Jesień to festiwal dyni, przygotowujemy z niej pierożki, ciasta, dżemy i oczywiście zupy dyniowe na które przepisy znajdziecie już na mojej stronie. Dziś o innym daniu z pomarańczowej królowej, a mianowicie o makaronie z dynią i jarmużem. Danie niesłychanie proste i bardzo smaczne będzie super na obiad lub kolację. Do sosu dyniowego dodałam bardzo zdrowy jarmuż oraz ser gorgonzola i parmezan, które nadają daniu wyrazistego smaku. Ser gorgonzola na bardzo charakterystyczny smak i nie każdemu będzie smakował można, więc go pominąć. Dla smaku i aromatu wystarczy dodać sporą ilość aromatycznego parmezanu. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Makaron z dynią
Pyszny, lekki obiad.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- makaron typu spagetti - porcja dla dwóch osób
- 180 g dyni - użyłam odmiany Hokaido
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 dużych liści jarmużu
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- 50 ml wody (lub wywaru warzywnego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki prawdziwego masła
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 30 g tartego parmezanu
- 50 g sera gorgonzola - opcjonalnie
- 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
🔪 Instrukcje
- Do gotującej się i osolonej wody włożyć makaron, ugotować i odcedzić, kiedy makaron się gotuje możemy przygotować sos.
- Dynię obrać, pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić dynię, smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka, dodać do dyni, smażyć przez kolejne 3 minuty, dodać przeciśnięty czosnek i wcześniej umyty i pokrojony jarmuż, świeży tymianek, dolać wywar lub wodę smażyć jeszcze chwilkę do czasu, kiedy jarmuż zmięknie. Pod koniec dodać rozdrobniony ser gorgonzola, wymieszać, doprawić przyprawami do smaku.
- Odcedzony makaron dodać do sosu, wymieszać z połową parmezanu.
- Nałożyć porcję makaronu na talerz posypać resztą parmezanu.
- Smacznego!
Halski napisał
Z dynią zjem wszystko. Poza tym zdjęcie działa bardzo na zmysły. 😉
Anna napisał
W takim razie koniecznie wypróbuj przepis 🙂
Inspirowane Smakiem napisał
Wygląda na pyszne, a przede wszystkim leciutkie danie;)
Anna napisał
Dokładnie takie jest! bardzo dobre, lekkie i delikatne! No i bardzo jesienne 🙂