Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Mazurki

Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 28 mar, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Mazurek dla wszystkich, którzy glutenu jeść nie mogą! Ciasta bezglutenowe to niełatwy temat, ale postanowiłam po raz kolejny stawić temu czoło, efekt mojej pracy przedstawiam poniżej. Myślę, że kilka osób będzie zadowolonych z tego, że będą mogli skosztować klasycznego Wielkanocnego mazurka w wersji bezglutenowej 🙂 Spód do mazurka przygotowałam na bazie mielonych migdałów i mieszanki mąki ryżowej oraz ziemniaczanej z dodatkiem kakao. Czekolada z orzechami, tak roboczo nazwałam nasz dzisiejszy mazurek, bo poza czekoladowym spodem jest również czekoladowy krem, w którym zatopione są chrupiące prażone orzechy laskowe. Dla podkreślenia smaku czekolady dodałam cienką warstwę dżemu z czarnej porzeczki. Jak dla mnie mazurek jest fantastyczny bardzo smaczny! Miłego pieczenia i smacznego życzę!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 2 głosów

Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy

Fantastyczny bezglutenowy mazurek, czekoladowe pyszne i delikatne ciasto i wspaniałe nadzienie.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 70 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 40 g cukru trzcinowego (lub ksylitol)
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 średnie jajko

Składniki na krem

  • 90 ml śmietany (30%- mocno schłodzona)
  • 2 łyżki masła
  • 100 g ciemnej czekolady (najlepiej 70%)
  • 1 łyżka likieru Amaretto
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski odmierzyć składniki suche, wymieszać łyżką, następnie dodać posiekane masło, które najlepiej rozetrzeć palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  • Dodać jajko, zagnieść ciasto, uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C.
  • Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia, na środku położyć kulkę ciasta przykryć ją papierem rozwałkować na cieniutki placek o wymiarach 20 x 23 cm, odciąć nadmiar ciasta.
  • Chwytając za papier pod plackiem przełożyć całość to formy. Z odciętych kawałków ciasta uformować wałeczki, którym należy wyłożyć boki formy, widelcem nakłuć spód ciasta, wstawić do piekarnika, piec przez 20 - 25 minut ( bez termoobiegu ).
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić,
  • Do rondelka wlać śmietanę dodać do niej masło, podgrzać do rozpuszczenia się, zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i cukier, mieszać rózgą do chwili połączenia się składników na końcu dodać likier, wymieszać, odstawić na chwilę, aby masa przestygła.
  • Na suchą i rozgrzaną patelnię wysypać orzechy, prażyć je przez kilka minut ciągle potrząsając patelnią do chwilki, kiedy orzechy zaczną nabierać karmelowego koloru, a ich skórka będzie popękana, gotowe przesypać na talerz, aby przestygły, następnie pocierając ręką o orzechy obrać je z popękanej ciemnej  skórki, nie trzeba robić tego zbyt dokładnie.
  • Na wystudzony spód wyłożyć kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki, rozsmarować po całej powierzchni, następnie wylać krem czekoladowy, a na wierzch ułożyć uprażone orzechy.
  • Mazurek odstawić w chłodne (lodówka) miejsce na 2 godziny, aby stężał.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto jest przygotowane w takiej ilości, aby wypełnić formę o wymiarach 20 x 23 cm nie zalecam "upychania" tej ilości ciasta w mniejszej formie, ponieważ ciasto będzie zbyt grube i nie będzie już tak smaczne po upieczeniu. Ciasto po rozwałkowaniu powinno być cienkie na około 0,6 mm, po upieczeniu delikatnie urośnie 🙂
Osoby z Celiakią powinny używać wszystkich składników do przygotowania ciasta certyfikowanych!!!
Mazurek podwojnie czekoladowy - bezglutenowy
Mazurek podwojnie czekoladowy - bezglutenowy

Więcej Przepisy na mazurki

  • mazurek matcha
    Mazurek Matcha
  • mazurek kokosowo-malinowy
    Mazurek kokosowo-malinowy
  • mazurek z cynamonem
    Mazurek z cynamonem
  • mazurek pomaranczowy
    Mazurek pomarańczowy

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Żaneta napisał

    26 marca, 2016 at 7:10 pm

    5 gwiazdek
    Ciasto wyszło idealne. Polecam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 marca, 2016 at 11:01 pm

      Dziękuję 🙂 i pozdrawiam serdecznie, Wesołych Świat!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.