Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Majonez domowy

Aktualizacja: 19 lip, 2020 · Opublikowany: 11 mar, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Majonez, jeden z najpopularniejszych sosów na świecie! Za wynalazcę obecnych proporcji majonezu uważa się księcia Richelieu (lub raczej jego kucharza). Skomponował sos w 1756 roku i na cześć zdobycia Port - Mahon nazwał go "mahonnaise". W późniejszych latach stał się on bazą dla innych sosów. Tyle o historii. Majonez, to dość duża bomba kaloryczna, ale kto z nas nie lubi jajek w majonezie, czy sosu tatarskiego? Czasami może zagościć na naszym stole, a szczególnie w okresie Świąt Wielkiejnocy! Majonez jest bardzo prostym sosem, pod  warunkiem przestrzegania kilku zasad. Zrobienie go zajmuje tylko 10 minut.

Majonez domowy
Majonez domowy

Składniki na majonez powinny mieć temperaturę pokojową. Olej należy dodawać po kropli do żółtek. W miarę kiedy majonez gęstnieje, olej można zacząć dodawać cienkim strumieniem. Jaja muszą być świeże i dobrej jakości. Przed użyciem należy je dokładnie umyć i sparzyć, a następnie wytrzeć do sucha. [info]Jeśli majonez zwarzyłby się podczas ucierania, należy w innym naczyniu utrzeć jeszcze jedno żółtko z dodatkiem zwarzonego majonezu, który do żółtka należy dodawać po jednej kropli ciągle mieszając, a następnie dodawać olej. Jeśli majonez w trakcie ucierania zacznie bardzo gęstnieć, można dodać do niego 1-2 łyżki bulionu lub wody. Smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Majonez

Najlepszy domowy
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj dipy, Sosy
Porcji 230
Przygotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • około 1 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego - dobrej jakości
  • 2 łyżki wody - w razie potrzeby
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Żółtko utrzeć lub zmiksować mikserem ( końcówka do ubijania ) ze szczyptą soli. Zaczynamy dodawanie oleju po kropli, ciągle miksując, a następnie olej można dodawać cieniutkim strumieniem nie przerywając ubijania.
  • Podczas ucierania majonezu może okazać się, że majonez jest bardzo gęsty należy wtedy dodać 1 - 2 łyżki wody.
  • Po dodaniu całego oleju doprawić majonez do smaku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i odrobiną cukru.
  • Smacznego!
Majonez domowy
Majonez domowy
Majonez domowy
Majonez domowy

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.