Przygotowanie kotlecików jest łatwe, szybkie jest to świetna alternatywa dla kotletów mięsnych. Bardzo zdrowe, bo mają w sobie warzywa i ryż ci, którzy nie przepadają za warzywami powinni ich spróbować, bo w kotlecikach warzywa, po prostu fantastycznie smakują.
📖 Przepis
Kotleciki wegetariańskie z cukinią
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 140 g ryżu
- 300 g cukinii
- 1 średnia cebula
- 2 małe marchewki
- 1 pęczek natki
- 1 garść kolendry
- 10 listków bazylii
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 łyżeczka oregano
- olej do smażenia
- 8 łyżek tartej bułki (+ do obtoczenia kotlecików)
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 małe jajka
🔪 Instrukcje
- Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić.Marchew, cebulę i cukinię pokroić na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć wszystkie warzywa krótko, aby zachowały swoją jędrność.
- Ryż przełożyć do miski, dodać podsmażone warzywa, mąkę, jajka, bułkę tartą, zieleninę i dość mocno przyprawić. Wszystko dobrze wymieszać, jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodać jeszcze odrobinę bułki tartej lub mąki. Ciasto powinno się ładnie sklejać.
- Z masy formować nieduże kotleciki, obtoczyć je w tartej bułce. Smażyć na oleju z dwóch stron na wolnym ogniu, na złoty kolor.
- Podawać z sosami, smacznego!
Comments
No Comments