Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Makarony

Krewetki z makaronem z cukinii

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 19 lip, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Krewetki z makaronem z cukinii, to  świetne świeże i smaczne letnie danie. Makaron z cukinii, to nic innego jak cieniutko pokrojona cukinia, którą krótko dusimy z krewetkami i pozostałymi składnikami potrawy. Jest to bardzo zdrowe i pożywne danie obiadowe i to bez glutenu. Krewetki z makaronem na pewno przypadną do gustu sportowcom i osobom dbającym o linię, ponieważ jest to niskokaloryczne danie.

krewetki z makaronem z cukinii
krewetki z makaronem z cukinii
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 250 g krewetek
  • 2 małe cebulki dymki z zieloną częścią
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ średniej czerwonej papryki
  • sok i skórka otarta z ½ cytryny
  • 6 dużych liści jarmużu
  • sól wędzona do smaku
  • papryka chilli do smaku
  • garść kolendry
  • olej kokosowy do smażen

🔪 Instrukcje

  • Krewetki obrać, umyć i ususzyć. Czerwoną cebulę przekroić na pół a następnie w piórka. Dymkę i paprykę pokroić w kostkę.
  • Cukinię dokładnie wyszorować, a następnie nożykiem do warzyw z odpowiednią końcówką lub na specjalnej tartce do warzyw zetrzeć cukinię na długie i cienkie nitki makaronu.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać połowę pokrojonej czerwonej cebuli i białą część dymki, podsmażyć. Dodać krewetki, a kiedy zaczną różowieć dodać cienko posiekany jarmuż i czerwoną paprykę pokrojona w kostkę, smażyć chwilkę na dość dużym ogniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny i papryczką chilli.
  • Następnie dodać makaron z cukinii, dusić około 3 minut ciągle mieszając na koniec dodać skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Przed podaniem posypać kolendrą.

Całość przyprawiłam wędzoną solą, która nadała potrawie wyjątkowego smaku. Wiem, że z wędzoną solą może być problem, ale można zastąpić ją np: wędzoną papryką, która również odda potrawie swój pyszny smak wędzonego drewna. Smacznego!

📖 Przepis

krewetki z makaronem z cukinii
Print Pin
5 z 1 głosu

Krewetki z makaronem z cukinii

Lekkie danie fit.
Autor Anna
Kuchnia Indonezyjska
Rodzaj Obiad
Porcji 2
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 duża cukinia
  • 250 g krewetek
  • 2 małe cebulki dymki z zieloną częścią
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ średniej czerwonej papryki
  • sok i skórka otarta z ½ cytryny
  • 6 dużych liści jarmużu
  • sól wędzona (do smaku)
  • papryka chilli (do smaku)
  • garść kolendry
  • olej kokosowy do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Krewetki obrać, umyć i ususzyć. Czerwoną cebulę przekroić na pół a następnie w piórka. Dymkę i paprykę pokroić w kostkę.
  • Cukinię dokładnie wyszorować, a następnie nożykiem do warzyw z odpowiednią końcówką lub na specjalnej tartce do warzyw zetrzeć cukinię na długie i cienkie nitki makaronu.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać połowę pokrojonej czerwonej cebuli i białą część dymki, podsmażyć. Dodać krewetki, a kiedy zaczną różowieć dodać cienko posiekany jarmuż i czerwoną paprykę pokrojona w kostkę, smażyć chwilkę na dość dużym ogniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny i papryczką chilli.
  • Następnie dodać makaron z cukinii, dusić około 3 minut ciągle mieszając na koniec dodać skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Przed podaniem posypać kolendrą.
  • Smacznego!
krewetki z makaronem z cukinii
Krewetki z makaronem z cukinii
krewetki z makaronem z cukinii
Krewetki z makaronem z cukinii

Więcej Przepisy na makarony

  • makaron z groszkiem
    Makaron z groszkiem
  • Tagliatelle z zielonych szparagów
  • makaron z dynia
    Makaron z dynią
  • makaron szparagi i pesto
    Makaron szparagi i pesto

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. ach! napisał

    20 lipca, 2013 at 12:31 pm

    Super przepis!
    Aniu a gdzie kupujesz dobre krewetki?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lipca, 2013 at 12:41 pm

      Dzięki:) Krewetki kupuję zawsze u Chińczyków w Wólce Kosowskiej, tam mają zawsze w kilku rozmiarach, zawsze w świetnej cenie i przepyszne! Szare w pancerzykach lub bez, gotowane różowe też są u nich dostępne ale najlepsze są szare, jędrne, soczyste, świeże, mniam:) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.