Lasagne ( lazania ), to dobrze znane włoskie danie najpopularniejsza wersja tej potrawy, to lasagna z mięsem w sosie pomidorowym. Dziś chciałabym zaproponować Wam lasagne w wersji wegetariańskiej z grzybami, sosem bakłażanowo - pomidorowym i oczywiście dużą ilością sosu beszamelowego. Kiedy przygotowujemy lasagne pojawia się pytanie, czy płaty makaronowe obgotowywać, czy nie? Z własnego doświadczenia wiem, że wiele zależy od tego jakich płatów używamy, niektóre z nich nie wymagają wstępnego przygotowywania. Na rynku są również takie, które należy sparzyć w gorącej wodzie przez minutę, aby po upieczeniu były miękkie. Dodanie odpowiednio dużej ilości sosu do lasagne daje pewność, że płaty makaronowe będą miały na tyle dużo wilgoci, że na pewno będą miękkie, a lasagne nie będzie przesuszona:)
📖 Przepis
Lasagne z grzybami
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na farsz grzybowy
- 250 g prawdziwków świeżych lub mrożonych
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz (do smaku)
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- oliwa do smażenia
Składniki na farsz z bakłażana
- 500 g bakłażana
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie pomidory
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Składnikin na sos beszamelowy
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 850 ml mleka
- 40 g mąki pszennej
- 50 g masła
- sól i pieprz
- 1 opakowanie gotowych płatów do lasagne
- 60 g sera żółtego do posypania wierzchu lasagne
🔪 Instrukcje
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Bakłażan umyć, pokroić w plasterki, posolić odstawić na 10 minut. Cebulę drobno posiekać w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać bakłażan, smażyć przez 5 minut. Następnie dodać czosnek i pokrojone pomidory, dusić przez 10 minut, doprawić przyprawami.
- Grzyby oczyścić, pokroić na cieknie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i rozmaryn, podsmażyć przez chwilę, aż cebula zmięknie, następnie dodać grzyby, smażyć przez kilka minut, na koniec dodać przeciśnięty czosnek, po 30 sekundach zdjąć z ognia, doprawić przyprawami i odstawić.
- W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę dokładnie i energicznie mieszać ( powstanie zasmażka ), następnie cienką strużką wlewać mleko, ciągle mieszając, całość zagotować, sos doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, aby nie powstał kożuch.
- Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach 15 x 28 cm, wysmarować dno i boki masłem, na spód ułożyć pierwszą warstwę płatów makaronowych, na płaty nałożyć cienką warstwę sosu beszamelowego, rozsmarować.
- Następnie nałożyć warstwę smażonego bakłażana, przykryć płatami makaronowymi, kolejna warstwa beszamelu, warstwa grzybów... zakończyć warstwą płatów makaronowych, które polewamy resztą sosu beszamelowego, wierzch posypać startym serem, oprószyć pieprzem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st C, piec przez 35 - 40 minut.
- Smacznego!
naleśniki ze szpinakiem napisał
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
Anna napisał
Zachęcam:) przepis powstał przypadkowo z tego co akurat było w lodówce i z tego co udało się zebrać na spacerze w lesie, ale efekt jest super! Polecam 🙂
Anita napisał
Wyobrażenie smaku tej lazanii nie daje mi spokoju. Ciągle o niej myślę:)
Anna napisał
Pozostaje tylko wypróbować