Wiosna nie rozpieszcza nas swoją aurą, ale rabarbar daje radę rosnąć nawet w takich warunkach i całe szczęście, bo bardzo na niego czekałam!
Ciasto przygotowane jest na kruchym spodzie podobnym do kruszonki z dodatkiem mielonych orzechów. Na cieście spoczywa oczywiście warstwa soczystego kwaśnego rabarbaru doprawionego imbirem. Rabarbar przykrywa pierzynka budyniowa, a wszystko posypane jest kruszonką z ciasta. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, wystarczy dobrze posiekać masło z mąką dodać mielone orzechy oraz pozostałe składniki. Składniki zagniatamy, wyjdzie nam coś pomiędzy kruchym ciastem, a kruszonką. Naszą mieszankę przed pieczeniem musimy schłodzić, dlatego można przygotować ją dzień lub dwa przed planowanym upieczeniem ciasta.
Wspaniałe i proste ciasto, a jego smak jest po prostu obłędny. Mieszanka kwaśnego smaku z ostrym imbirem, szczyptą cynamonu i orzechową nutą daje wspaniałe połączenie. Zapraszam was, spróbujcie oczywiście, jeśli tylko lubicie rabarbar!
📖 Przepis
Kruche ciasto budyniowo-rabarbarowe
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 100 g orzechów laskowych (może być mieszanka z orzechami włoskimi-zmielone w młynku)
- 220 g masła (zimne pokrojone w kosteczkę)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 175 g cukru trzcinowego (lub białego)
- 1 średnie jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka imbiru (świeżego startego na tarce o drobnych oczkach)
Budyń
- 600 ml mleka
- 65 g budyniu bez cukru
- 60 g cukru
Dodatkowe składniki
- 500 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki imbiru (świeżego startego na tarce o drobnych oczkach)
- 1 łyżeczka cynamonu
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski dodać sól, cukier, cynamon, imbir oraz masło całość posiekać na drobne kawałeczki, następnie dodać mielone orzechy i jajko, ponownie zagnieść. Ciasto można zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera/malaksera, a będzie miało konsystencję mokrej kruszonki, przełożyć do dużego worka foliowego lub zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- Ugotować budyń, gorący przykryć pokrywką lub folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Blachę o wymiarach 21 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ¾ ciasta rozkruszyć na spodzie (lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach) i wylepić nim spód formy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez około 15 minut.
- Umyty i pokrojony rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i przyprawami.
- Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, na spodzie rozłożyć przygotowany rabarbar na rabarbar małymi porcjami, najlepiej przy pomoc łyżki stołowej wyłożyć budyń, nie trzeba rozsmarowywać go równo. Na budyń rozsypać pozostałą część ciasta, ciasto wcześniej zetrzeć na tarce.
- Blachę z ciastem wstawić do piekarnika (180 st C) piec przez 40-45 minut do zarumienienia się wierzchu ciasta.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić. Przed podanem można posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
Efotografia napisał
Wygląda smakowicie 😉
Na pewno upiecze go w domu ;*
Anna napisał
Fantastycznie, zachęcam do spróbowania, bo ciasto jest pyszne. Pozdrawiam.