Krewetki z makaronem z cukinii, to świetne świeże i smaczne letnie danie. Makaron z cukinii, to nic innego jak cieniutko pokrojona cukinia, którą krótko dusimy z krewetkami i pozostałymi składnikami potrawy. Jest to bardzo zdrowe i pożywne danie obiadowe i to bez glutenu. Krewetki z makaronem na pewno przypadną do gustu sportowcom i osobom dbającym o linię, ponieważ jest to niskokaloryczne danie.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 1 duża cukinia
- 250 g krewetek
- 2 małe cebulki dymki z zieloną częścią
- 1 mała czerwona cebula
- ½ średniej czerwonej papryki
- sok i skórka otarta z ½ cytryny
- 6 dużych liści jarmużu
- sól wędzona do smaku
- papryka chilli do smaku
- garść kolendry
- olej kokosowy do smażen
🔪 Instrukcje
- Krewetki obrać, umyć i ususzyć. Czerwoną cebulę przekroić na pół a następnie w piórka. Dymkę i paprykę pokroić w kostkę.
- Cukinię dokładnie wyszorować, a następnie nożykiem do warzyw z odpowiednią końcówką lub na specjalnej tartce do warzyw zetrzeć cukinię na długie i cienkie nitki makaronu.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać połowę pokrojonej czerwonej cebuli i białą część dymki, podsmażyć. Dodać krewetki, a kiedy zaczną różowieć dodać cienko posiekany jarmuż i czerwoną paprykę pokrojona w kostkę, smażyć chwilkę na dość dużym ogniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny i papryczką chilli.
- Następnie dodać makaron z cukinii, dusić około 3 minut ciągle mieszając na koniec dodać skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.
- Przed podaniem posypać kolendrą.
Całość przyprawiłam wędzoną solą, która nadała potrawie wyjątkowego smaku. Wiem, że z wędzoną solą może być problem, ale można zastąpić ją np: wędzoną papryką, która również odda potrawie swój pyszny smak wędzonego drewna. Smacznego!
📖 Przepis
Krewetki z makaronem z cukinii
Lekkie danie fit.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 duża cukinia
- 250 g krewetek
- 2 małe cebulki dymki z zieloną częścią
- 1 mała czerwona cebula
- ½ średniej czerwonej papryki
- sok i skórka otarta z ½ cytryny
- 6 dużych liści jarmużu
- sól wędzona (do smaku)
- papryka chilli (do smaku)
- garść kolendry
- olej kokosowy do smażenia
🔪 Instrukcje
- Krewetki obrać, umyć i ususzyć. Czerwoną cebulę przekroić na pół a następnie w piórka. Dymkę i paprykę pokroić w kostkę.
- Cukinię dokładnie wyszorować, a następnie nożykiem do warzyw z odpowiednią końcówką lub na specjalnej tartce do warzyw zetrzeć cukinię na długie i cienkie nitki makaronu.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać połowę pokrojonej czerwonej cebuli i białą część dymki, podsmażyć. Dodać krewetki, a kiedy zaczną różowieć dodać cienko posiekany jarmuż i czerwoną paprykę pokrojona w kostkę, smażyć chwilkę na dość dużym ogniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny i papryczką chilli.
- Następnie dodać makaron z cukinii, dusić około 3 minut ciągle mieszając na koniec dodać skórkę z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać.
- Przed podaniem posypać kolendrą.
- Smacznego!
ach! napisał
Super przepis!
Aniu a gdzie kupujesz dobre krewetki?
Anna napisał
Dzięki:) Krewetki kupuję zawsze u Chińczyków w Wólce Kosowskiej, tam mają zawsze w kilku rozmiarach, zawsze w świetnej cenie i przepyszne! Szare w pancerzykach lub bez, gotowane różowe też są u nich dostępne ale najlepsze są szare, jędrne, soczyste, świeże, mniam:) Pozdrawiam