Kruche ciasto śliwkowe z dodatkiem gruszki i płatków migdałowych. Kruche ciasto przygotowałam z mielonym imbirem, cynamonem i cukrem trzcinowym oraz mąką pszenną pełnoziarnistą. Na lekko korzennym kruchym spodzie możecie upiec dowolne owoce, ale dziś polecam śliwki z odrobiną gruszki. Spód ciasta jest bardzo delikatny i kruchy i najlepiej smakuje, kiedy jest cieniutki. Podana porcja ciasta wystarcza na dużą formę 35 x 25 cm. Jeśli Wasza forma jest mniejsza, przygotujcie placek z połowy porcji, a nadmiar ciasta można zamrozić. Placek fantastycznie smakuje podany z miodem lub kremem karmelowym, ciasto nie jest zbyt słodkie, więc z czystym sercem można sobie na to pozwolić. Osobiście najbardziej lubię z lodami cynamonowymi. Jak wspomniałam już wcześniej możecie użyć innych owoców do tego ciasta. Smacznego!
📖 Przepis
Kruche ciasto śliwkowe
🥘 Składniki
Składnki na ciasto
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej typu krupczatka
- 280 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 90 g cukru trzcinowego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżka cynamonu
- 2 duże żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo
- 600 g dojrzałych śliwek (użyłam węgierek)
- 1 duża gruszka
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 białka (+ 4 łyżki drobnego cukru)
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego, ciasto będzie miało formę mokrego piasku, nie należy dodawać więcej śmietany.
- Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka foliowego, schłodzić w lodówce, a najlepiej w zamrażalniku przez 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Formę o wymiarach 35 x 25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce lub rozkruszając w palcach wylepiając nim spód formy ( na spód przeznaczyć 70 % ciasta ) pozostałą część zostawiamy na górę.
- Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na cztery części każdą, gruszkę obrać, pokroić w cienkie plasterki, owoce umieścić w misce dodać cukier, cynamon i płatki migdałowe, wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 4 łyżek drobnego cukru, bezę rozsmarować cienko na spodzie ciasta, a następnie równomiernie rozłożyć owoce.
- Wierzch posypać pozostałym ciastem startym ma tarce lub pokruszonym tak jak robimy to w przypadku kruszonki.
- Wstawić do piekarnika, piec 35 minut do uzyskania złotego koloru.
- Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem, polać miodem, można zamiast miodu użyć sosu karmelowego.
- Smacznego!
Kuba napisał
Wyszło super. Przepyszny początek jesieni
Anna napisał
Super, bardzo się cieszę, że ciasto smakuje, to najlepszy czas na śliwkowe wariacje 😁
Jacek napisał
Uwielbiam kruche ciasta! Przepis ląduje w zakładce "ulubione" :))
Anna napisał
Ciasto polecam jest proste i pyszne 🙂
Marta napisał
Wygląda przepysznie! Idealnie do porannej kawy przy dobrej książce 🙂
Anna napisał
O tak! Dobra kawa do takiego ciasta będzie idealna 🙂 no i oczywiście książka 🙂
EsteticDerm napisał
Wygląda pysznie, pokażę ten przepis żonie i trzymajcie kciuki, abym w weekend mógł się już nim rozkoszować 🙂
Anna napisał
Koniecznie! Proszę pomóc żonie w pieczeniu 🙂
EsteticDerm napisał
O nie, nie.. Na tym się kompletnie nie znam..
JUSTYNA napisał
Hej,mniammm,właśnie zobaczyłam na FB i ja już drukuję przepis 🙂
Anna napisał
Justynko super, więc ciasto na weekend masz już 😉 Smacznego!
ach! napisał
Brzmi kusząco. No i ten miód na koniec mmmm pycha. Świetny przepis w sezonie sliwkowo- gruszkowym 😉
Anna napisał
Właśnie kończę ostatni kawałek 🙂 i muszę przyznać, że ciasto jest najlepsze dzień po upieczeniu, no i ten miód :)))