Bardzo delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, a na nim krem. Krem budyniowy przygotowany na mleku kokosowym z dodatkiem wiórków kokosowych. W kremie zatopione są pyszne maliny przykryte kruszonką z wiórków kokosowych, to jest super połączenie! Kolejna propozycja na deser dla osób chcących ograniczyć gluten w swojej diecie. Zanim wzięłam się za przepisy bezglutenowe, myślałam, że ciasta bez mąki pszennej nie będą dobrze smakowały. Spotkała mnie wielka niespodzianka! To ciasto jest pyszne, choć myślałam, że niestety nie będzie nadawało się do jedzenia. Po wyjęciu ciasto z piekarnika całe bulgotało, a krem zrobił się płynny. Pomyślałam katastrofa! Po chwili zastanowienia postanowiłam dać mu szansę i zostawiłam w chłodnym miejscu na całą noc. Rano wielka niespodzianka, masa stężała, a ciasto okazało się pyszne! Trudno skończyć na jednym kawałku, ciągle chcesz jeszcze i jeszcze, jest tak dobre. Zapraszam, spróbujcie sami!
📖 Przepis
Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki owsianej - osoby uczulone na gluten powinny poszukać certyfikowanej mąki (która jest dopuszczona w diecie bezglutenowej)
- 150 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
Składniki na krem
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 ml mleczka migdałowego lub krowiego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 30 g wiórków kokosowych
- 80 g mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę kokosową
- 120 g masła
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki owsianej
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru trzcinowego
Dodatkowo
- 400 g mrożonych malin
- cukier puder do posypania wierzchu ciasta
🔪 Instrukcje
- Mąki, cukier, pokrojone masło na małe kawałki umieścić w misce i palcami rozetrzeć do momentu aż powstanie "mokry piasek" teraz dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę aby bardzo stwardniało
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C
- Przygotować formę wykładając ją papierem do pieczenia ( moja miała 35 x 25 cm )
- Wyjąć ciasto z lodówki i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, rozłożyć je równomiernie na dnie formy, delikatnie dociskając
- Wstawić do piekarnika, piec spód na złoty kolor około 20 minut
- Wyjąć z piekarnika i wystudzić spód
- Do garnka wlać mleko ( odlać ½ szklanki ), dodać wiórki, zagotować
- Do szklanki z odlanym mlekiem dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać dokładnie
- Kiedy mleko się zagotuje, dodać wymieszaną mąkę, gotować kilka minut do zgęstnienia
- Zestawić z ognia
- W misce umieścić składniki na kruszonkę, palcami dokładnie rozetrzeć masło, tak aby połączyło się z mąką i wiórkami tworząc kruszonkę
- Temperaturę w piekarniku podnieść do 180 st C
- Na wcześniej podpieczony placek wylać przygotowany budyń, a na niego równomiernie rozsypać maliny, wierzch ciasta posypać grubo kruszonką
- Ciasto wstawić do piekarnika, piec około 30 minut
- Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu
- Przed podaniem pokroić na porcje, posypać cukrem pudrem
- Smacznego!
Justyna napisał
Dziękuję za odpowiedź. Nie widziałam mleczka kokosowego w kartonie stąd moje pytanie.
Justyna napisał
Dzień dobry, czy mleczko kokosowe z puszki czy napój kokosowy w kartonie?
Anna napisał
Tak jak jest napisane w przepisie ma to być mleczko kokosowe, może być z puszki lub też z kartonu, niestety napój kokosowy się nie sprawdzi.
Anna napisał
Dzień dobry,
piszę z pytaniem: przy składnikach na krem, poza mlekiem i mąką ziemniaczaną, widnią wiórki i cukier. Nie ma o nich informacji przy wykonaniu. Kiedy dodać wiórki?
Anna napisał
Dziękuję, gdzieś to uciekło. Wiórki dodajemy do mleka i gotujemy je w mleku do którego dodajemy wymieszana mąkę z cukrem. Pozdrawiam serdecznie 🙂