Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pory roku » Jesień

Lampion z dyni

Aktualizacja: 21 maj, 2020 · Opublikowany: 24 paź, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Jesień... a za oknem zimno i mokro. Proponuję dla rozświetlenia i ocieplenia klimatu domowego, lampion z dyni. To co prawda nie potrawa, ale blisko kuchni, bo z dyni. Do robieni jesiennych lampionów używam dyni, której miąższ nie nadaje się do przetwarzania w kuchni,  ponieważ jest  niesmaczny. Ma za to bezłupinowe nasiona, które można jeść wprost z wnętrza dyni. Można je ususzyć i wykorzystać w późniejszym czasie. Odmiana takiej dyni nazywa się Miranda, warto zasadzić ją wiosną w ogrodzie, a lampiony już dziś mogą ozdobić Wasz stół.

lampion z dyni
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji
Print Pin
5 z 1 głosu

Lampion z dyni

Kuchnia Międzynarodowa
Czas przygotowania 1 godzina godzina
Łączny czas 1 godzina godzina
Servings 1 lampion
Author Anna

Składniki

  • 1 dynia
  • 1 duży nóż
  • 1 łyżeczka
  • 1 mały nóż
  • 1 świeczka

Instrukcje

  • Dół dyni odcinam, tworzy się "pokrywka", łyżką wydrążam wnętrze dyni. Miąższ można wyrzucić ptakom, nasiona dyni rozłożyć na pergaminie i pozostawić w suchym miejscu do wysuszenia. Pestki po wysuszeniu można uprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni.
  • Na wydrążonej dyni długopisem lub cienkopisem narysować wzór który chcielibyście wyciąć. Małym nożem wyciąć narysowany wzór, postarajcie się nie wycinać wzoru na wylot. Wycięte części usunąć.
  • Pamiętajcie, aby na górze dyni zrobić większe nacięcia, aby zapewnić dopływ powietrza.
  • Na dużym podstawku postawić zapaloną świeczkę postawić lampion.
lampion z dyni

Więcej

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. gin napisał

    28 października, 2012 at 2:34 am

    Uroczy Ci się udał 🙂 I daje to cudnie pomarańczowe, ciepłe światło...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 października, 2012 at 5:40 pm

      Niestety szybko więdną:) ale rzeczywiście, są urocze:)

      Odpowiedz
  2. Eliza napisał

    24 października, 2012 at 10:11 am

    śliczny i bardzo klimatyczny 🙂

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.