Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta drożdżowe

Makowiec

Aktualizacja: 7 gru, 2020 · Opublikowany: 20 lis, 2013 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Strucla makowa, makownik pod takimi nazwami kryje się makowy przysmak, którego nie może zabraknąć na Bożonarodzeniowym stole! Tradycyjne polskie ciasto z dużą ilością nadzienia przygotowanego z mielonego maku i bakalii. To wszystko zawinięte jest, ciasto drożdżowe i to ciasto jest bardzo ważne! Ciasto powinno być delikatne, miękkie i puszyste i w tym przypadku właśnie takie jest!  Z podanego przepisu wyszły dwa olbrzymie makowce o długość 48 centymetrów. Z powodzeniem można przygotować cztery mniejsze makowce!

Kawałki makowca na białym talerzu w tle duży piękny makowiec polany lukrem.
Makowiec
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍳 Wykonanie makowca
  • 💡Co zrobić, żeby makowiec nie pękał
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 520 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 średnie jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 450 g maku
  • 2 białka
  • 200 g cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g rodzynek
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 70 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu migdałowego
  • 50 ml likieru Amaretto lub rumu

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta

  • Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, aby się podgrzało, zdjąć z ognia.
  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże, cukier, masło i mleko oraz jajka, wyrobić gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.
  • Jeśli będziecie używać świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn!

Przygotowanie nadzienia

  • Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 10 minut. Odcedzić, a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  • Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć zmielony mak, cukier, miód, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną, rodzynki i żurawinę. Całość smażyć przez 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, przestudzić.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przestudzonej masy makowej, delikatnie wymieszać.

🍳 Wykonanie makowca

  • Ciasto wyjąć na blat, krótko przerobić, pozbywając się pęcherzyków powietrza, podzielić na dwie części.
  • Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach 34 x 44 cm, rozwałkowany placek przełożyć na papier do pieczenia, placki posmarować białkiem. Nadzienie podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach, pozostawiając czyste brzegi ciasta (około 1 do 2 cm).
  • Ciasto zwinąć w rulon, pomagając sobie papierem, końce makowca zlepić, zgrabnie zawinąć je pod spód.
  • Struclę owinąć papierem, zostawiają około 2 cm luzu między ciastem, a papierem, łączenie papieru i ciasta powinno znaleźć się na spodzie. Makowce ułożyć na blachę do pieczenia zachowując odstępy między mini, makowce można również włożyć do prostokątnych foremek i upiec je w troszkę innej postaci.
  • Blachę z przygotowanymi makowcami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyrośnięte strucle wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut bez termoobiegu, ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 185 st C. Obserwujcie ciasto podczas pieczenia i ewentualnie korygujcie czas i temperaturę pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej!
  • Po upieczeniu wyjąć na kratkę, ostrożnie zdjąć papier, jeszcze ciepłe makowce polukrować, posypać orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Całkowicie wystudzić.

💡Co zrobić, żeby makowiec nie pękał

Pękające strucle makowe to najczęstszy problem przy wypiekaniu tego przysmaku. Makowiec to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe bardzo lubi rosnąć! Na ogół w cieście drożdżowym właśnie o to chodzi, żeby rosło jak najwyższe! W dzisiejszym przepisie musimy zapanować nad tym i nieco to ograniczyć. To jest główny powód pękania wierzchu ciasta, ale jest na to prosty sposób. Wystarczy, że owiniemy przygotowane strucle makowe pergaminem, papier ograniczy niekontrolowany rozrost i zapobiegnie pęknięciom. W przepisie poznacie wszystkie szczegóły dotyczące pieczenia.

Inspirację zaczerpnęłam z książki Marka Łebkowskiego " Najlepsze przepisy kuchni polskiej".  W książce znajdziecie wiele tradycyjnych przepisów nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.

📖 Przepis

makowiec
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Makowiec

Wspaniałe ciasto drożdżowe wypełnione makiem i bakaliami, pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasto
Porcji 2
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 520 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży (lub 15 g suchych)
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 średnie jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 450 g maku
  • 2 białka
  • 200 g cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g rodzynek
  • 60 g suszonej żurawiny
  • 70 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu migdałowego)
  • 50 ml likieru Amaretto lub rumu

Dodatkowo

  • 1 białko do posmarowania placków
  • orzechy (wiórki lub inne bakalie do posypania wierzchu)
  • lukier lub cukier puder
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, aby się podgrzało, zdjąć z ognia.
  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże, cukier, masło i mleko oraz jajka, wyrobić gładkie ciasto, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.
  • Jeśli będziecie używać świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn!

