Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Zapiekanki i pizze

Mini pizza

Aktualizacja: 29 lip, 2020 · Opublikowany: 19 lut, 2013 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Mini pizza, takie wyszło zapotrzebowanie od dzieci, ma być pizza, ale malusieńka! Przyznam, że nie chciało mi się zagniatać typowego ciasta na pizzę, więc zaczęłam szukać błyskawicznego ciasta. Udało się, ciasto bardzo proste i bez wyrastania, na jogurcie greckim, wystarczy zagnieść składniki i od razu można wstawiać do pieca! Ciasto rozwałkowałam dość cienko dlatego wyszło mi aż 14 sztuk, ale można pokusić się o grubsze placuszki, jeśli takie lubicie. Pizza na takim spodzie jest chrupiąca z pięknymi małymi  bąbelki. Dla dzieci zrobiłam w wersji podstawowej z sosem pomidorowym i serem - margherita, a dla starszych z prawdziwkami i tuńczykiem. W każdej wersji smakowały wspaniale! Oczywiście, składniki można dowolnie komponować. Smacznego!

mini pizza
Mini pizza

📖 Przepis

mini pizza
Print Pin
5 z 1 głosu

Mini pizza

Domowa pyszna mini pizza idealna dla dzieci i dorosłych
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Obiad
Porcji 14
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 35 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 165 g mąki pszennej
  • 240 g gęstego jogurtu greckiego
  • 5 g suchych drożdży
  • ½ łyżeczki soli (morskiej)

Dodatki

  • 1 ½ szklanki krojonych prawdziwków
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sos pomidorowy do pizzy
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 8 łyżek tartego sera parmezan
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę pokroić w piórka.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić grzyby, nie trzeba ich rozmrażać jeśli są mrożone, razem z cebulą i rozmarynem, smażyć do momentu odparowania płynu z grzybów. Następnie dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć chwilę, zdjąć z ognia
  • Składniki na ciasto zagnieść, utworzyć kulę.
  • Na blacie podsypanym mąką rozwałkować cienki placek.
  • Niewielką miseczką wykroić małe placki ( moje miały około 11 cm średnicy ). Placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na każdym placku rozsmarować 1 - 2 łyżki sosu pomidorowego, pokrojony na cieknie kawałki ser mozzarella. Kawałki wcześniej odsączonego tuńczyka i grzyby. Na wierzch każdej mini pizzy pokruszyć odrobinę oregano, sól i pieprz.
  • Pizzę wstawić do piekarnika, piec 15 - 20 minut w temperaturze 200 st C, bez termoobiegu.
  • Po wyjęciu pizzy z piekarnika, posypać odrobiną parmezanu.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Najprostszy przepis na sos do pizzy to:
1 puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
łyżka cukru trzcinowego
suszone oregano
wszystko zagotować i ostudzić Gotowe!
mini pizza
Mini pizza

Więcej Przepisy na zapiekanki i pizze

  • tarta ze szpinakiem i lososiem
    Tarta ze szpinakiem i łososiem
  • zapiekanka z kurkami
    Zapiekanka z kurkami
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami
  • tarta-z-karmelizowanym-czosnkiem
    Tarta z karmelizowanym czosnkiem

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna napisał

    22 kwietnia, 2020 at 9:53 pm

    Czy zamiast jogurtu greckiego mogę użyć naturalny?
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 kwietnia, 2020 at 10:27 pm

      Tak, oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  2. Kircia napisał

    05 marca, 2013 at 12:22 pm

    Pizza z tuńczykiem należy do moich ulubionych! Gdy zamawiam (np. z Dominium, które mam tuż za rogiem), to zawsze pescatore 😉 Muszę spróbować ten przepis, bo wygląda na naprawdę smaczny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 marca, 2013 at 1:22 pm

      Z pewnością Ci posmakuje:) Ciasto na mini pizze jest trochę inne niż to klasyczne, ale równie dobre! ma tę przewagę nad klasycznym, że nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta, więc obiad będzie w kilka minut!:)Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz
  3. amgdalena napisał

    20 lutego, 2013 at 12:17 am

    Fenomenalne. Potwierdzam - pyszności ! Ależ ja się cieszę, że trafiłam na ten blog. 🙂 Prawdę mówiąc, obudził we mnie na nowo chęć eksperymentowania w kuchni :)))

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 lutego, 2013 at 7:06 am

      Miód na moje serc:) bardzo, bardzo dziękuję, taki miałam plan, by pobudzić i inspirować do gotowania:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.