Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Lody i desery

Lody Piña Colada

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 16 cze, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś przemycimy trochę egzotyki do naszego klimatu! Lody piña colada przygotowane są na mleczku kokosowym i soku z ananasa oczywiście najlepszy będzie świeży sok z ananasa. Jeśli macie wyciskarkę ślimakową to użyjcie jej do jego przygotowania soku, ananasa można również zmiksować przy pomocy blendera lub wycisnąć sok przez sokowirówkę. W ostateczności można posłużyć się gotowym sokiem z kartonu ważne, żeby był to sok z ananasa, a nie z jabłek z jego niewielkim dodatkiem 😉 Poza ananasem koniecznie zaopatrzcie się w mleczko kokosowe, wiórki, śmietanę 30% i odrobinę likieru Malibu. Jeśli wszystkie składniki są przygotowane, to można zabrać się do pracy.

Lody można przygotować w maszynie do lodów to najszybszy sposób, bo po kilku, kilkunastu minutach kręcenia można rozkoszować się ich smakiem. Jeśli nie mamy maszyny to też nie problem, wystarczy duży plastikowy zamykany pojemnik i trochę cierpliwości. Przy tym drugim sposobie przygotowania trzeba kilka razy po włożeniu lodów do zamrażalnika zamieszać zamarzającą masę, a będzie kremowa i bez kryształków zamarzniętej wody! Lody są bajeczne delikatne i kremowe, wprost uzależniające!!!

📖 Przepis

lody pina colada
Print Pin
4 z 3 głosów

Lody Piña Colada

Lody z ananasa i mleczka kokosowego są pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Karaibska
Rodzaj Desery
Porcji 850
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 ml śmietany 30 %
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 120 g mleczka skondensowanego
  • 130 ml soku z ananasa
  • 30 g drobnych wiórków kokosowych
  • 25 ml likieru Malibu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki soku z limonki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dość dużej miski wlać zimną śmietanę, ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy, teraz możemy dodać mleczko skondensowane ciągle ubijając masę, następnie dodać sok z ananasa, sok z limonki, likier, a na koniec dosypać wiórki i wymieszać łyżką.
  • Masę przelać do maszynki do lodów, ucierać tak długo, aż uzyskamy konsystencję i temperaturę odpowiednią dla lodów.
  • W przypadku braku maszynki przygotowaną masę wylewamy do plastikowego naczynia, przykrywamy, a następnie wstawiamy do zamrażalnika, po około 30-60 minutach trzeba tężejącą masę dokładnie wymieszać, przykryć pojemnik i ponownie umieść do w zamrażalniku, czynność powtarzać kilka razy zapobiegnie, to powstawaniu w masie lodowej kryształków lodu.
  • Lody powinny być gotowe po około 8 godzinach spędzonych w zamrażalniku, oczywiście to orientacyjny czas dla wersji bez maszyny.
  • Smacznego!
lody pina colada
lody pina colada

Więcej Przepisy na lody i desery

  • lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
    Lody mango
  • lody truskawkowo-mietowe
    Lody truskawkowo-miętowe
  • lody malinowe
    Lody malinowe
  • lody jezynowe
    Lody jeżynowe

Komentarze

    4 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jan napisał

    22 lipca, 2023 at 11:46 am

    3 gwiazdki
    Dzień dobry, nie wiem czy wiórki kokosowe i Malibu, których nie dodałem, coś by zmieniły, ale moje lody wyszły gorzkie. Okazuje się, że ananas zawiera bromelinę - enzym, który rozkłada białka mleka, które w efekcie stają się gorzkie. Dla mnie bardzo, moje dziecko mówi, że są ok.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 lipca, 2023 at 10:21 pm

      Dzień dobry, trudno mi powiedzieć co się stało, że lody były gorzkie. Brak wiórków i Malibu nie były tego przyczyną. Również na 100% bromelina zawarta w ananasie w połączeniu ze śmietanką nie dała goryczki, lody robię często i nigdy mi się to nie zdażyło. Choć miałam przypadek, że śmietana, którą chciałam użyć do lodów była gorzka, być może u Was tez tak było. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.