Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Makarony

Makaron szparagi i pesto

Aktualizacja: 20 sty, 2019 · Opublikowany: 23 cze, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Lekki i szybki obiad bezglutenowy z dodatkiem grillowanej cukinii, zielonych szparagów i bazyliowego pesto, które poznaliście już w poprzednim przepisie. Do przygotowania dzisiejszego dania użyłam właśnie bezglutenowego makaronu ryżowego, który poza brakiem glutenu ma jeszcze jedną zaletę. Jest błyskawiczny w przygotowaniu! Makaron podany jest z dużą ilością zielonych dodatków takich jak; szparagi, których kupiłam aż trzy pęczki (była promocja) i zieloną cukinią. Szparagi, cukinię i plastry soczystej młodej cebuli wystarczy chwilkę grillować na patelni, aby po chwili zajadać się pysznych daniem. Do tego jeszcze odrobina pesto z bazylii, kilka okruszków sera feta, którym posypujemy danie. Super szybki i co najważniejsze bardzo zdrowy i pyszny obiad gotowy! Zapraszam.

📖 Przepis

makaron szparagi i pesto
Print Pin
4,50 z 2 głosów

Makaron szparagi i pesto

Zdrowy bezglutenowy obiad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 250 g zielonych szparagów
  • ½ średniej cebuli
  • 10 plastrów cukinii
  • sól (do smaku)
  • chilli suszone (do smaku)
  • sok z ½ limonki
  • 100 g sera feta
  • kilka łyżek pesto z bazylii
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu, następnie odcedzić.
  • Cukinię pokroić w krążki, a następnie krążki przekroić na połowę, posolić i delikatnie oprószyć pierzem z dwóch storn. Cebulę pokroić w piórka. Cebulę pokroić w piórka.
  • Przygotowane szparagi pokroić na 4 części. Na rozgrzaną patelnię grillową ułożyć przygotowaną cukinię, grillować z każdej strony po 4 minutki lub do czasu, kiedy cukinia zmięknie, zdjąć z ognia na talerz.
  • Na tej samej patelni ułożyć szparagi, grillować przez 2 minuty co chwila potrząsając patelnią, po tym czasie dodać na patelnię odrobinę oliwy, dalej grillować szparagi do momentu, kiedy będą miały widoczne ciemne paski, pod koniec dodać cebulę, posolić i skropić sokiem z cytryny. Do szparagów i cebuli dodać cukinię i makaron oraz kilka łyżek pesto, całość podgrzać przez 1- 2 minuty ciągle potrząsając.
  • Makaron przełożyć na talerze, na wierzch każdej porcji pokruszyć ser feta i odrobinę sosu pesto.
  • Smacznego!
makaron szparagi i pesto

Więcej Przepisy na makarony

  • makaron z groszkiem
    Makaron z groszkiem
  • Tagliatelle z zielonych szparagów
  • makaron z dynia
    Makaron z dynią
  • pesto bazyliowe
    Pesto bazyliowe

Komentarze

    4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    24 czerwca, 2014 at 4:39 pm

    4 gwiazdki
    Ale wypaśna, wiosenna szamka!

    Chyba przez te kolory zestawienie wydaje się oczywisto oczywiste 🙂

    Potrafisz podrażnić kubki i pobudzić wyobraźnię.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      25 czerwca, 2014 at 12:06 am

      Gracias:) naszło mnie na zieleń 🙂 smaczny kolor i jeden ze zdrowszych... teraz wpadł mi do głowy pomysł na złamanie tej zieleni delikatnym różem, czyli dorzuceniem kilku krewetek, może być niezłe 😉

      Odpowiedz
  2. Sprawdzona Kuchnia napisał

    23 czerwca, 2014 at 10:10 am

    Dziękuję i zapraszam do wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  3. Eteryczne Gotowanie napisał

    23 czerwca, 2014 at 7:58 am

    Fajnie połączone smaki 🙂

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.