Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Kruche ciasta

Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Aktualizacja: 2 wrz, 2021 · Opublikowany: 5 maj, 2013 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, a na nim krem. Krem budyniowy przygotowany na mleku kokosowym z dodatkiem wiórków kokosowych. W kremie zatopione są pyszne maliny przykryte kruszonką z wiórków kokosowych, to jest super połączenie! Kolejna propozycja na deser dla osób chcących ograniczyć gluten w swojej diecie. Zanim wzięłam się za przepisy bezglutenowe, myślałam, że ciasta bez mąki pszennej nie będą dobrze smakowały. Spotkała mnie wielka niespodzianka! To ciasto jest pyszne, choć myślałam, że niestety nie będzie nadawało się do jedzenia. Po wyjęciu ciasto z piekarnika całe bulgotało, a krem zrobił się płynny. Pomyślałam katastrofa! Po chwili zastanowienia postanowiłam dać mu szansę i zostawiłam w chłodnym miejscu na całą noc. Rano wielka niespodzianka, masa stężała, a ciasto okazało się pyszne! Trudno skończyć na jednym kawałku, ciągle chcesz jeszcze i jeszcze, jest tak dobre. Zapraszam, spróbujcie sami!

📖 Przepis

Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Wspaniałe kruche ciasto z pysznym kremem kokosowym.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 25
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki owsianej - osoby uczulone na gluten powinny poszukać certyfikowanej mąki (która jest dopuszczona w diecie bezglutenowej)
  • 150 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko

Składniki na krem

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml mleczka migdałowego lub krowiego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 80 g mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę kokosową

  • 120 g masła
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki owsianej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru trzcinowego

Dodatkowo

  • 400 g mrożonych malin
  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Mąki, cukier, pokrojone masło na małe kawałki umieścić w misce i palcami rozetrzeć do momentu aż powstanie "mokry piasek" teraz dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę aby bardzo stwardniało
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C
  • Przygotować formę wykładając ją papierem do pieczenia ( moja miała 35 x 25 cm )
  • Wyjąć ciasto z lodówki i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, rozłożyć je równomiernie na dnie formy, delikatnie dociskając
  • Wstawić do piekarnika, piec spód na złoty kolor około 20 minut
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić spód
  • Do garnka wlać mleko ( odlać ½ szklanki ), dodać wiórki, zagotować
  • Do szklanki z odlanym mlekiem dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać dokładnie
  • Kiedy mleko się zagotuje, dodać wymieszaną mąkę, gotować kilka minut do zgęstnienia
  • Zestawić z ognia
  • W misce umieścić składniki na kruszonkę, palcami dokładnie rozetrzeć masło, tak aby połączyło się z mąką i wiórkami tworząc kruszonkę
  • Temperaturę w piekarniku podnieść do 180 st C
  • Na wcześniej podpieczony placek wylać przygotowany budyń, a na niego równomiernie rozsypać maliny, wierzch ciasta posypać grubo kruszonką
  • Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 30 minut
  • Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu
  • Przed podaniem pokroić na porcje, posypać cukrem pudrem
  • Smacznego!
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe
Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe
Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe
Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej Przepisy na kruche ciasta

  • kruche ciasto z rabarbarem i beza
    Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
  • truskawki pod kruszonka
    Truskawki pod kruszonką
  • sliwki na kruchym spodzie
    Śliwki na kruchym spodzie
  • ciasto brzoskwiniowo-sliwkowe
    Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna napisał

    18 stycznia, 2024 at 12:14 pm

    Dziękuję za odpowiedź. Nie widziałam mleczka kokosowego w kartonie stąd moje pytanie.

    Odpowiedz
  2. Justyna napisał

    17 stycznia, 2024 at 5:41 pm

    Dzień dobry, czy mleczko kokosowe z puszki czy napój kokosowy w kartonie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 stycznia, 2024 at 9:12 pm

      Tak jak jest napisane w przepisie ma to być mleczko kokosowe, może być z puszki lub też z kartonu, niestety napój kokosowy się nie sprawdzi.

      Odpowiedz
  3. Anna napisał

    02 września, 2021 at 6:04 pm

    Dzień dobry,
    piszę z pytaniem: przy składnikach na krem, poza mlekiem i mąką ziemniaczaną, widnią wiórki i cukier. Nie ma o nich informacji przy wykonaniu. Kiedy dodać wiórki?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 września, 2021 at 7:56 pm

      Dziękuję, gdzieś to uciekło. Wiórki dodajemy do mleka i gotujemy je w mleku do którego dodajemy wymieszana mąkę z cukrem. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.