lub przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby ciasto się schłodziło.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać dodać do niej śmietanę, wymieszać zdjąć z ognia i przestudzić.
Adrianna napisał
Wygląda wyśmienicie i do tego pięknie podany. Bajka 🥰
Anna napisał
Dziękuję. Co najważniejsze, kostka biszkoptowa jest pyszna i łatwa do przygotowania 🙂
Justyna napisał
ależ apetycznie to się prezentuje! 🙂 a jeżyny uwielbiam całym podniebiniem! 😀
Anna napisał
W taki razie trzeba spróbować!