• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Kruche ciasto z ptasim mleczkiem i malinami

Kruche ciasto z ptasim mleczkiem i malinami

Aktualizacja: 24 kwi, 2021 · Opublikowany: 27 sie, 2012 · przez Anna · 15 komentarzy

Skocz do przepisu

Ciasto, które można określić przebojem każdej imprezy! Ciasto jest po prostu boskie! Niebywale delikatny kruchy spód uzyskacie dzięki wcześniejszemu schłodzeniu, a następnie starciu go na tarce do warzywna. Nierówna struktura dodaje lekkości i niezwykłej kruchości ciastu. Na spodzie z kruchego ciasta spoczywa lekka warstwa ptasiego mleczka. Ptasie mleczko przygotowujemy z białek w której lekki zatapiane są pyszne i soczyste maliny. Wszystko to razem daje takiego kopa, takiego smaku, że nie ma chyba osoby, która nie zakochałaby się w tym cieście! Nic więcej nie napiszę, sami musicie wypróbować, a ja dokładam kolejną porcję na talerz i rozkoszuję się jego smakiem :). Jest taki mały problem z tym ciastem, niestety szybko się kończy.

kawałek kruchego ciasta z malinami
Kruche ciasto z ptasim mleczkiem i malinami

Specjalnie dla tego ciasta mam na zimę zamrożone dwie szufladki malin! Dzięki temu mogę rozkoszować się smakiem lata w środku zimy.

duży kawałek ciasta
Print Pin
5 z 7 głosów

Kruche ciasto z ptasim mleczkiem i malinami

Najlepsze ciasto na świecie!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)

Składniki na ptasie mleczko:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 laski wanilii (można dodać jeden cukier waniliowy)
  • 60 g budyniowego proszku (bez cukru)o smaku wanilii (można użyć zamiast budyniu mąki ziemniaczanej)
  • 2 krople aromatu śmietankowego
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 500 g malin (może być troszke mniej)
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę i  proszek do pieczenia. Posiekać zimne masło, dodać do suchych składników, żółtka, zagnieść ciasto. Gdyby okazało się, że jest zbyt suche i nie chce się skleić, dodać śmietanę. Ciasto można również zagnieść w malakserze.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na przynajmniej 3 godziny do lodówki, aby porządnie stwardniało. Można ciasto przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechować w zamrażalce.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia 25 x 30 cm. Wyjąć ciasto z lodówki lub zamrażalnika, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 60%), rozłożyć równomiernie na blaszce, delikatnie dociskając ręką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiec spód przez 15 minut tak, aby nabrał złotego koloru ale, żeby się nie przypiekł. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
  • Kiedy spód stygnie zaczynamy przygotowywać ptasie mleczko.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Dodajemy wyskrobane ziarenka z laski wanilii cały czas miksując, mąkę ziemniaczaną lub budyń. Następnie delikatnym strumieniem dolewamy olej, miksujemy do połączenie składników.
  • Na wystudzony spód nakładamy ptasie mleczko, równomiernie rozprowadzając. Na masę układamy maliny jedna obok drugiej, delikatnie je dociskając. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez 30 do 35 minut.
  • Ciasto przestudzić przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
duży kawałek ciasta
Kruche ciasto z ptasim mleczkiem i malinami

Zainspirował mnie przepis na stronie MojeWypieki.

« Ekstrakt waniliowy
Bułki z czosnkiem i oregano »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Agnieszka napisał

    06 marca, 2022 at 5:14 pm

    Czy zamiast mąki krupczatka może być pszenna ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 marca, 2022 at 7:07 pm

      Tak, może być, choć ciasto jest bardziej kruche z krupczatką lub semoliną, ale z pszenną zwykłą też jest pyszne!

      Odpowiedz
  2. Paulina napisał

    14 września, 2020 at 12:34 am

    Czy maliny trzeba wcześniej rozmrozić?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 września, 2020 at 7:17 pm

      Nie, nie trzeba, nawet lepiej kiedy są jeszcze zamrożone.

      Odpowiedz
  3. FUKSJA napisał

    07 października, 2012 at 6:56 pm

    UWIELBIAM TO CIASTO piekłam z blogu moje wypieki mmm pyszne i jedyne takie 😀

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 października, 2012 at 7:38 pm

      O tak! jest pyszne:) w sezonie malinowym chyba większość smakoszy piecze to ciasto, kto spróbował ten wie dlaczego:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    28 sierpnia, 2012 at 3:10 pm

    Bardzooo kusząco wygląda...chyba się skuszę i na ten przepis oczywiście chętnie poeksperymentuję :)...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 sierpnia, 2012 at 7:25 pm

      Eksperymentuj!!! ciasto warte grzechu 🙂 Polecam gorąco!!!

      Odpowiedz
  5. kubekwkubek napisał

    27 sierpnia, 2012 at 10:51 pm

    Uwielbiam maliny a ciasto w takim wydaniu jest pyszne! Sama zrobiłam ostatnio bardzo podobne i ani się obejrzałam, a blacha była pusta!:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 sierpnia, 2012 at 11:34 pm

      Masz rację, zbyt szybko znika:)

      Odpowiedz
  6. barbara.wronka@gmail.com napisał

    27 sierpnia, 2012 at 5:00 pm

    Cudne ciasto, które bardzo często piecze moja Mama, polecam 🙂
    Twoje wygląda meeega apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 sierpnia, 2012 at 8:19 pm

      Jest rzeczywiście pyszne:) zrobiłam je pierwszy raz i już na stałe zagości w mojej domowej karcie deserów 🙂 Pozdrawiam.

      Odpowiedz
  7. whiness napisał

    27 sierpnia, 2012 at 11:57 am

    Oj, można zakochać się w tym cieście nawet poprzez samo patrzenie. Ptasie mleczko? Mmm... Chciałąbym spróbować choć kawałek. 🙂

    Odpowiedz
  8. Fabryka Odkryć Kulinarnych Mniamm napisał

    27 sierpnia, 2012 at 9:27 am

    Wszystko co lubię w jednym ciachu. Trochę się martwię o ciasto kruche w moim wykonaniu bo to moja pięta achillesowa ale podejmuję wyzwanie 🙂 pozdrawiam kami

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      27 sierpnia, 2012 at 11:32 am

      Kami, spróbuj koniecznie!!! Ciasto pycha, o kruche się nie martw, wyjdzie na pewno. Ważne, by było dobrze schłodzone przed starciem na tarce. To, że jest ścierane, a nierozwałkowane sprawia, że jest bardziej kruche 🙂 Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}