Jest to ciasto, o którym śmiało, można powiedzieć, że jest jednym z najmniej wymagających wypieków. Są tak łatwe, że nawet małe dziecko sobie z nimi poradzi! Tutaj nie trzeba specjalnych umiejętności cukierniczych, żeby przygotować piękny i co ważne bardzo smaczny deser. Przygotowanie ciasta na muffiny sprowadza się do wymieszania składników sypkich w jednej misce. Oraz połączenia składników płynnych w drugiej misce, a następnie wymieszania ich w jednolite ciasto. To cała praca, jaką trzeba wykonać, aby przygotować ciasto. Teraz pozostaje pieczenie, a po około 35 minutach można rozkoszować się ich smakiem!
Dzisiejsze muffinki z czekoladą i śliwkami są właściwie podwójnie czekoladowe, bo oprócz kakaa w środku znajdują się tam też kosteczki pysznej czekolady, która podczas pieczenia delikatnie rozpływają się, nadając im wspaniałej konsystencji i wybornego smaku. Śliwki idealnie pasują do czekoladowych klimatów, więc całość smakuje obłędnie, zapraszam do wypróbowania!
📖 Przepis
Muffinki czekoladowe ze śliwkami
🥘 Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g cukru
- 40 g kakao
- 100 g czekolady ciemnej (lub deserowej pokrojonej w kosteczkę)
- 130 g masła (rozpuszczonego)
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (- opcjonalnie)
- 8 sztuk śliwek węgierek (pokrojonych w kostkę)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 18 st C.
- Przygotować formę na muffiny - 12 sztuk i wyłożyć je papilotami.
- Składniki suche umieścić w jednym naczyniu wraz z czekoladą, wymieszać.
- W innym naczyniu połączyć jajka, mleko i rozpuszczone masło, dodać do składników suchych całość wymieszać na jednolitą masę.
- Masę przełożyć do przygotowanych foremek do około ¾ wysokości na wierzch położyć po kilka kawałków śliwek lekko je wciskając w środek
- Muffiny wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
asiek napisał
A czy można użyć make orkiszowa?
Anna napisał
Tak oczywiście można zamienić na mąkę orkiszową.
An etka napisał
Aniu, upiekłam te muffinki i wszystkim polecam :). Nieprzesłodzone, wilgotne, ogólnie mówiąc pyszne :). Następnym razem dam jeszcze więcej śliwek.
Anna napisał
Fantastycznie, że Ci smakowały ? Rzeczywiście można dać więcej śliwek ciasto spokojnie uniesie większą ich ilość ?
Karol napisał
Przepis w sam raz na poprawę humoru na początku tygodnia. Przepis wart wykonania, w najbliższych dniach na pewno go wypróbuję! Pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Jestem przekonana, że nastrój się poprawi już po pierwszym kęsie 🙂 Pozdrawiam 🙂
kamciss napisał
Mniam 🙂 Szybko i słodko, więc porywam do siebie 🙂
Pozdrawiam i zapraszam 🙂
Anna napisał
Szybko i słodko, a w tak deszczowy dzień jak dziś wspaniale poprawia humor 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie 🙂