To kolejna wyprawa kulinarna na daleki wschód, tym razem do Chin. Kuchnia ta oferuje taką różnorodność potraw, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Tamtejsze potrawy zaskoczą nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Dziś przepis na makaron ryżowy ze szparagami, krewetki oraz świeżym szpinakiem. Danie jest sycące, a jednocześnie lekkie i mało kaloryczne. Przepis jest bardzo prosty jest to jeden z tych przepisów, które możemy przygotować w kilkanaście minut. Przyprawy jakich użyjemy do przygotowania potrawy są bardzo aromatyczne, smaczne i zdrowe. Możecie regulować ich ilość lub zmienić ich mieszankę., bawcie się smakami! Zachęcam do spróbowania !
📖 Przepis
Makaron ze szparagami i szpinakiem
Lekkie i szybkie danie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 250 g zielonych szparagów
- 350 g szpinaku
- 280 g makaronu ryżowego (po ugotowaniu)
- 4 małe cebulki dymki
- 1 duży ząbek czosnku
- 250 g krewetek
- sosu sojowy (do smaku)
- 1 mała papryczka chilli lub suszone płatki (do smaku)
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
- 2 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego
- 1 łyżka masła orzechowego
🔪 Instrukcje
- Makaron ryżowy przygotować, tak jak podaje producent, czyli do gotującej się wody dodać makaron, zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem ok. 6 minut, a następnie odcedzić.
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, pokroić na kawałki 8 cm. Cebulki pokroić na drobno, szpinak umyć i również posiekać. Krewetki rozmrozić, obrać z pancerzyków.
- Do woka lub dużej patelni wlać olej, rozgrzać. Dodać imbir, cebulę, czosnek i szparagi, smażyć aż szparagi zmienią kolor na jaskrawo zielony, a przyprawy zaczną przyjemnie pachnieć. Dodać resztę przypraw i szpinak, smażyć przez kilka minut. Dodać makaron, całość wymieszać.
- Przed podaniem posypać sezamem.
- Smacznego!
Comments
No Comments