Przygotowanie nadzienia

  • Mak opłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 10 minut. Odcedzić, a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  • Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć zmielony mak, cukier, miód, skórkę z cytryny, skórkę kandyzowaną, rodzynki i żurawinę. Całość smażyć przez 10 minut ciągle mieszając, zdjąć z ognia, przestudzić.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przestudzonej masy makowej, delikatnie wymieszać.

Wykonanie makowca

  • Ciasto wyjąć na blat, krótko przerobić, pozbywając się pęcherzyków powietrza, podzielić na dwie części.
  • Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach 34 x 44 cm, rozwałkowany placek przełożyć na papier do pieczenia, placki posmarować białkiem. Nadzienie podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach, pozostawiając czyste brzegi ciasta (około 1 do 2 cm).
  • Ciasto zwinąć w rulon, pomagając sobie papierem, końce makowca zlepić, zgrabnie zawinąć je pod spód.
  • Struclę owinąć papierem, zostawiają około 2 cm luzu między ciastem, a papierem, łączenie papieru i ciasta powinno znaleźć się na spodzie. Makowce ułożyć na blachę do pieczenia zachowując odstępy między mini, makowce można również włożyć do prostokątnych foremek i upiec je w troszkę innej postaci.
  • Blachę z przygotowanymi makowcami odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Wyrośnięte strucle wstawić do piekarnika, piec 30-35 minut bez termoobiegu, ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 185 st C. Obserwujcie ciasto podczas pieczenia i ewentualnie korygujcie czas i temperaturę pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej!
  • Po upieczeniu wyjąć na kratkę, ostrożnie zdjąć papier, jeszcze ciepłe makowce polukrować, posypać orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Całkowicie wystudzić.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do polukrowania makowców można użyć gotowego lukru lub przygotować lukier błyskawiczny. Wystarczy wymieszać 1,5 szklanki cukru pudru i sok z około ½ cytryny.
Następnie pędzlem rozprowadzić lukier po wierzchu makowców i posypać dodatkami.
Na białym talerzu kawałek makowca z widocznym ślimaczkiem makowym między drożdżowym ciastem.
Makowice

Więcej Przepisy na ciasta drożdżowe

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Patera z pączkami widziana z góry na tle czarnego obrusa w kolorowe kwiaty obok fioletowa chusta.
    Pączki z dżemem malinowym
  • babka drozdzowa z marcepanem i czekolada
    Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • wieniec drozdzowy z marcepanem
    Wieniec drożdżowy z marcepanem

Komentarze

    4,67 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Dorota napisał

    20 grudnia, 2019 at 10:33 pm

    Dzień dobry! Czy kupując mak mielony trzeba to gotować?
    Dorota

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 grudnia, 2019 at 3:49 pm

      Nie, wystarczy zalać go gorącą wodą i pozostawić na kilkanaście minut, a następnie odcedzić i postępować tak, jak w przepisie.

      Odpowiedz
  2. sylwia napisał

    31 października, 2014 at 10:21 pm

    Nigdy nie robiłam makowca. Jutro będę testować ale mam pytanie: kiedy zdjąć papier?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 listopada, 2014 at 6:56 pm

      Przepraszam Cię Sylwio, że dopiero dziś odpowiadam na pytanie ( dopiero wróciliśmy do domu ). Jeśli jeszcze nie upiekłaś makowca, to papier zdejmujesz po upieczeniu, a przed lukrowaniem 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  3. gin napisał

    20 listopada, 2013 at 10:02 pm

    Ależ piękne!
    Moja Babcia zawsze robi takie na Święta, ja się jeszcze nie odważyłam...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 listopada, 2013 at 10:15 pm

      Dziękuję. Namawiam Cię do spróbowania, na początek z połowy porcji 😉 Przyznaję bez bicia, że to mój pierwszy raz i wyszedł takie jak widać 🙂 Do tej pory piekł tata, ale chyba w tym roku zwolnię go z obowiązku 😉

      Odpowiedz
  4. JUSTYNA napisał

    20 listopada, 2013 at 3:27 pm

    Ooooo :)...jest i król wśród bożonarodzeniowych ciast!!!Przepis już drukuję i będzie czekał na wypróbowanie!!!Mam nadzieję,że z pozytywnym skutkiem;)

    Odpowiedz
  5. Natalia napisał

    20 listopada, 2013 at 9:18 am

    Pięknie wygląda! 🙂 Aż się chce świąt 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 listopada, 2013 at 9:22 am

      Dziękuję 😉 To prawda, bardzo świątecznie się zrobiło:))), a makowiec przepyszny! Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.