Mazurek dla wszystkich, którzy glutenu jeść nie mogą! Ciasta bezglutenowe to niełatwy temat, ale postanowiłam po raz kolejny stawić temu czoło, efekt mojej pracy przedstawiam poniżej. Myślę, że kilka osób będzie zadowolonych z tego, że będą mogli skosztować klasycznego Wielkanocnego mazurka w wersji bezglutenowej 🙂 Spód do mazurka przygotowałam na bazie mielonych migdałów i mieszanki mąki ryżowej oraz ziemniaczanej z dodatkiem kakao. Czekolada z orzechami, tak roboczo nazwałam nasz dzisiejszy mazurek, bo poza czekoladowym spodem jest również czekoladowy krem, w którym zatopione są chrupiące prażone orzechy laskowe. Dla podkreślenia smaku czekolady dodałam cienką warstwę dżemu z czarnej porzeczki. Jak dla mnie mazurek jest fantastyczny bardzo smaczny! Miłego pieczenia i smacznego życzę!
📖 Przepis
Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 70 g mielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 40 g cukru trzcinowego (lub ksylitol)
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 90 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 średnie jajko
Składniki na krem
- 90 ml śmietany (30%- mocno schłodzona)
- 2 łyżki masła
- 100 g ciemnej czekolady (najlepiej 70%)
- 1 łyżka likieru Amaretto
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
🔪 Instrukcje
- Do miski odmierzyć składniki suche, wymieszać łyżką, następnie dodać posiekane masło, które najlepiej rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Dodać jajko, zagnieść ciasto, uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
- Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia, na środku położyć kulkę ciasta przykryć ją papierem rozwałkować na cieniutki placek o wymiarach 20 x 23 cm, odciąć nadmiar ciasta.
- Chwytając za papier pod plackiem przełożyć całość to formy. Z odciętych kawałków ciasta uformować wałeczki, którym należy wyłożyć boki formy, widelcem nakłuć spód ciasta, wstawić do piekarnika, piec przez 20 - 25 minut ( bez termoobiegu ).
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić,
- Do rondelka wlać śmietanę dodać do niej masło, podgrzać do rozpuszczenia się, zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i cukier, mieszać rózgą do chwili połączenia się składników na końcu dodać likier, wymieszać, odstawić na chwilę, aby masa przestygła.
- Na suchą i rozgrzaną patelnię wysypać orzechy, prażyć je przez kilka minut ciągle potrząsając patelnią do chwilki, kiedy orzechy zaczną nabierać karmelowego koloru, a ich skórka będzie popękana, gotowe przesypać na talerz, aby przestygły, następnie pocierając ręką o orzechy obrać je z popękanej ciemnej skórki, nie trzeba robić tego zbyt dokładnie.
- Na wystudzony spód wyłożyć kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki, rozsmarować po całej powierzchni, następnie wylać krem czekoladowy, a na wierzch ułożyć uprażone orzechy.
- Mazurek odstawić w chłodne (lodówka) miejsce na 2 godziny, aby stężał.
- Smacznego!
Żaneta napisał
Ciasto wyszło idealne. Polecam.
Anna napisał
Dziękuję 🙂 i pozdrawiam serdecznie, Wesołych Świat!