• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pory roku » Jesień » Lampion z dyni

Lampion z dyni

Aktualizacja: 21 maj, 2020 · Opublikowany: 24 paź, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Jesień... a za oknem zimno i mokro. Proponuję dla rozświetlenia i ocieplenia klimatu domowego, lampion z dyni. To co prawda nie potrawa, ale blisko kuchni, bo z dyni. Do robieni jesiennych lampionów używam dyni, której miąższ nie nadaje się do przetwarzania w kuchni,  ponieważ jest  niesmaczny. Ma za to bezłupinowe nasiona, które można jeść wprost z wnętrza dyni. Można je ususzyć i wykorzystać w późniejszym czasie. Odmiana takiej dyni nazywa się Miranda, warto zasadzić ją wiosną w ogrodzie, a lampiony już dziś mogą ozdobić Wasz stół.

lampion z dyni
Add to Collection Go to Collections
Print Pin
5 z 1 głosu

Lampion z dyni

Cuisine Międzynarodowa
Prep Time 1 hour
Total Time 1 hour
Servings 1 lampion
Author Anna

Ingredients

  • 1 dynia
  • 1 duży nóż
  • 1 łyżeczka
  • 1 mały nóż
  • 1 świeczka

Instructions

  • Dół dyni odcinam, tworzy się "pokrywka", łyżką wydrążam wnętrze dyni. Miąższ można wyrzucić ptakom, nasiona dyni rozłożyć na pergaminie i pozostawić w suchym miejscu do wysuszenia. Pestki po wysuszeniu można uprażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni.
  • Na wydrążonej dyni długopisem lub cienkopisem narysować wzór który chcielibyście wyciąć. Małym nożem wyciąć narysowany wzór, postarajcie się nie wycinać wzoru na wylot. Wycięte części usunąć.
  • Pamiętajcie, aby na górze dyni zrobić większe nacięcia, aby zapewnić dopływ powietrza.
  • Na dużym podstawku postawić zapaloną świeczkę postawić lampion.
lampion z dyni
« Arancini
Bułki pszenne »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. gin napisał

    28 października, 2012 at 2:34 am

    Uroczy Ci się udał 🙂 I daje to cudnie pomarańczowe, ciepłe światło...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 października, 2012 at 5:40 pm

      Niestety szybko więdną:) ale rzeczywiście, są urocze:)

      Odpowiedz
  2. Eliza napisał

    24 października, 2012 at 10:11 am

    śliczny i bardzo klimatyczny 🙂

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}