Dziś przemycimy trochę egzotyki do naszego klimatu! Lody piña colada przygotowane są na mleczku kokosowym i soku z ananasa oczywiście najlepszy będzie świeży sok z ananasa. Jeśli macie wyciskarkę ślimakową to użyjcie jej do jego przygotowania soku, ananasa można również zmiksować przy pomocy blendera lub wycisnąć sok przez sokowirówkę. W ostateczności można posłużyć się gotowym sokiem z kartonu ważne, żeby był to sok z ananasa, a nie z jabłek z jego niewielkim dodatkiem 😉 Poza ananasem koniecznie zaopatrzcie się w mleczko kokosowe, wiórki, śmietanę 30% i odrobinę likieru Malibu. Jeśli wszystkie składniki są przygotowane, to można zabrać się do pracy.
Lody można przygotować w maszynie do lodów to najszybszy sposób, bo po kilku, kilkunastu minutach kręcenia można rozkoszować się ich smakiem. Jeśli nie mamy maszyny to też nie problem, wystarczy duży plastikowy zamykany pojemnik i trochę cierpliwości. Przy tym drugim sposobie przygotowania trzeba kilka razy po włożeniu lodów do zamrażalnika zamieszać zamarzającą masę, a będzie kremowa i bez kryształków zamarzniętej wody! Lody są bajeczne delikatne i kremowe, wprost uzależniające!!!
📖 Przepis
Lody Piña Colada
🥘 Składniki
- 400 ml śmietany 30 %
- 150 ml mleczka kokosowego
- 120 g mleczka skondensowanego
- 130 ml soku z ananasa
- 30 g drobnych wiórków kokosowych
- 25 ml likieru Malibu (opcjonalnie)
- 3 łyżki soku z limonki
🔪 Instrukcje
- Do dość dużej miski wlać zimną śmietanę, ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy, teraz możemy dodać mleczko skondensowane ciągle ubijając masę, następnie dodać sok z ananasa, sok z limonki, likier, a na koniec dosypać wiórki i wymieszać łyżką.
- Masę przelać do maszynki do lodów, ucierać tak długo, aż uzyskamy konsystencję i temperaturę odpowiednią dla lodów.
- W przypadku braku maszynki przygotowaną masę wylewamy do plastikowego naczynia, przykrywamy, a następnie wstawiamy do zamrażalnika, po około 30-60 minutach trzeba tężejącą masę dokładnie wymieszać, przykryć pojemnik i ponownie umieść do w zamrażalniku, czynność powtarzać kilka razy zapobiegnie, to powstawaniu w masie lodowej kryształków lodu.
- Lody powinny być gotowe po około 8 godzinach spędzonych w zamrażalniku, oczywiście to orientacyjny czas dla wersji bez maszyny.
- Smacznego!
Jan napisał
Dzień dobry, nie wiem czy wiórki kokosowe i Malibu, których nie dodałem, coś by zmieniły, ale moje lody wyszły gorzkie. Okazuje się, że ananas zawiera bromelinę - enzym, który rozkłada białka mleka, które w efekcie stają się gorzkie. Dla mnie bardzo, moje dziecko mówi, że są ok.
Anna napisał
Dzień dobry, trudno mi powiedzieć co się stało, że lody były gorzkie. Brak wiórków i Malibu nie były tego przyczyną. Również na 100% bromelina zawarta w ananasie w połączeniu ze śmietanką nie dała goryczki, lody robię często i nigdy mi się to nie zdażyło. Choć miałam przypadek, że śmietana, którą chciałam użyć do lodów była gorzka, być może u Was tez tak było. Pozdrawiam serdecznie.