Majonez, jeden z najpopularniejszych sosów na świecie! Za wynalazcę obecnych proporcji majonezu uważa się księcia Richelieu (lub raczej jego kucharza). Skomponował sos w 1756 roku i na cześć zdobycia Port - Mahon nazwał go "mahonnaise". W późniejszych latach stał się on bazą dla innych sosów. Tyle o historii. Majonez, to dość duża bomba kaloryczna, ale kto z nas nie lubi jajek w majonezie, czy sosu tatarskiego? Czasami może zagościć na naszym stole, a szczególnie w okresie Świąt Wielkiejnocy! Majonez jest bardzo prostym sosem, pod warunkiem przestrzegania kilku zasad. Zrobienie go zajmuje tylko 10 minut.
![Majonez domowy](https://sprawdzonakuchnia.pl/wp-content/uploads/2013/03/Majonez-domowy_.jpg)
Składniki na majonez powinny mieć temperaturę pokojową. Olej należy dodawać po kropli do żółtek. W miarę kiedy majonez gęstnieje, olej można zacząć dodawać cienkim strumieniem. Jaja muszą być świeże i dobrej jakości. Przed użyciem należy je dokładnie umyć i sparzyć, a następnie wytrzeć do sucha. [info]Jeśli majonez zwarzyłby się podczas ucierania, należy w innym naczyniu utrzeć jeszcze jedno żółtko z dodatkiem zwarzonego majonezu, który do żółtka należy dodawać po jednej kropli ciągle mieszając, a następnie dodawać olej. Jeśli majonez w trakcie ucierania zacznie bardzo gęstnieć, można dodać do niego 1-2 łyżki bulionu lub wody. Smacznego!
📖 Przepis
Majonez
🥘 Składniki
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki cukru pudru
- około 1 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżka musztardy
- 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego - dobrej jakości
- 2 łyżki wody - w razie potrzeby
🔪 Instrukcje
- Żółtko utrzeć lub zmiksować mikserem ( końcówka do ubijania ) ze szczyptą soli. Zaczynamy dodawanie oleju po kropli, ciągle miksując, a następnie olej można dodawać cieniutkim strumieniem nie przerywając ubijania.
- Podczas ucierania majonezu może okazać się, że majonez jest bardzo gęsty należy wtedy dodać 1 - 2 łyżki wody.
- Po dodaniu całego oleju doprawić majonez do smaku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny, musztardą i odrobiną cukru.
- Smacznego!
Comments
No Comments