• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Majonez domowy

Majonez domowy

Aktualizacja: 19 lip, 2020 · Opublikowany: 11 mar, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Majonez, jeden z najpopularniejszych sosów na świecie! Za wynalazcę obecnych proporcji majonezu uważa się księcia Richelieu (lub raczej jego kucharza). Skomponował sos w 1756 roku i na cześć zdobycia Port - Mahon nazwał go "mahonnaise". W późniejszych latach stał się on bazą dla innych sosów. Tyle o historii. Majonez, to dość duża bomba kaloryczna, ale kto z nas nie lubi jajek w majonezie, czy sosu tatarskiego? Czasami może zagościć na naszym stole, a szczególnie w okresie Świąt Wielkiejnocy! Majonez jest bardzo prostym sosem, pod  warunkiem przestrzegania kilku zasad. Zrobienie go zajmuje tylko 10 minut.

Majonez domowy
Majonez domowy

Składniki na majonez powinny mieć temperaturę pokojową. Olej należy dodawać po kropli do żółtek. W miarę kiedy majonez gęstnieje, olej można zacząć dodawać cienkim strumieniem. Jaja muszą być świeże i dobrej jakości. Przed użyciem należy je dokładnie umyć i sparzyć, a następnie wytrzeć do sucha. [info]Jeśli majonez zwarzyłby się podczas ucierania, należy w innym naczyniu utrzeć jeszcze jedno żółtko z dodatkiem zwarzonego majonezu, który do żółtka należy dodawać po jednej kropli ciągle mieszając, a następnie dodawać olej. Jeśli majonez w trakcie ucierania zacznie bardzo gęstnieć, można dodać do niego 1-2 łyżki bulionu lub wody. Smacznego!

Print Pin
5 z 1 głosu

Majonez

Najlepszy domowy
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj dipy, Sosy
Porcji 230
Przygotowanie 10 minutes
Całkowity czas 10 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • około 1 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego - dobrej jakości
  • 2 łyżki wody - w razie potrzeby
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Żółtko utrzeć lub zmiksować mikserem ( końcówka do ubijania ) ze szczyptą soli. Zaczynamy dodawanie oleju po kropli, ciągle miksując, a następnie olej można dodawać cieniutkim strumieniem nie przerywając ubijania.
  • Podczas ucierania majonezu może okazać się, że majonez jest bardzo gęsty należy wtedy dodać 1 - 2 łyżki wody.
  • Po dodaniu całego oleju doprawić majonez do smaku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i odrobiną cukru.
  • Smacznego!
Majonez domowy
Majonez domowy
Majonez domowy
Majonez domowy
« Mazurek z kremem mascarpone
Szarlotka z budyniem »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}