• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ryby i owoce morza » Krewetki ziołowo - miodowe

Krewetki ziołowo - miodowe

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 23 maj, 2012 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pomysł na krewetki ziołowo-miodowe przyniosła mi wiosna...i to, co pięknie zazieleniło się na mojej grządce, czyli kolendra, bazylia i mięta. Krewetki w ziołowej marynacie wychodzą delikatnie słodkie z odrobiną pikantnego chilli i fantastycznie orzeźwiającym smakiem mięty oraz skórki cytrynowej. Krewetki można przygotować w domu na patelni, ale oczywiście jeśli pozwoli na, to pogoda to możecie przygotować je na grillu. Do wersji grillowej proponuję użyć patyczków do szaszłyków lub tacek aluminiowych. Krewetki ziołowo-miodowe jest bardzo szybkim i prostym daniem, świetne z surówką z kapusty i ryżem cytrynowym. Smacznego!

krewetki pieczone na patelni grillowej
Krewetki ziołowo miodowe
krewetki z ryżem i surówką
Print Pin
5 z 1 głosu

Krewetki ziołowo - miodowe

Prosty przepis, a jekie wspaniełe danie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 8 minutes
Całkowity czas 18 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g krewetek surowych (mrożonych)
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki cytryny
  • 1 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu cayenne lub chilli
  • 2 łyżki siekanej mięty, kolendry i bazylii (z każdego zioła po 2 łyżki)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Krewetki rozmrozić obrać, zioła posiekać, połowę z nich wsypać do miseczki w której zrobimy marynatę.
  • Do miseczki kolejno dodać wszystkie wyżej wymienione składniki pamiętając, aby cebulę posiekać bardzo drobno, wymieszać do połączenia się składników, marynata powinna być dość gęstą, dodać krewetki dokładnie wymieszać, aby krewetki pokryły się marynatą, najlepiej marynować przez całą noc, ale jeśli nie macie tyle czasu to wystarczą 2-3 godziny, oczywiście marynowane krewetki przechowujemy w lodówce.
  • Jeśli robimy wersję domową, to po prostu rozgrzewamy patelnie i na nią wykładamy krewetki wyjęte z marynaty, smażymy krótko, aby się zbytnio nie wysuszyły pod koniec smażenie wlewamy pozostałą marynatę z której robi się przepyszny sos.
  • Gotowe krewetki posypujemy pozostałymi ziołami.
  • Smacznego!
surowe krewetki w marynacie
Krewetki ziołowo miodowe
« Tygrysie bułeczki
Mini serniczki »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}