Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Medaliki warzywne z sosem pomidorowym

Aktualizacja: 7 mar, 2023 · Opublikowany: 13 lip, 2012 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Wegetariańskie "pulpety" przygotowane z warzyw i ryżu, świetne danie na obiad. Medaliki proponuje podać z sosem pomidorowym i surówką to będzie wspaniały pełnowartościowy posiłek.  Medaliki można również podać na zimno jako przekąska z różnego rodzaju sosami, świetnie smakują z sosem tatarskim. Z masy możecie również przygotować większe kotleciku i po usmażeniu podać je w bułce, będzie wspaniały wegeburger. Medaliki warzywne z sosem pomidorowym będą wyśmienite nie tylko na obiad sprawdzą się też na przyjęciu, grillu czy pikniku. Jeszcze jedno słowo o sosie, sos jest dość ostry, ale możecie przygotować go w wersji łagodnej, po prostu pomińcie chili.

📖 Przepis

Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
Print Pin
5 z 2 głosów

Medaliki warzywne z sosem pomidorowym

Wegetariańskie medaliony idealne na obiad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiady
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na medaliony

  • 150 g białej kapusty (bardzo drobno poszatkowanej)
  • 1 średnia marchew (starta na drobnych oczkach)
  • 1 mała cebula
  • 450 g ryżu już ugotowanego (użyłam kolorowego)
  • ½ dużej czerwonej papryki (pokrojona w drobną kosteczkę)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżki natki piertuszki (posiekane)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej (w razie gdyby masa była zbyt rzadka)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)

Składniki na sos

  • 500 g pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 garść orzeszków ziemnych (pokrojonych)
  • sól (do smaku)
  • cukier (do smaku jeśli pomidory będą kwaśne)
  • 1 garść natki piertuszki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Wykonanie sosu

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilkę, dodać pomidory i wszystkie przyprawy. Sos gotować na wolnym ogniu do uzyskania dość gęstej konsystencji. Przed podaniem dodać posiekane i uprażone orzechy, posypać natką pietruszki, jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami.

Wykonanie medalionów

  • Do miski wrzucić wszystkie rozdrobnione warzywa, jajko, mąki, przyprawy i ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z masy formować małe kuleczki, delikatnie spłaszczyć tak, aby powstały medaliki. Smażyć na oleju, aż nabiorą brązowo-miodowego koloru.
  •  Usmażone medaliki podać w gorącym sosie pomidorowym.
    Smacznego!
Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
Medaliki warzywne z sosem pomidorowym

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Lena napisał

    07 marca, 2023 at 11:56 am

    Smaczne, ale nie było mowy o lepieniu kuleczek, składniki rozsypywały się w dłoniach niestety. Wsypałam do sosu i miałam risotto 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 marca, 2023 at 1:13 pm

      Hmm, być może ryż był zbyt sypki (mało kleisty, lub za słabo ugotowany) w takim przypadku trzeba było dodać jeszcze jedno małe jajko i trochę tartej bułki, na pewno skleją się, jak trzeba 🙂

      Odpowiedz
  2. witaminkaa napisał

    19 lipca, 2012 at 8:37 am

    Koniecznie skorzystam z przepisu na grillu:-) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 lipca, 2012 at 6:03 pm

      Gorąco polecam! Są świetne 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.