Lekki i szybki obiad bezglutenowy z dodatkiem grillowanej cukinii, zielonych szparagów i bazyliowego pesto, które poznaliście już w poprzednim przepisie. Do przygotowania dzisiejszego dania użyłam właśnie bezglutenowego makaronu ryżowego, który poza brakiem glutenu ma jeszcze jedną zaletę. Jest błyskawiczny w przygotowaniu! Makaron podany jest z dużą ilością zielonych dodatków takich jak; szparagi, których kupiłam aż trzy pęczki (była promocja) i zieloną cukinią. Szparagi, cukinię i plastry soczystej młodej cebuli wystarczy chwilkę grillować na patelni, aby po chwili zajadać się pysznych daniem. Do tego jeszcze odrobina pesto z bazylii, kilka okruszków sera feta, którym posypujemy danie. Super szybki i co najważniejsze bardzo zdrowy i pyszny obiad gotowy! Zapraszam.
📖 Przepis
Makaron szparagi i pesto
🥘 Składniki
- 200 g makaronu ryżowego
- 250 g zielonych szparagów
- ½ średniej cebuli
- 10 plastrów cukinii
- sól (do smaku)
- chilli suszone (do smaku)
- sok z ½ limonki
- 100 g sera feta
- kilka łyżek pesto z bazylii
🔪 Instrukcje
- Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu, następnie odcedzić.
- Cukinię pokroić w krążki, a następnie krążki przekroić na połowę, posolić i delikatnie oprószyć pierzem z dwóch storn. Cebulę pokroić w piórka. Cebulę pokroić w piórka.
- Przygotowane szparagi pokroić na 4 części. Na rozgrzaną patelnię grillową ułożyć przygotowaną cukinię, grillować z każdej strony po 4 minutki lub do czasu, kiedy cukinia zmięknie, zdjąć z ognia na talerz.
- Na tej samej patelni ułożyć szparagi, grillować przez 2 minuty co chwila potrząsając patelnią, po tym czasie dodać na patelnię odrobinę oliwy, dalej grillować szparagi do momentu, kiedy będą miały widoczne ciemne paski, pod koniec dodać cebulę, posolić i skropić sokiem z cytryny. Do szparagów i cebuli dodać cukinię i makaron oraz kilka łyżek pesto, całość podgrzać przez 1- 2 minuty ciągle potrząsając.
- Makaron przełożyć na talerze, na wierzch każdej porcji pokruszyć ser feta i odrobinę sosu pesto.
- Smacznego!
Krzych napisał
Ale wypaśna, wiosenna szamka!
Chyba przez te kolory zestawienie wydaje się oczywisto oczywiste 🙂
Potrafisz podrażnić kubki i pobudzić wyobraźnię.
Anna napisał
Gracias:) naszło mnie na zieleń 🙂 smaczny kolor i jeden ze zdrowszych... teraz wpadł mi do głowy pomysł na złamanie tej zieleni delikatnym różem, czyli dorzuceniem kilku krewetek, może być niezłe 😉
Sprawdzona Kuchnia napisał
Dziękuję i zapraszam do wypróbowania 🙂
Eteryczne Gotowanie napisał
Fajnie połączone smaki 🙂